Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Upozorenje svima koji primaju OPĆINSKE stipendije! Studentica revoltirana: 'Moja općina nije isplatila stipendiju studentima, a razlog je bizaran'

Uslijed pandemije koronavirusa mnogi studenti našli su se u teškoj financijskoj situaciji jer studentskih poslova u posljednjih mjesec i pol gotovo da i nema.

28. travnja 2020 15:04
Upozorenje svima koji primaju OPĆINSKE stipendije! Studentica revoltirana: 'Moja općina nije isplatila stipendiju studentima, a razlog je bizaran'

Upozorenje svima koji primaju OPĆINSKE stipendije! Studentica revoltirana: 'Moja općina nije isplatila stipendiju studentima, a razlog je bizaran' Foto: MojFaks

Opstajali su poslovi koji se mogu raditi online, dostavljački angažmani i poslovi u pojedinim trgovačkim lancima. Prošli tjedan pisali smo o iznenadnom uručivanju otkaza studentima koji su radili u Konzumovim prodavaonicama diljem Zagreba, čime se povećao broj nezaposlenih studenata. Troškovi života i obrazovanja u Hrvatskoj pozamašni su i u "normalnim" okolnostima, a studenti ih "krpaju" svotama kojima im potpomažu roditelji, radom preko studentskih servisa i stipendijama. 

...Pozivaju na bojkot! Top poslodavac otpustio studente: \'Radili smo na vrhuncu epidemije pod rizikom zaraze, a onda – otkaz preko noći...\'


S obzirom da posla nema, studenti iščekuju isplate stipendija. Međutim, studenti pojedinih hrvatskih općina ostali su uskraćeni za simbolični travanjski priljev na računu.

Općinska stipendija nije isplaćena u travnju

 
Na redakcijski mail javila nam se studentica (identitet poznat redakciji) i požalila se da, kao stipendistica jedne općine u Krapinsko-zagorskoj županiji (podatak također poznat redakciji), stipendiju za travanj nije dobila.

Iz dokumenta Natječaja (koji je u posjedu redakcije) vidimo da je odlukom Općinskog vijeća raspisan Natječaj za dodjelu 10 stipendija za studente u iznosu od 250 kuna. U Natječaju se, kao i ugovoru koji je studentica potpisala, navodi da se stipendija isplaćuje u periodu od rujna do lipnja 2019./2020. akademske godine.

Nema novca jer "nema faksa"?


Prema objavljenom Natječaju, korisnik gubi pravo na stipendiju u dva slučaja: ako prekine školovanje za koje mu je stipendije odobrena (promijeni studij ili fakultet) i ako samovoljno prekine školovanje. 

...Dio studenata bez rate stipendije: Zbog \'epidemiološke situacije\' isplata za travanj nekima će kasniti...


Naša sugovornica redovna je studentica na Sveučilištu u Zagrebu, a ipak 250 kuna ovaj mjesec nije dobila. Na službenim stranicama Općine ne postoji objašnjenje zašto rata stipendije studentima nije isplaćena. Kako neslužbeno doznajemo, prema riječima nadležnih ljudi iz općine, razlog za neisplatu stipendija je taj što trenutno "nema fakulteta", točnije konvencionalnog oblika nastave

"U pravilniku lijepo piše da se stipendija isplaćuje od rujna do lipnja. Jedini kriteriji za obustavu stipendije su ako ja prisilno zaustavim svoje školovanje. Potpisala sam ugovor i sada se nekome sprdnulo da ušpara na studentima i učenicima. Opravdanje koje sam dobila nakon kontaktiranja Općine da je stipendija obustavljena jer nema fakulteta je bizarno. Napominjem i da odluka još nije ni službena jer je vijeće tek 28.5. i nije bilo nikakve obavijesti, ali novci na račun nisu legli", govori naša sugovornica. 

S obzirom na to da se već sedmi tjedan održava online nastava na fakultetima u Hrvatskoj taj argument da nastave na fakultetima nema dovodi se u pitanje.
 
"Ova je odluka donesena hirom nadležnih kojima je očito u ovim trenucima bilo najvažnije zakinuti učenike i studente za iznos koji je, pa mogu reći, smiješan", govori naša sugovornica. 

Ako je u proračunu općine već propisan i predviđen iznos za stipendiranje učenika i studenata u ovoj školskoj odnosno akademskoj godini, postavlja se pitanje gdje će novci koji nisu isplaćeni na račune stipendista završiti?

Apeliramo na sve naše čitatelje da sa svojim lokalnim tijelima provjere jesu li im stipendije isplaćene i u travnju te da nam se jave ako se to nije dogodilo.

Anja Zulić
foto: Shutterstock By Space_Cat