Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ovdje plaćaš školarinu? Kod susjeda studiraj besplatno! Evo zašto je Slovenija top destinacija za naše studente

Slovenija je postala meka za studente s prostora bivše Jugoslavije - osim što je studiranje na ljubljanskom Sveučilištu besplatno, ono se nalazi i prvi vrhu europskih top sveučilišta. Srećom, Slovenija nam je nadomak ruke što je odlična vijest za sve koji žele svoju 'akademsku karijeru' početi ili nastaviti upravo tamo.

12. listopada 2017 14:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vjerovali ili ne, na Sveučilištu u Ljubljani odvija se 150 studijskih programa na engleskom jeziku, a ondje je došlo studirati čak 600 naših studenata. Osim što su slovenski fakulteti visoko rangirani u europskoj akademskoj zajednici, oni su pri vrhu i na svjetskoj razini. No, to nije kraj dobrih vijesti kada je riječ o studiranju u Sloveniji.


Naši studenti rado odlaze na studij na Sveučilište u Ljubljani... izvor: uni-lj.si

Na Facebook stranici "Studiraj u Sloveniji" svakodnevno nas izvještavaju o pogodnostima studiranja kod naših susjeda. Tako će mnoge razveseliti vijest o tome da se studenti svih fakulteta s prostora bivše Jugoslavije, uključujući i one privatne, mogu prebaciti na bilo koji državni fakultet u Sloveniji. To znači da će studenti koji u svojoj državi plaćaju školarinu, moći nastaviti studij u Sloveniji i to besplatno.

Studenti s područja bivše Jugoslavije mogu legalno raditi u Sloveniji, a hrana je svim studentima subvencionirana


Kako piše studomat.ba, studenti iz bivše Jugoslavije u Sloveniji mogu raditi potpuno legalno posredstvom agencije studentskog servisa. Zarađen novac može bez problema "pokriti" sve troškove studentskog života.


Izvor: Pixabay

Za mnoge od studenata iz bivše Jugoslavije ovo će biti i prvo radnu iskustvo u EU. K tome, hrana je svim studentima subvencionirana što znači da za cijenu od samo nekoliko eura, studenti mogu ručati u nekima od najboljih restorana. Oni u žurbi će jesti u restoranu brze prehrane također preko subvencije, a ista je stvar i s prijevozom, piše studomat.ba. Budući da je studentima iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije jezična barijera minimalna jer je slovenski veoma sličan jezicima iz spomenutih zemalja, oni već sutra mogu donijeti odluku da će otići na studij u Sloveniju.

...600 naših studenata u susjedstvu: Ljubljana sve popularnija među Hrvatima - provjerite zašto...


...Ljubljana: grad iz bajke skriva mnoga iznenađenja...


...Studirajte energetiku besplatno u Sloveniji...


Isto tako, diploma koju studenti steknu tijekom studija na nekom od slovenskih fakulteta priznata je svuda u EU kao i u svim drugim državama svijeta. Prema podacima koje su dostavili sa Sveučilišta u Ljubljani, koje ulazi među tri posto najuglednijih svjetskih sveučilišta prema meritornim svjetskim ljestvicama, samo na toj akademskoj instituciji u aktualnoj 2016./2017. godini na redovni je studij upisano 2345 stranih studenata iz 85 država, od kojih 505 iz Hrvatske!


Osim u Ljubljanu, studenti rado odlaze studirati u Maribor... izvor: slovenia.info

Uz to, na razmjeni se ondje nalazi 95 hrvatskih studenata, tako da se ukupno 600 djevojaka i mladića iz Lijepe naše pridružilo ekipi od 40 tisuća studenata Ljubljanskog sveučilišta, piše Slobodna Dalmacija. The American Social Progress Imperative ocijenio je da je Slovenija na 21. mjestu što se tiče kvalitete života i rada i to u svijetu, što je zapravo big deal i može mnogima olakšati odluku o preseljenju u tu malu, ali prosperitetnu zemlju.

Više informacija o studiranju u Sloveniji te zašto je postala top destinacija za studente posjetite Facebook stranicu "Studiraj u Sloveniji".

Ivana Petrić
izvor: Facebook@Studiraj u Sloveniji/studomat.ba/Slobodna Dalmacija
foto:

Još vijesti