V.S u Akademska četvrt

SKUPO, SKUPO: Jednog poroka hrvatski studenti se nikako ne mogu riješiti, a za sve su krivi ispiti?

Učestalost pušenja kod studentske populacije velika je, a novi val poskupljenja cigareta pojedinim studentima ne znači previše. Na cigarete troše podosta, a puše više kad su pod stresom...

21. veljače 2020 15:25
Kune

Kune Foto: Shutterstock


Pušenje je iznimno štetna, no isto tako i uvelike rasprostranjena navika kod studenata. Nekima je cigareta glavni okidač u stresnim situacijama, nekima užitak i zadovoljstvo, a većini samo navika uz koju osjećaju svojevrsno zadovoljstvo i opuštenost.

Uvriježeno mišljenje da studentska populacija najviše uživa u duhanskim proizvodima, nagnalo nas je da izvidimo situaciju i na terenu. Uzevši u obzir najavljeno skoro poskupljenje trošarina duhana u iznosu od 2 kune, pitali smo studente što njima predstavljaju 2 kune više na izdatak cigareta i duhanskih proizvoda te razmišljaju li o prestanku ili bar smanjenju pušenja. To i još puno stvari vezano uz njihove navike pušenja, otkrila nam je nekolicina zagrebačkih studenata koje smo, zatekavši ih ispred zagrebačkih fakseva s cigaretom u ruci, priupitali nekoliko pitanja. Poneki su, zbog prirode teme, htjeli zadržati anonimnost stoga su pojedina imena sugovornika u tekstu izmijenjena.

S obzirom na to da su u vrijeme intervjuiranja sugovornika ispitni rokovi bili pri samome kraju, moglo se naslutiti da je većina studenata koja je ispred pojedinih fakulteta nervozno pušila, radila to iz želje da se umire, smanje nervozu pred ispit te da potisnu tremu. Potvrđuju nam to i sugovornici koji, iako su svjesni štetnosti i utjecaja cigareta na zdravlje, puše upravo iz navedenih razloga. "Pušenje je loša navika i svjesna sam toga. Imam osjećaj da kad se dođe na faks da se najviše puši, em ugođaj, em knjižnica i pogotovo sad ovi ispitni rokovi koji zadaju najviše stresa", otkrila nam je studentica FFZG-a.

\'Pušim samo za vrijeme rokova i ne želim postati ovisna\'


Studentica koja puši isključivo u vrijeme ispitnih rokova, govori da ju je stres prouzrokovan ispitima primorao na konzumiranje duhanskih proizvoda. "Pušim samo za vrijeme ispitnih rokova. Počela sam pušiti na zadnjoj godini kad sam studirala na bivšem fakultetu, za vrijeme rokova. Ovdje sam nastavila kad sam upisala prvi semestar. Onda sam odlučila da mjesec, dva ne kupujem jer ne želim postati ovisna. Od tada pokušavam držati tu daljinu da ne postanem ovisna o cigaretama", govori studentica Ida koja je na kraju razgovora poručila da od sutra prestaje pušiti jer sutra i završavaju ispitni rokovi.

Na pitanje puše li više u vrijeme ispitnih rokova, 90% sugovornika izjasnilo se potvrdno. Muški dio studentske populacije koji smo zatekli ispred FER-a, ističe da se najviše cigareta popuši baš u ovo vrijeme. Student FER-a, Karlo, puši dvostruko više tijekom rokova. "Ja pušim 3, 4, 5 cigareta inače, a za vrijeme ispitnih rokova možda 7 cigareta dnevno", govori on, dok kolega potvrđuje isto, a broj popušenih cigareta sa standardnih kutiju, kutiju i pola poveća na čak 2 kutije dnevno. 

...Zapališ prije ispita da se smiriš? Istina je da s njom \'nikad nisi sam\' – cigareta ide ruku pod ruku s jednim neželjenim gostom...


