V.K. u Akademska četvrt

Najmanje upisanih studenata u posljednjih 10 godina: Čak 600 tisuća studenata manje na fakultetima u SAD-u

Unatoč renomeu 'Ivy League' američkih sveučilišta te činjenici da su neki od fakulteta među najboljima i najkvalitetnijima na cijelome svijetu, upravo iz SAD-a stiže zabrinjavajuć podatak - interes za studiranjem među mladima opada.

15. lipnja 2021 12:43
Indeks u džepu studenta

Indeks u džepu studenta Foto: MojFaks

Već smo pisali o slučajevima studana koji su odlučili pauzirati godinu studija zbog online nastave, mentalnih poteškoća od kojih sve češće pate kao jedna od najpogođenijih demografskih skupina aktualnom pandemijom, a spomenuli smo i pauzu koju potencijalno uzimaju maturanti kako bi izbjegli ovakva predavanja. Ovaj puta, službene brojke potvrđuju značajan pad broja upisanih studenata na američkim sveučilištima.


Najveći pad u posljednjih deset godina


Prema izvješću Nacionalnog studentskog istraživačkog centra Clearinghouse, broj studenata upisanih na američke fakultete u proljeće 2021. smanjio se za više od pola milijuna u odnosu na prethodnu godinu, označavajući najveći pad u deset godina.


>>>Bez ikakvih uvjeta na višu godinu faksa, a brucošima upis bez prijemnog? Da, neka sveučilišta predlažu baš to!<<<


Ukupno upisani broj studenata u proljetnome roku smanjio se sa 17,5 milijuna na 16,9 milijuna, što je jednogodišnji pad od 3,5 posto ili 603 tisuće studenata, sedam puta gori od smanjenog intersa među mladima zabilježen godinu dana ranije, piše Insider. Pad u broju upisanih studenata u potpunosti je rezerviran za preddiplomske studije, s padom od 4,9 posto ili 727 tisuća studenata. Suprotno tome, upis dodiplomskih studija porastao je za 4,6 posto, što iznosi više od 124 tisuće novih studenata na dodiplomskim programima, stoji na stranicama Nacionalnog istraživačkog centra.


Nakon proljeća 2011. godine, ovo je najsnažniji pad u broju novoupisanih studenata na američke fakultete. Drugi najveći pad dogodio se u jesen 2020. godine, kada je zabilježen pad od 2,5%.


"Konačne procjene za proljetni upis potvrđuju ozbiljan utjecaj pandemije na studente i fakultete ove godine", rekao je Doug Shapiro, izvršni direktor NSCRC-a. "Koliko će trajati taj utjecaj, ovisit će o tome koliko će nestalih učenika, posebno na koledžima, biti u mogućnosti vratiti se u školu za sljedeću jesen", tvrdi.


>>>Studirat će dulje, ali više nije mogla: Zagrebačka studentica pauzirala godinu zbog korone i online nastave<<<


Najveći pad broja upisa zabilježen je u Kaliforniji, New Yorku, Michiganu i Illinoisu. Samo je sedam država, uključujući New Hampshire i Utah, zabilježilo povećanje broja upisanih studenata.


U jesen 2020. upis brucoša smanjio se za 16%, budući da su se neki budući studenti odlučili za pauziranje godine, a ne za virtualno učenje, izvijestio je Graham Rapier iz Insidera. Pad broja upisa i ostali troškovi povezani s pandemijom utjecali su na financije mnogih sveučilišta. Prošle godine Harvard je zabilježio pad prihoda za čak 138 milijuna dolara.

S malim brojem slučajeva COVID-19 i velikim brojem cijepljenih studenata, mnogi američki fakulteti planiraju povratak u predavaonice i na kampuse najesen iako nije jasno hoće li se broj upisa povećati.


izvor: Insider.com

Još vijesti