L.B. u Akademska četvrt

'Profesor mi je rekao lutkice…' Zabrinjavajuće: Skoro petina studenata izložena seksualnom nasilju na fakultetu

'Profesor mi je pomazio ruku', 'Govorio mi je maco, lijepo dijete, lutkice', 'Kolega sa smjera je često buljio u mom pravcu, podizao obrve i oblizivao se', 'Kolega mi je pokazao spolni organ i uznemiravao me dok nisam pobjegla…'

16. ožujka 2022 16:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovo su samo neka od neugodnih iskustava koje su studenti doživjeli na fakultetu, a koja su ispričali u istraživanju o seksualnom nasilja nad studentima u Srbiji. Istraživanje je tijekom prethodne godine sprovelo Viktimološko društvo Srbije, na uzorku od 1597 studenata i studentica treće i četvrte godine osnovnih studija sa 22 fakulteta i šest sveučilišta u ovoj zemlji (pet državnih i jedan privatni).


>>>Novi zakon protiv golotinje na mobitelima: Slanje fotografija 'one stvari' kažnjavat će se zatvorom<<<


Rezultati pokazuju da je 17 posto studenata doživjelo neki oblik seksualnog nasilja na fakultetu, dok 27,6 posto ispitanika zna studenticu ili studenta koji su bili izloženi seksualnom nasilju na fakultetu. Ovi podaci pokazuju da je seksualno nasilje nad studentima na fakultetima prisutno, ističe predsjednica Upravnog odbora Viktimološkog društva Srbije dr. Sanja Ćopić.


Brojke su sigurno i veće


"Također, podaci o posrednom iskustvu, to jest saznanje studenata da je netko od kolega ili kolegica bio izložen seksualnom nasilju je indikator sigurno i veće rasprostranjenosti ovog oblika nasilja nego što to pokazuje podatak o osobnom iskustvu. Kada su u pitanju ovako osjetljive teme, ispitanici nisu uvijek spremni da čak ni u potpuno anonimnoj anketi navedu da su oni osobno iskusili neki oblik seksualnog nasilja, već o tome govore kroz odgovore na pitanja o posrednom saznanju, dakle, o iskustvu kolegica ili kolega", kaže za Blic.rs dr. Ćopić.


foto: Tinnakorn jorruang via Shutterstock


Kako ističe, podaci pokazuju da se seksualno nasilje uglavnom vrši više puta, što isto tako ukazuje na obujam koji je veći nego što podaci o broju žrtava pokazuju.


>>>ADU, FFZG, Veterina: Novi šokantni slučajevi zlostavljanja na fakultetima diljem Zagreba, ali i zemlje<<<


"Međutim, ovi podaci svakako nisu precizna mjera rasprostranjenosti seksualnog nasilja na fakultetima jer moramo imati u vidu da je seksualno nasilje oblik nasilja kod kojega je tamna brojka veoma visoka, jer je spremnost žrtava da o iskustvu nasilja govore i da ga prijave, ne samo nadležnim organima, već i istraživačima u anonimnim anketama, veoma niska", napominje Ćopić.


Žene u dvostruko većem riziku


I ovo istraživanje potvrđuje da su djevojke i žene češće žrtve seksualnog nasilja, te većinu ispitanika sa iskustvom seksualnog nasilja na fakultetu čine studentice: 242 (89,3 posto), dok je 29 (10,7 posto) studenata muškog spola doživjelo ovaj oblik nasilja.


>>>Tajne iz fakultetskih kabineta izašle 'van'! U ovoj grupi studentice domaćih fakulteta pišu o horor-iskustvima s profesorima: Evo nekoliko najšokantnijih<<<


"Istraživanje je pokazalo da su studentice u dvaput većem riziku od seksualnog nasilja na fakultetu u odnosu na studente, što potvrđuje da je seksualno nasilje oblik rodno zasnovanog nasilja, koji generalno više pogađa žene. Međutim, ovom obliku nasilja su, kako su i nalazi pokazali, izložene i osobe muškog spola. Uz to, istraživanje je pokazalo da su u većem riziku od seksualnog nasilja studenti koji su drugačije seksualne orijentacije u odnosu na heteroseksualnu, što također potvrđuje nalaze prethodnih, uglavnom stranih istraživanja", ističe liječnica Ćopić.


izvor: Blic.rs

Još vijesti