Mojfaks.hr u Akademska četvrt

600 naših studenata u susjedstvu: Ljubljana sve popularnija među Hrvatima - provjerite zašto

Ljubljansko Sveučilište je hrvatskim studentima nadomak ruke, a osim što je ondje studiranje besplatno, nalazi se i u samom vrhu europskih top sveučilišta.

9. veljače 2017 13:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vjerovali ili ne, na Sveučilištu u Ljubljani odvija se 150 studijskih programa na engleskom jeziku, a ondje je došlo studirati čak 600 naših studenata. Osim što su slovenski fakulteti visoko rangirani u europskoj akademskoj zajednici, oni su pri vrhu i na svjetskoj razini.

...Ljubljana: grad iz bajke skriva mnoga iznenađenja...


Prema podacima koje su dostavili sa Sveučilišta u Ljubljani, koje ulazi među tri posto najuglednijih svjetskih sveučilišta prema meritornim svjetskim ljestvicama, samo na toj akademskoj instituciji u aktualnoj 2016./2017. godini na redovni je studij upisano 2345 stranih studenata iz 85 država, od kojih 505 iz Hrvatske! Uz to, na razmjeni se ondje nalazi 95 hrvatskih studenata, tako da se ukupno 600 djevojaka i mladića iz Lijepe naše pridružilo ekipi od 40 tisuća studenata Ljubljanskog sveučilišta, piše Slobodna Dalmacija.

Najveći interes hrvatskih studenata je za studij Filozofije i Arhitekture


Pomoćnica rektora Sveučilišta u Ljubljani za organizaciju i komunikaciju, Jana Lutovac Lah, kaže da su naši studenti najviše zainteresirani za filozofiju i arhitekturu te otkriva da se stječe dojam da u Sloveniji studenti upisuju neki fakultet ili smjer jer to zaista i žele. Nakon ulaska Hrvatske u EU, hrvatski studenti u Ljubljani mogu slobodno upisati fakultet.

...Studirajte energetiku besplatno u Sloveniji...


"Studenti iz Hrvatske najveće zanimanje pokazuju za Fakultet za arhitekturu, ali i Filozofski te Ekonomski fakultet u Ljubljani. Oni koji su ovdje na razmjeni najviše su zainteresirani za Biotehnički fakultet. Svojim su izborom iznimno zadovoljni. Nekoliko je osnovnih razlika između studiranja u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije svega, dojam je da u Sloveniji studenti doista upisuju studij koji žele upisati, a ne zato da bi na njemu proveli neko vrijeme, a onda odustali. Općenito, klima je izvrsna, studenti iz Hrvatske osjećaju da su ovdje došli na razvijeniji oblik obrazovanja, a istodobno su i blizu kuće, što je prednost", rekla je za Slobodnu pomoćnica rektora.


Izvor: uni-lj.si

Gostujući predavač na Sveučilištu u Ljubljani je i profesor iz Splita, Damir Sekulić, kaže da je pristup samim predavanjima dosta ležeran, ali uz disciplinu.

"U zadnjih pet godina na slovenskim je visokim učilištima snažno u porastu međunarodna suradnja i razmjena, poput programa Erasmus, što studente i profesore doslovno \'tjera\' van. Mi smo strašno zatvoreni. Do prije pet godina u nas su se takve razmjene gotovo pa proglašavale izdajom, a čak smo mogli čuti i teze da su predavanja na engleskom jeziku protuustavna", kazao je Sekulić za ove novine.

Studij je besplatan za redovne, ali se ne može tako dobro živjeti s 200 eura


Prema pisanju Slobodne, studij je besplatan za redovne studente, prigodom upisa plaćate nešto sitno za registraciju (od 15 do 29 eura, op.a.), a sa studentskim bonovima možete jesti ne samo u studentskoj menzi nego i javnim restoranima u Ljubljani, gdje nude čak i studentski meni. Država svaki obrok subvencionira s 2,7 eura, a maksimalna cijena kompletnog obroka ne prelazi 4,5 eura.

...7 zemalja u kojima možeš studirati besplatno (jedna je odmah \'iza ugla\')...


Studenti koji su za Slobodnu Dalmaciju govorili o svojim iskustvima studiranja u Ljubljani tvrde da se ondje može dobro živjeti za 200 eura mjesečno, ali studentica Andrea Tintor koja je ondje bila na Erasmusu tvrdi drukčije. Premda je školovanjem u Ljubljani bila zadovoljna, kaže da ne teče baš "med i mlijeko".


Izvor: Pixabay

"U Ljubljani sam provela šest mjeseci na Erasmus programu. Upisala sam FDV smjer kulturologija koji je sličan programu FFRI-ja pa nisam imala problema s birokracijom. Dobivala sam stipendiju od sveučilišta 600€ i za \'lagodan\' studentski život da se ne mora gledati svaki euro to je pristojan novac. Moje mišljenje je da se ne može živjeti s 200 eura nigdje pa ni u Ljubljani koja ipak ima europski standard. Važno je naglasiti da se s 200 eura može preživjeti, ali preživljavanje je sitničarenje i sputavanje zbog financijske ograničenosti. Svakome bih preporučila da ode studirati vani, no treba naglasiti da treba preuzeti odgovornost jer je financijski izazovno", otkriva Andrea.

Budući da imamo ovakav svijetli primjer dobrog i kvalitetnog sveučilišta u susjedstvu, možda bi se zagrebačko trebalo ugledati na njega te svojim studentima pružiti vrhunsko obrazovanje, u rangu s onim europskim.

Ivana Petrić
foto: uni-lj.si

Još vijesti