Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao

Koji su najpoželjniji fakulteti među ovogodišnjim maturantima, otkrila nam je Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Logopedija na ERF-u je, kao i prijašnjih godina, pri samome vrhu, nakon čega ju slijede Psihologija na Filozofskom fakultetu i Fiziologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

28. svibnja 2019 12:19
Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao

Ovo su najprivlačniji fakulteti među maturantima: Jedan i dalje pri vrhu, ali je interes za nekim studijima ove godine pao Foto: MojFaks

Iako se prošle godine među 10 najprivlačnijih fakulteta u Hrvatskoj našao i jedan fakultet u Osijeku – Engleski jezik i književnost i Pedagogija, oba na Filozofskom fakultetu, ove godine potpunu prevlast preuzeli su fakulteti u Zagrebu.

Logopedija i dalje prva


Logopedija je još uvijek najtraženiji fakultet, s 1351 prijava, od čega ju je gotovo pola studenata stavilo kao svoj prvi izbor. Kako ovaj smjer na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu prima samo 50 studenata, gotovo 91% posto studenata, koje je stavilo Logopediju kao svoj prvi izbor, neće dobiti priliku studirati baš ovaj studij.

Nakon jednopredmetne Psihologije na FFZG-u s 1096 prijava i stručne Fiziologije na ZVU-u s njih 1936, na četvrtom i petom mjestu našle su se Rani predškolski odgoj i obrazovanje na Učiteljskom fakultetu i Farmacija na FBF-u.

Popis prvih 10 najpoželjnijih fakulteta


Najviše prijava imaju STEM područja


Dosta zanimljivo, ali je interes za nešto neobičnije studije poput Kriminalistike, Filmske i TV režije ili Aeronautike znatno pao, a preferencije ovogodišnjih maturanata su, osim spomenutih, više okrenute ka tehničkim, biomedicinskim i prirodnim znanostima. Dakle, Medicina, Dentalna medicina, Arhitektura i neki smjerovi na TVZ-u postali su sljedeći najtraženiji studiji, a na desetom mjestu popisa našao se fakultet s humanističkih znanosti - dvopredmetna Anglistika na FFZG-u.

Također, Agencija nam govori i kako je 31.658 prijavljenih kandidata trenutno u sustavu. To znači da ovih 4.114 kandidata, koji su prvih deset fakulteta stavili kao svoj prvi izbor, čine čak 13 posto svih prijavljenih u Hrvatskoj!

Popis drugih 10 najpoželjnijih fakulteta: VU, vrsta, izvođač, tip studija, studij, mjesto, upisna kvota, broj prijava, broj prvih izbora, omjer prvih prijava i kvote

Prikazani popisi najtraženijih fakulteta svakako će varirati prije nego li svi ovi budući studenti završe maturu i prije nego što se zaključa sistem. Ovo je popis drugih 10 najpoželjnijih fakulteta, a cjelokupni popis vrijedi za 28. svibnja 2019. godine.


P.H.
Foto: Pixabay @nikolayhg