Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ove godine povoljnije kamatne stope: Evo koliko će vas koštati studiranje na kredit u Hrvatskoj

Ako odlučimo studirati, a nemamo puno novaca ili ne želimo biti roditeljima 'na grbači', jedna od opcija nam je dizanje studentskog kredita. Premda o studentskim kreditima uglavnom gledamo u američkim serijama i filmovima, on se može dići i kod nas te uvelike olakšati studiranje, barem kada je o financijama riječ.

17. kolovoza 2017 12:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ponudu hrvatskih banaka za studente detaljno je istražio Tportal te prikazao kako najpovoljnije zatvoriti financijsku konstrukciju. Bez obzira jeste li redovni ili izvanredni student, kreditom možete financirati školarinu i troškove života za vrijeme studija. Kako su stalni prihodi glavni preduvjet za odobravanje kredita, ako ne studirate uz rad morate imati sudužnika s odgovarajućom kreditnom sposobnošću, piše Tportal.


Izvor: Zagrebačka banka

U slučaju većih iznosa kredita neke banke traže i dodatna osiguranja - jamce, police životnog osiguranja ili hipoteke na nekretnini. Krediti za plaćanje školarine obično se isplaćuju jednokratno, dok se krediti za pokrivanje troškova studija isplaćuju u mjesečnim obrocima tijekom studija, istražio je Tportal.

Otplata se odvija nakon prekida studija ili diplomiranja


Glavnica kredita otplaćuje se nakon diplomiranja, a tijekom studiranja plaćaju se samo kamate. Pritom banka u pravilu omogućava plaćanje kamata iz sredstava kredita, a početka otplate glavnice ograničava na rok od maksimalno šest godina.

...Trebate gotovinu odmah? Zaboravite na kredite, rješenje je otkup zlata!...


Nepovoljna okolnost je što u slučaju prekida studija kredit dolazi na naplatu odmah. Međutim, ako uspješno okončate studij banke obično odobravaju i jednogodišnju odgodu otplate što vam omogućuje predah do pronalaska posla.

Kredit se otplaćuje u mjesečnim ratama, a visina rate ovisi o veličini kredita i roku otplate

Ove godine su niže kamatne stope


Kredite prilagođene studentima u svojoj ponudi ima nekoliko većih hrvatskih banaka. Uvjeti su prilično izjednačeni, a ove godine kamatne stope su nešto povoljnije nego lani


Izvor: Zoran Korda/tportal.hr

U Zagrebačkoj banci možete dobiti kredit u kunama ili eurima za školarinu u iznosu do 150 000 kuna (20 000 eura) i kredit za financiranje troškova života od 500 do 5 000 kuna (70 do 700 eura) mjesečno, uz rok otplate od 13 do 120 mjeseci.

...50 kuna za lakše studiranje: Ako preskočiš par kava i ti možeš stipendirati osječkog studenta...


Kod kredita za školarinu kamatne stope su 5,11 posto (kuna) i 4,52 posto (euro), a kod kredita za troškove života 5,21 posto (kuna) i 4,72 posto (euro). Kredit se odobrava bez dodatnog osiguranja što znači da je potrebno samo zadovoljiti uvjete kreditne sposobnosti.

...CMS osudio Pravni fakultet: Obročno plaćanje kreditnim karticama diskriminira najranjivije studente...


Privredna banka Zagreb odobrava studentske kredite pod istim uvjetima neovisno o namjeni
. Maksimalni iznos kredita je 40 000 eura isključivo uz valutnu klauzulu u euru na rok otplate do 10 godina uz mogućnost korištenja počeka do 12 mjeseci.


Izvor: Pixabay

Kamatna stopa je nešto niža nego kod Zabe i iznosi 4,46 posto, ali za kredite veće od 15.000 eura potrebni su dodatni instrumenti osiguranja u vidu jamca ili police životnog osiguranja. 

Postoje i druge mogućnosti financiranja


Studentske kredite u euru uz slične opće uvjete, ali po nešto višim kamatnim stopama u ponudi imaju i Hrvatska poštanska banka, Erste banka i Splitska banka.

Prije odluke o uzimanju bankarskog kredita nije na odmet provjeriti druge mogućnosti financiranja studija. Svakako pokušajte ishoditi stipendiju, a korisne informacije možete naći ovdje.

Prilikom dogovaranja kredita ispitajte i ostale mogućnosti financiranja kao što su razne stipendije i potpore koju pružaju gradovi, županije i fakulteti.


Izvor: Pixabay

Cijeli članak o mogućnostima kredita i financiranja pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Tportal
foto: Pixabay/Pixlr