Anja Z u Akademska četvrt

Nakon odluke dekana studenti uzvratili PETICIJOM: Od Fakulteta traže online nastavu

Nakon obavijesti dekana Fakulteta hrvatskih studija o nastavku izvođenja nastave uživo, studenti pokazuju bunt prema navedenoj odluci.

2. prosinca 2020 12:50
Nakon odluke dekana studenti uzvratili PETICIJOM: Od Fakulteta traže online nastavu

Nakon odluke dekana studenti uzvratili PETICIJOM: Od Fakulteta traže online nastavu Foto: MojFaks

Dekan Fakulteta hrvatskih studija, početkom tjedna obavijestio je studente i nastavno osoblje o daljnjem tijeku održavanja nastave koja će se nastaviti kao i do sada – pretežno uživo. Argumenti dekana za ovakvu odluku su da Fakultet ne predstavlja mjesto širenja zaraze, kao i nizak postotak oboljelih zbog čega uprava ne smatra potrebnim uvoditi izmjene u dosadašnjem načinu održavanja nastave. 


...Nije u skladu s preporukama? Nakon odluke o daljnjem održavanju nastave studenti ovog fakulteta na odgovorne sasuli \'drvlje i kamenje\'...


No, ove vijesti izazvale su nezadovoljstvo kod značajnog broja studenata Fakulteta hrvatskih studija, koji su jučer komentirali dekanovu odluku, kritizirajući nesrazmjer između preporuka HZJZ-a i Stožera s odlukama njihovog Fakulteta, naročito jer održavanje laboratorijskih vježbi i drugih vrsta praktikuma za koje je trenutno jedino prpeoruka da se izvode uživo, ne obilježavaju nastavu na spomenutom faksu.

Studenti FHS-a nezadovoljni odlukom Fakulteta, oformili su Peticiju kojom od Fakulteta traže da se nastava organizira online, tj. na daljinu.

Naime, u petak 27. studenog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja su zbog pogoršanja epidemiološke situacije donijeli nadopunu "Preporuka za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti Covid-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera" od 30. kolovoza, u kojoj piše da "nastavu na visokim učilištima je nužno održavati prvenstveno na daljinu uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske nastave i terenske nastave kod koje bi nastava na daljinu u velikoj mjeri narušila ishode obrazovanja, uzimajući obzir značajke tih specifičnih nastavnih procesa". 

...Stigle preporuke: Dulji praznici, savjet fakultetima – ipak online… Nove mjere u veljači!...


"Imajući u vidu da je prije početka akademske godine Fakultet hrvatskih studija u svome "Naputku za održavanje nastave u akademskoj godini 2020./2021." odluku o održavanju “klasičnog” oblika nastave, tj. nastave uživo, temeljio upravo na Preporuci HZJZ-a i MZO-a, odluka Fakulteta od 30. studenog da će se nastava, unatoč nadopuni Preporuke na koju se ranije pozivalo te unatoč pogoršanju epidemiološke situacije, nastaviti održavati uživo, u potpunosti je kontradiktorna", navodi se u Peticiji.  

...Odluku prepustio fakultetima! Ministar Fuchs poručio: \'Imaju smjernice, mogu i sami organizirati nastavu!\'...


Kako su dalje naveli studenti FHS-a, zabrinuti su za svoju sigurnost i zdravlje, kao i za sigurnost i zdravlje svojih bližnjih, te uzimajući u obzir da su kolegiji na FHS-u u velikoj većini teorijski, a ne praktični, traže od Fakulteta da slijedom nadopune Preporuke HZJZ-a i MZO-a nastavu prebace online, tj. na daljinu.

Peticiju možete pronaći i potpisati ovdje.

foto: Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu via Facebook