Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Odluka je pala: Na jesen studenti mogu upisati novi studijski program na Hrvatskim studijima

Nakon skoro dva mjeseca nagađanja hoće li se na Hrvatskim studijima izvoditi program "Demografija i hrvatsko iseljeništvo", Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je zeleno svijetlo.

28. kolovoza 2019 16:04
Odluka je pala: Na jesen studenti mogu upisati novi studijski program na Hrvatskim studijima

Odluka je pala: Na jesen studenti mogu upisati novi studijski program na Hrvatskim studijima Foto: MojFaks

S početkom nove nastavne godine na Hrvatskim studijima, počet će se izvoditi i studijski program "Demografija i hrvatsko iseljeništvo".  Uvjeti upisa u prvu godinu određeni su u u listopadu 2018., a upisne kvote u veljači 2019.


Screenshot Upisne kvote

Odluku o ustrojstvu i izvedbi sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studijskog programa "Demografija i hrvatsko iseljeništvo" (dvopredmetni) Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je 9. srpnja. Nakon toga uslijedile su još neke potvrde, ali ona konačna koju je trebalo izdati Ministarstvo znanosti i obrazovanja i uvesti studij u upisnik studijskih programa stalno je izostajala.

"Sveučilište u Zagrebu ima sigurno najkompliciraniju i najdetaljniju proceduru vrednovanja novih studijskih programa. Bila bih sretna da takvu proceduru imaju i druga sveučilišta u Hrvatskoj. Teško je procijeniti hoće li se stići do jeseni", nedavno je za Jutarnji komentirala prorektorica Hruškar.

Što će izučavati novi studijski program?


Dugoočekivani dvopredmetni studij "Demografije i hrvatskog iseljeništva" kroz 69 kolegija, 50 obvezatnih i 19 izbornih (od kojih se mora izabrati 7) i diplomski rad, izučavat će studente o hrvatskom iseljeništvu.

Studira se u kombinaciji s drugim dvopredmetnim studijskim programom, pri čemu je za završetak diplomskoga sveučilišnoga studija potrebno skupiti najmanje 300 bodova po ECTS-u. Završetkom studijskoga programa stječe se akademski naziv magistar/magistra demografije i hrvatskoga iseljeništva.
Tako će studenti iz demografske skupine predmeta moći slušati kolegije kao što su Globalna strategija, Populacijska politika, Stanovništvo Hrvatske, a neki od kolegija vezanih za iseljeničke skupine predmeta su: Hrvatska žena u iseljeništvu, Hrvatske katoličke misije, Hrvatsko iseljeništvo i Domovinski rat. 

...Moguće je da se ovaj zagrebački studij ipak neće izvoditi sljedeće akademske godine - prorektorica Hruškar komentirala situaciju...


...Ovaj fakultet najesen uvodi novi studijski program: Pogledajte koji...


S obzirom na to da se do danas nije ni znalo hoće li maturanti moći upisati ovaj program, mjesta još ima, a zainteresirani studenti mogu se prijaviti putem sljedećeg linka


A.Z.
Izvor: Sveučilište u Zagrebu
Foto:Facebook@Hrvatski studiji 
Još vijesti