Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Mladi s diplomom Medicinskog faksa, ali bez budućnosti: Država im platila studij, a sad ih ne može zaposliti

Mladi s diplomom oglasili su se u očaju jer su potrošili pet godina studiranja na javnom Medicinskom fakultetu u Osijeku, a sada nemaju mogućnost doći do licence bez koje se ne mogu zaposliti. Problem je u birokraciji.

26. listopada 2017 16:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Njihov preddiplomski studij (dvogodišnji, od uvođenja bolonje trogodišnji) postoji od 1962., a tek odnedavno u Osijeku i Rijeci pokrenut je diplomski sveučilišni studij kao dvogodišnja nadogradnja. Prva generacija na diplomski studij upisana je u akademskoj godini 2013./14., a studij je završila u kraćem roku nego što je nadležnim institucijama potrebno da reguliraju status diplome na tržištu, piše Jutarnji list.

Magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike
, s najvišim mogućim akademskim stupnjem u struci, još nisu izrijekom navedeni u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu. Riječ je o stručnjacima, tvrde upućeni, koji su kompetentni zaokružiti čitav tehnološki proces u laboratoriju, zbog čega bi ih liječnici rado vidjeli u svojim timovima.

...Najpopularniji studij ove godine u Hrvatskoj: Evo koje su prednosti i mane posla fizioterapeuta...


"Osjećam se jadno, necijenjeno, namagarčeno, idiotski. Naš diplomski studij je odobren, prošao je reakreditaciju, tržište nas treba, ali država koja je mnogima od nas platila čitav studij, očito ne mari. U ovome trenutku za nas nekoliko stotina u Hrvatskoj nema radnog mjesta, nema budućnosti", priča za Jutarnji list 25-godišnja magistrica iz Osijeka koja sa skupinom kolega posljednjih tjedana kuca na sva moguća vrata.

Pisali su i žalili se relevantnim institucijama: Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu obrazovanja, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika. U Komori navode da u ovoj djelatnosti najvišu razinu obrazovanja stječu upravo magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike koji izrijekom još nisu navedeni u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu jer je zakon donesen prije šest godina – u vrijeme kada ove razine obrazovanja nije bilo. Traže hitan sastanak s ravnateljem Zavoda za zapošljavanje.

...Na doktoratu, a plaćen kao \'bakalar\': Docenti i doktori sestrinstva zarađuju kao prvostupnici...


U Zavodu za zapošljavanje studentima su 19. listopada odgovorili da nisu nadležni za zakonsku regulativu vezanu uz pojedino zanimanje, uvjete stažiranja i odrađivanje stručnih ispita i uputili ih u Ministarstvo zdravstva. Uprava za visoko obrazovanje Ministarstva obrazovanja izrazila je 9. listopada žaljenje zbog problema, objasnila zašto ne može djelovati te ih uputila Ministarstvu zdravstva.

U Ministarstvo zdravstva – koje su u lipnju direktno pitali zašto im je omogućeno upisivanje na studij, a kao završenim magistrima nije moguće zapošljavanje, odgovor dobivaju od ministra Milana Kujundžića 30. lipnja. U njemu stoji da je Zakon o djelatnostima u zdravstvu propisao temeljnu obrazovnu razinu kao stručni preddiplomski studij.

"Štoviše, stručni preddiplomski studij nema mogućnost nastavljanja studija kojim se stječe naziv magistar medicinsko-laboratorijske dijagnostike", stoji u odgovoru ministra, koji očito ne priznaje da postoji i nadogradnja studija na diplomskoj razini, no napominje "da će prilikom sljedeće izmjene Zakona o djelatnostima u zdravstvu razmotriti njihovu obrazovnu razinu". Ne navodi kada. Nitko, dakle, ne rješava problem sa zapošljavanjem stručnjaka s najvišom razinom diplome u svojoj struci.

"Paradoks leži u tome da je ovaj stupanj obrazovanja omogućilo Ministarstvo znanosti i plaćalo studij studentima koji sada nisu zaposleni. Drugim riječima, Ministarstvo je bacilo novac", zaključuju studenti.

...\'Boom\' medicinskih programa: ovaj fakultet predstavio 5 novih studija prošle godine...


Rezultat je da im nakon završetka diplomskog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike Hrvatski zavod za zapošljavanje nije odobrio stručno osposobljavanje. U ovome trenutku, naime, u Hrvatskoj ne postoji natječaj za navedene magistre, a na temelju prethodne prvostupničke diplome ne mogu pristupiti stručnom osposobljavanju u trajanju od godine dana. Bez osposobljavanja ne mogu dobiti licencu za rad.

"Budući da natječaj za magistre ne postoji, prijavila sam se na natječaje za prvostupnike. Odbijena sam. Ako ne odstažiram, nikada neću dobiti posao. Sve je to ironično i graniči s nemogućim, ali u Lijepoj našoj očito je sve moguće. Moj je studij priznat, moje studiranje financirala je država, a sada sam na burzi kao da nemam ništa i ne mogu nigdje. Ironično, čekam da se Sabor sastane i donese novi zakon...", govori jedna od magistrica, od lipnja prijavljena na burzu.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: kohom.hr