Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Malo Veleučilište pokreće jedinstveni program u RH: Preko 70% maturanata ovih škola odlučilo – želimo taj studij

Od iduće akademske godine Veleučilište u Požegi bit će bogatije za dva studija: informatiku i enogastronomiju.

30. listopada 2020 16:12
Malo Veleučilište pokreće jedinstveni program u RH: Preko 70% maturanata ovih škola odlučilo – želimo taj studij

Malo Veleučilište pokreće jedinstveni program u RH: Preko 70% maturanata ovih škola odlučilo – želimo taj studij Foto: MojFaks

Kada je riječ o studiju informatike, još uvijek se čeka potpis ministra, a studij enogastronomije je u visokom stupnju recenzije. Studij enogastronomije je posebno važan jer će biti jedinstven u Hrvatskoj. Požeško Veleučilište za njega se nije odlučilo slučajno.

Jedinstveni studij u Hrvatskoj


"Enogastronomija je potrebna ovom kraju kako bi mogli razvijati turizam, a i za ruralni razvoj općenito. Mi smo tu priču započeli početkom ove godine kada smo napravili ankete i vidjeli da za studij postoji veliku zainteresiranost. Preko 70 posto maturanata iz područja poljoprivrede, ekonomije i sl. iskazalo je interes da bi upisali takav studij. Isto tako, istražili smo interes gospodarstvenika, i to ne samo na razini Slavonije, nego cijele Hrvatske: od hotela, restorana, ugostiteljskih objekata općenito pa do OPG-ova, te smo i tu dobili visoke rezultate u smislu da žele zaposliti stručnjaka iz područja enogastronomije", govori prodekan za razvoj doc. dr. sc. Berislav Andrlić za Kronike

...Poljoprivreda i informatika? Novi studij idealan je odabir za sve koji znaju da je selo nezamislivo bez računala i dronova...


Kako dalje pojašnjava riječ je o interdisciplinarnom studiju koji bi povezivao prehrambenu tehnologiju, vinogradarstvo i ekonomiju. 

foto: Shutterstock By alphaspirit

"Bio bi iz područja biotehničkih znanosti, ali s naglaskom na te soft-vještine. Dakle, osim baznih predmeta kao što su poznavanje samih sirovina i svega onoga što je potrebno za proizvodnju hrane, do nekakvih kulinarskih predmeta, predmeta koji su vezani za turizam i ruralni razvoj do nekakvih vještina komunikacije, korištenja EU fondova itd. Budući poslodavci onih koji završe taj studij su hoteli, restorani, OPG-ovi…Trenutno u Hrvatskoj postoji studij gastronomije samo na jednoj privatnoj školi, ali više s naglaskom na ekonomiju", kazao je prodekan Andrlić.

Nastava u studentskom domu


Budući studenti enogastronomije, dodao je, imat će savršeni nastavni poligon i to u novom Studentskom domu. On naime, ima visokokvalitetnu kuhinju sa svim potrebnim uređajima kako bi mogao biti jedna od nastavnih baza za područje kulinarstva. I ne samo to.

...Ovaj fakultet najesen uvodi novi studijski program: Pogledajte koji...


"Dom će se moći koristiti i za ovaj hotelski dio studija. Mi planiramo u budućnosti, kad se steknu prilike, da se dio doma komercijalizira kao što smo komercijalizirali našu vinarsku proizvodnju i otvorili trgovinu vina. Tako će u budućnosti studenti imati priliku da u Domu organiziraju poslovanje, rade na stručnoj praksi i na kraju ugošćuju turiste. Stručnu praksu će moći odrađivati i na našim OPG-ovima, ali i na moru tijekom ljeta pa će tako spojiti \'zeleno i plavo\' ", dodaje prodekan Andrlić.

Novi studij enogastronomije, ističu na Veleučilištu, nije konkurencija nijednom od postojećih studija, a očekuju kako će posebno biti zanimljiv učenicima Poljoprivredno-prehrambene škole gdje postoji smjer Agroturistički tehničar nakon kojeg učenici nisu imali gdje nastaviti školovanje.


...Top 5 fakulteta ove godine: Na najpoželjnijem studiju čak 8 maturanata bori se za 1 upisno mjesto!...


"Ovaj studij će biti nastavak za te učenike. Na njemu će učiti kreirati jelovnike, organizirati rad u baru, pripremati koktele, sljubljivati hranu i pića…ali i strane jezike. Sve su to \'žive\' stvari koje su potrebne tržištu i vjerojatno je u našim anketama 70 posto njih reklo \'DA\', treba nam to. Važno je također istaknuti da će taj studij biti usporediv s našim Erasmus vinskim školama s kojima surađujemo u Francuskoj, Austriji, Italiji…Koristili smo njihova iskustva što je bitno kad nam budu dolazili strani studenti. Što se tiče stručnog kadra za ovaj studij, imamo ga 60 do 70 posto, a pomoći će nam s par profesora Prehrambeni fakultet iz Osijeka",  zaključio je Andrlić u razgovoru za Kronike.


A.Z.
izvor: Kronika
foto: Shutterstock By Pfeiffer
Još vijesti