Neki su se izjasnili rečenicom: "Ne želim brojati koliko kutija popušim za vrijeme rokova." Vjerujemo znatno više od neke uobičajene brojke. Drugi pak imaju konstantu, ali za vrijeme rokova udvostruče broj popušenih cigareta. "Pušim non-stop, dvostruko više kad su ispitni rokovi. Tri kutije tjedno i non-stop kad su ispiti, to je ipak stresno doba", otkriva nam jedan student. 

Na cigarete potroše čak i do 2 000 kuna mjesečno


Cigareta po cigareta, kutija po kutija...Ipak, neizbježno pitanje trošarina ostalo je popraćeno uz brojne nervozne izdisaje studenata jer mnogi ne znaju ili ne računaju koliko troše na cigarete, ali kada su pokušali izračunati prosječan iznos koji potroše na tjednoj i mjesečnoj bazi, malo je reći da su ostali zatečeni kada su shvatili o kojim se ciframa tu radi. 

Studentica Magdalena inače popuši jednu kutiju u dan i pol pa i potroši 25 kuna u dan i pol što je otprilike 100 kuna tjedno. Student FER-a, puši duhan pa troši znatno manje, svega 120 kn mjesečno. Pojedini koji se ne svrstavaju u kategoriju strastvenih pušača troše otprilike 200 kn mjesečno na cigarete, a kad su ispiti onda duplo, oko 400 kn. Još se jedna studentica izjasnila da mjesečno troši oko 500 kuna na cigarete te je to neki konstantni trošak bez obzira na ispite. Jedna nas je cifra totalno šokirala i ostavila bez teksta, no student se izjasnio da na cigarete prosječno troši 2 000 kn mjesečno.

\'Nije mi bitna cijena - 2 kn više ne utječu na to da prestanem pušiti\'


Osvrnuli smo se i na poskupljenje cigareta i to od 2 kune što slijedi vrlo ubrzo. Od 1.3.2020. poskupjeti će duhanski proizvodi, a osim duhanskih proizvoda, poseban porez donijet će i veću cijenu zašećerenih sokova te alkohola.

...Jeste li razmišljali: Što se događa s vašim tijelom kad prestanete pušiti?...


Iako je ovo novo poskupljenje uzburkalo trenutne pušače, neki već sad razmišljaju o smanjenju ili čak prestanku pušenja. 2 kune više pojedinim studentima od velikog su značaja stoga su neki već počeli postepeno smanjivati, a neki se prebacili na duhan jer je, tvrdi student Ante, to jeftinije i isplativije. "Kako se bliži ovo poskupljenje prešao sam na duhan tako da sada motam", otkrio nam je ovaj student. Drugi samo nastoje smanjiti. "Smanjujem, počeo sam pušiti ove slabije i tanke, \'ženske\'", poručuje student FER-a. 

Neki su još neodlučni pa nisu još sasvim sigurni što će im donijeti novo poskupljenje. "Što se tiče poskupljenja, full je iritantno realno, 2 kune je dosta. Snaći ćemo se. Nisam još odlučila", govori ova studentica FFZG-a. A pojedini će (pokušati) prestati pušiti. "Od 1.3. ne pušim", uz smijeh nam je otkrio jedan student. 

S druge strane ima i onih kojima poskupljenje ne igra apsolutno nikakvu ulogu te će, bez obzira na 2 kuna više, nastaviti s pušenjem. "Te dvije kune mi ne igraju ulogu, premalo pušim da bi mi utjecalo na prestanak", govori studentica. Ostali su se izjasnili ovako:

"Nije mi bitna cijena. Te 2 kune ne utječu na to da prestanem pušiti." 

"Nastavit ću pušiti nakon poskupljenja, sigurno neću prestati."

Kao što vidimo, zagrebački studenti puše podosta, troše na cigarete od 400 do čak 2000 kuna mjesečno, puše dvostruko više u stresnim situacijama (vrijeme ispitnih rokova) te nakon novog vala poskupljenja, nastoje smanjiti, neki prestati, a pojedini se uopće ne zamaraju jer ih te 2 kune više neće natjerati da prestanu pušiti. 

...Svatko ima svoj porok: Loše navike koje steknemo tijekom studiranja...