Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Objavljena najpoznatija rang lista top svjetskih sveučilišta: Fakulteti u Hrvatskoj ni u 500 najboljih

Na listi su se našla sveučilišta iz Beograda i Ljubljane, ali ne i iz Hrvatske.

16. kolovoza 2017 12:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema rezultatima najnovije Šangajske liste najboljih sveučilišta svijeta ne nalazi se nijedno sveučilište iz Hrvatske.

Najbolje rangirano sveučilište iz zemalja regije je Sveučilište u Beogradu, koje se nalazi u skupini fakulteta koji zauzimaju pozicije između 201. i 300. mjesta, dok se Sveučilište u Ljubljani nalazi u grupi sveučilišta između 401. i 500. mjesta.

Među prvih deset nalazi se osam američkih i dva britanska sveučilišta. Prvo mjesto zauzima Harvard, a slijede ga Stanford, Cambridge, MIT, Berkeley, Princeton, Oxford, Columbia, California Institute of Technology i Sveučilište u Chicagu.

Na poznatoj šangajskoj listi najboljih univerziteta na svijetu najviše je američkih, čak 135. Sveučilišta u SAD-u zauzimaju i vodeće pozicije na ovoj rang listi, pa je tako među prvih 20 čak 16 američkih.

Među 500 najuglednijih univerziteta se nalazi i 45 kineskih, 38 britanskih i 37 njemačkih. U kriterije rangiranja ubrajaju se znanstveni i istraživački radovi, znanstveni utjecaj, citiranost radova i utjecaj sveučilišta u regiji.

Šangajska lista je akademsko rangiranje 500 najboljih univerziteta svijeta (ARWU), koju od 2003. godine uređuje Centar za prestižna visoka učilišta pri Sveučilištu Jiao Tong u Šangaju.

Detaljniju listu pogledajte ovdje.

L.B./izvor: Times Higher Education, Studomat
foto: Shutterstock

Još vijesti