Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Bez kreditne kartice nema studiranja: Studentica ne može upisati godinu iz bizarnog razloga

Na Pravnom fakultetu u Osijeku nemaju razumijevanja za studente koji nemaju kreditnu karticu, a u mogućnosti su jedino obročno platiti školarinu. Naime, unatoč brojnim molbama studentice, nije joj odobren alternativni način plaćanja troškova studija.

10. veljače 2017 12:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Redakciji N1 televizije javila se nezadovoljna studentica u blokadi, navodeći da je tražila da joj se odobri plaćanje na rate putem uplatnica, no odbijena je nakon više poslanih zamolbi. Ona nema naknadu s burze, a majka joj je u mirovini. Nije mogla upisati godinu i nastaviti studij.

Navodi da je razlog tome odluka Fakulteta iz rujna 2016., prema kojoj se školarina može plaćati na rate samo preko kreditne kartice. Ako student/ica nema kreditnu karticu ili je nije u mogućnosti imati zbog ovrha, troškove od ukupno 6.500 kuna mora platiti odmah na žiro-račun fakulteta.

"Ja se osobno nadam da ću nastaviti fakultet i upisati četvrtu godinu najesen. Ali glavni problem je taj da će vjerovatno i na jesen Fakultet omogućavati plaćanje na rate putem kreditne kartice i to čak na 12 rata, a preko uplatnica ne. A ja kao blokirana ne mogu imati karticu, a uz to sam još i nezaposlena. I dalje volontiram u Udruzi u Sisku koja se bavi pružanjem besplatne pravne pomoći i koja nastoji pomoći građanima koji su pod ovrhom. I dalje tražim posao, ali svaki put netko drugi bude primljen", navodi D.M., studentica Pravnog fakulteta za N1.

Dekan fakulteta Boris Bakota uputio je novinarima ove televizije očitovanje u kojemu potvrđuje da je kartično plaćanje školarine jedina opcija za obročno plaćanje, jer fakultet ne namjerava riskirati neplaćanje rata, premda navodi da oni koji su kasnili s ratama - uplaćuju traženi iznos prije upisa sljedeće godine.

"Pravni fakultet Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od akademske 2016./2017. godine uveo je mogućnost obročnog plaćanja školarine za sve studente i studije Pravnog fakulteta Osijek putem kartica: American Ecpress, Maestro/Visa Inspire PBZ tekućeg računa (do 6 rata) te Diners (do 12 rata), o čemu su studenti pravodobno obaviješteni putem web stranice Fakulteta", stoji na početku priopćenja dekana Bakote koje je stiglo na mail redakcije.

"Zaključno do akademske 2015./2016. godine studentima je na zamolbu odobravano plaćanje školarine na rate putem opće uplatnice. Plaćanje školarine isključivo putem kartice u obrocima uvedeno je zbog činjenice da pojedini studenti kojima se odobri plaćanje na rate s naznakom dospijeća svake rate, plate prvu ratu studija, a preostale dospjele rate školarine ne uplaćuju sukladno odobrenoj dinamici otplate, a u punom opsegu koriste sva studentska prava tijekom akademske godine u kojoj dug nastaje. U takvim slučajevima preostali dug otplaćuju tek prilikom upisa u sljedeću akademsku godinu, a često dug niti ne podmire u slučaju prekida studija", objašnjava dalje razloge uvođenja ove novine vezane uz obročno plaćanje.

"Upravo radi prethodnih činjenica Pravni fakultet Osijek od akademske 2016./2017. godine uvodi mogućnost plaćanja na 6 ili 12 rata za sve studente, ali isključivo kartičnim putem, o čemu su studenti pravodobno obaviješteni putem web stranice Fakulteta. Takav način plaćanja je uobičajena praksa i na drugim Fakultetima, te na kraju tekuće akademske godine moći ocijeniti da li je način naplate učinkovit i treba li ga Fakultet mijenjati ili prilagođavati", obrazlaže dalje u službenom priopćenju.

Da se može i drugačije, pokazuje primjer Sveučilišta u Rijeci koje studentima slabijeg imovnog stanja omogućava obročno plaćanje troškova studija nakon pisanja posebne zamolbe i uz predočenje dokaza o imovnom stanju.

Upitana za komentar ovog objašnjenja Pravnog fakulteta u Osijeku, studentica odgovara: "Naravno da će Fakultet uvijek imati opravdanja za sve što oni donesu. Po tome se već vidi koliko su mislili na nas studente i da se nisu vodili materijalnim prilikama studenta i mojim ECTS bodovima, kojih imam dovoljno za upis u četvrtu godinu. Ispada da sada nisu ni biti ECTS bodovi, nego duljina studiranja, uspješnost i slično. Ja sam izvanredni student, sama pripremam ispite, što je kudikamo teže i mene jedino zanima da završim Pravni fakultet. Imam dvije godine do diplome."

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: N1
foto: Pixabay