Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Skuplja prašinu: Agronomski fakultet dobio opremu za uzgoj 'vutre' i dalje ne znaju smiju li ju koristiti

U jednoj od policijskih akcija zaplijenjena je oprema za uzgoj marihuane te je nakon toga poklonjena Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Oprema je vrijedna 100 tisuća kuna, a zbog sporosti birokracije, fakultet još ne zna smije li ju uopće koristiti.

20. ožujka 2019 13:48
Skuplja prašinu: Agronomski fakultet dobio opremu za uzgoj 'vutre' i dalje ne znaju smiju li ju koristiti

Skuplja prašinu: Agronomski fakultet dobio opremu za uzgoj 'vutre' i dalje ne znaju smiju li ju koristiti Foto: MojFaks

Ministarstvo državne imovine još je prije gotovo godinu i pol odlučilo darovati Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu opremu za proizvodnju kanabisa, vrijednu oko 100 000 kuna, koja je oduzeta u jednoj policijskoj akciji, no zbog naše poznate birokracije, studenti je još ne koriste i ona skuplja prašinu u skladištu fakulteta, doznaje Jutarnji list.

Izvor: google.hr/Mladen Tadić

Riječ je o opremi za uzgoj marihuane koja se sastoji od lampi, grijalica, ventilatora i nosača, tu je i prehrana za biljke, no sve to sada propada u skladištu jer im nitko već godinu dana ne odgovara na upite.

Htjeli su u laboratoriju uzgajati kanabis te raditi istraživanja, ali godinu dana nisu dobili odgovor Ministarstva smiju li to učiniti


Naime, prof. Marko Vinceković, voditelj Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta, za Jutarnji list otkriva kako su imali ideju da u laboratoriju uzgajaju kanabis i rade znanstvena istraživanja u kontroliranim uvjetima, no da ni nakon godinu dana nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva zdravstva, potvrdni ni odbijenicu.

"Navedenu je opremu za uzgoj kanabisa doniralo Ministarstvo državne imovine u listopadu 2017. i nalazi se u skladištu zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Nažalost, nije nikada stavljena u funkciju jer od Ministarstva zdravlja nikada nije zaprimljen odgovor na upit o dopuštenju provođenja kontroliranih znanstvenih istraživanja medicinskog kanabisa u laboratoriju.", pojasnio je za Jutarnji list prof. Vinceković.

Izvor: Unsplash

Ministarstvu zdravstva slao je i požurnice, pisao je i Ministarstvu unutarnjih poslova, osobno odlazio u Ministarstvo kako bi pitao jesu li u pisarnici uopće zaprimili dopis, ali uzalud - nitko se nije udostojio niti odgovoriti na e-mail.

"Godinu dana se Ministarstvo igra s nama"


"Krajem studenog ili početkom prosinca prošle godine osobno sam otišao pitati jesu li zaprimili mail i rekli su mi da je zaprimljen 11. ožujka. Zatim sam posebno pisao načelnici Uprave za lijekove, poslao joj odluku o donaciji od Ministarstva državne imovine, ona je mail pročitala, ali nije odgovorila ništa i tako se već godinu dana igraju s nama.", kaže Vinceković te dodaje da mu nije jasno zašto nismo kao ostale zemlje, koje su već napravile i biznis s marihuanom.

...Najbolja kapljica iz metropole: Studenti sa zagrebačke Agronomije proizvode svoje vino...


Pojašnjava kako su planirali kontrolirani uzgoj i kompletnu analizu cijele biljke, ekstrakciju, a u konačnici i proizvodnju ulja, za koje postoje i znanstvena istraživanja da uklanja neke tegobe i ublažava bol kod teških oboljenja. Profesor Vinceković kaže da su uzgoju kanabisa htjeli pristupiti znanstveno-istraživački. Naglašava da su vani takva istraživanja redovita, a kod nas je to još tabu i nema objašnjenja zašto je to tako.

Ministarstvo zdravstva prebacuje krivnju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja


Iz Ministarstva zdravstva, pak, potvrđuju da su zaprimili zahtjev Agronomskog fakulteta, podržavaju znanstvena istraživanja na tu temu, ali oni sada krivnju prebacuju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Ministarstvo zdravstva zaprimilo je zahtjev Agronomskog fakulteta vezan uz izdavanje dozvole za uzgoj konoplje u znanstveno-istraživačke svrhe. Međutim, odobrenje uzgoja konoplje u znanstveno-istraživačke svrhe sukladno članku 16. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga od strane Ministarstva zdravstva nije moguće izdati sve dok ministarstvo nadležno za znanost ne propiše uvjete po kojima se ta djelatnost može obavljati.", tvrde u Ministarstvu zdravstva, na čijem je čelu HDZ-ovac Milan Kujundžić.

Na Agronomskom fakultetu htjeli su htjeli u konačnici uzgajati ulje kanabisa te pomoći oboljelim pacijentima... izvor: Unsplash

Prema postojećem Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, naime, u članku 16. stavku 1 definirano je da "ustanove koje se bave znanstvenoistraživačkom djelatnošću mogu u znanstvene svrhe uzgajati biljke iz kojih se može dobiti droga i izrađivati drogu", no samo ako imaju odobrenje ministra zdravstva. U stavku 2. istog članka navodi se, pak, da ministar nadležan za znanost uz suglasnost ministra zdravstva propisuje uvjete po kojima se može obavljati djelatnost iz stavka 1 ovog članka, pa ispada da suglasnost nisu niti mogli dobiti bez posebnog dokumenta koji je moralo donijeti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na čijem je čelu Blaženka Divjak. Iz njezina ministarstva neslužbeno poručuju da će se sigurno sada time pozabaviti, a službeno odgovaraju da podržavaju istraživanja.

...Međunarodne liste plasirale ga u vrh regije: Ovo je najbolji fakultet u Hrvatskoj...


"Ministarstvo podržava istraživanja koja mogu rezultirati novim znanstvenim saznanjima. Istraživanja koja uključuju marihuanu moguća su sukladno zakonima koja reguliraju znanstvena istraživanja, a u skladu s jasnim protokolima. Potrudit ćemo se osigurati što lakše uvjete za takva buduća istraživanja i znanstvene pothvate.", poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izvor: Unsplash

No, nije još poznato hoće li zapravo biti nekih pomaka i hoće li zagrebačka Agronomija krenuti s uzgojem marihuane u svrhu istraživanja.

autor: MojFaks
izvor: Jutarnji list
foto: unizg