Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Sabor izglasao Zakon o obavljanju studentskih poslova: Omogućen rad izvanrednima preko student-servisa

Još od prošle godine studenti čekaju zakon koji bi trebao regulirati njihov rad, ali i donijeti novinu: pravo rada preko student-servisa i za izvanredne studente. Tko čeka taj i dočeka jer Sabor je usvojio Zakon o obavljanju studentskih poslova.

19. listopada 2018 15:32
Sabor izglasao Zakon o obavljanju studentskih poslova: Omogućen rad izvanrednima preko student-servisa

Sabor izglasao Zakon o obavljanju studentskih poslova: Omogućen rad izvanrednima preko student-servisa Foto: MojFaks

Sabor je konačno usvojio Zakon o obavljanju studenskih poslova koji studenti čekaju još od veljače prošle godine kada je pokrenuta peticija u kojoj izvanredni studenti traže pravo rada preko student-servisa. Prije nego je ovaj zakon donesen, postojao je pravilnik koji se bavio temom studentskih poslova.

Foto: Darko Ba/MojFaks

Sada su konačno studenti dočekali reguliranje minimalnih satnica (koja će za 2018. iznositi malo više od 21 kunu), mogućnost rada preko student-servisa za izvanredne, povećanje satnice za noćni rad, rad blagdanom i nedjeljom i prekovremeni rad i dr. Nakon donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova, uslijedit će i brojne promjene poput one da studentski centri neće više biti jedini posrednici u studentskim poslovima nego će to moći činiti i fakulteti, odnosno, visoka učilišta. Također, Zakon donosi mogućnost izdavanja ugovora elektroničkim putem.

...Neki zastupnici misle da će studenti biti jeftina radna snaga: Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno na čitanju u Saboru...


...Njihova strana priče: Izvanredni studenti o Zakonu o studentskom radu – \'Konačno ćemo moći zaraditi koju kunu\'...Podsjećamo, nakon čitanja konačnog prijedloga Zakona o studentskom radu, Klub zastupnika SDP-a uputio je amandman jer smatraju da će spomenuti zakon staviti regulrane radnike u lošu poziciju. No, amandman je odbijen. Na glasanju bilo je 119 zastupnika pa je 85 njih podržalo Zakon, dvoje je bilo protiv, a 32 zastupnika bila su suzdržana.  Zakonom bi trebala biti zaštićena studentska prava. Zakon će stupiti na snagu tek nakon objave u Narodnim novinama, a prije toga ga treba predsjednik Sabora potpisati te uputiti na proglašenje kod predsjednice RH koja ga treba proglasiti u roku od osam dana.

Foto: MojFaks

I dalje ćemo čitatelje izvještavati o ovoj temi, a veliko slavlje za izvanredne studente kreće sa stupanjem Zakona na snagu što bi trebalo biti uskoro nakon gore spomenute procedure.

Ivana Petrić
foto: MojFaks