Mojfaks.hr u Akademska četvrt

'Nije fer prema nama redovnima': Među studentima napeto jer će izvanredni moći raditi preko student servisa

Prijedlog zakona o studentskom radu izazvao je podjele među studentima. Mnogima je sporna stavka o mogućnosti rada preko studentskog ugovora za izvanredne studente jer smatraju da to nikako nije pošteno prema redovnim studentima.

27. prosinca 2017 11:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tenzije među studentima izazvao je novi prijedlog Zakona o studentskom radu. Prema njemu bi i izvanredni studenti dobili pravo na rad preko student servisa, piše dnevnik.hr. To pravo zatražilo je peticijom više od 7.000 izvanrednih studenata.


Foto: Darko Ba/MojFaks

Zbog toga, ali i još nekih stavaka novi se prijedlog Zakona našao na udaru kritika. Pitanje treba li se omogućiti i izvanrednim studentima da rade preko student servisa podijelilo je mišljenja, piše dnevnik.hr.

"Nije pošteno prema redovnim studentima"


Student Joakim za dnevnik.hr rekao je da podržava to što će izvanredni raditi preko studentskih ugovora, ali da izvanredni, s druge strane, imaju velike "popuste" kada je riječ o dolascima na predavanja. Marko pak smatra kako su redovni studenti stavljeni u nepravedni položaj.


Foto: Darko Ba/MojFaks

"To nije fer i korektno prema nama redovnim studentima koji ipak moramo izvršavati naše obveze na faksu redovitije od izvanrednih studenata.", kazao je Marko za dnevnik.hr. Pravo bi dobili studenti koji nemaju sklopljen ugovor o radu. Studentski zbor to podržava. Kažu, vrlo malo izvanrednih studenata doista radi i studira. U Institutu za obrazovanje kažu - proširivanjem prava poništava se smisao postojanja instituta izvanrednog studenta.

...[Sudjeluj I TI!] Evo što predlaže Zakon o studentskom radu: Kazne za poslodavce 100 tisuća, minimalna satnica 20,5 kuna...


...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


"Ovakvim rješenjem bi Vlada zapravo podržala ono što je već neformalno poznato: da izvanredne studije upisuje dio ljudi koji nisu uspjeli steći status redovnih studenata; pri čemu dobar dio visokoobrazovnih institucija to potiče radi povećanja prihoda. (..) Ovo rješenje otvara mogućnost da izvanredni studenti, koji studiraju u bitno manjem opterećenju, postanu novi izvor jeftine i sindikalno neorganizirane radne snage.", poručuju iz Instituta.


Pučka pravobraniteljica upozorava da će ovaj zakon biti u suprotnosti s postojećim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti


I iz ureda Pučke pravobraniteljice upozoravaju: "Ovaj prijedlog zakona bi zapravo bio u suprotnosti s postojećim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti koji kaže da je studentski rad isključivo pravo redovitih studenata.", kaže Ana Tretinjak iz Ureda pučke pravobraniteljice. No, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ne misle tako.

...Čak 4 mjeseca radi puno radno vrijeme! Prosječni student mora raditi jer je siromašan - ali kada da onda studira?...


"Zakon je regulirao da se ti poslovi reguliraju podzakonskim aktom, a to je pravilnik. Međutim, zbog čitavog niza prijepora, problema, pravnih praznina, zaključak je bio da treba ići u novi Zakon, a ne u podzakonski akt.", kaže Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


Foto: arhiva/MojFaks

Po novom Zakonu satnica bi ovisila o minimalnoj bruto plaći, a visoka učilišta bi mogli postati posrednici u zapošljavanju. Kako bi se stalo na kraj zloupotrebljavanju studentskih ugovora, onaj tko to učini bez tog prava ostaje godinu dana.

Cijeli članak i televizijski prilog na ovu temu pogledajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: dnevnik.hr
foto: B.Zlomislić/MojFaks

Još vijesti