Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Vidi se kad spremačice štrajkaju! Fakultet zatrpan smećem danas su čistili – i profesori

Za razliku od ostalih fakulteta koji se štrajku pridružuju povremeno, Filozofski fakultet u Zagrebu od ponedjeljka je u kontinuiranom štrajku do ispunjenja zahtjeva.

29. studenog 2019 13:31
Vidi se kad spremačice štrajkaju! Fakultet zatrpan smećem danas su čistili – i profesori

Vidi se kad spremačice štrajkaju! Fakultet zatrpan smećem danas su čistili – i profesori Foto: MojFaks

Do sada je odaziv na Filozofskom fakultetu bio od 70% do 80%, a što se tiče nenastavnog osoblja on je 100%. Tajništva, studentske i administrativne službe ne rade, knjižnica na Fakultetu je zatvorena. Ovaj tjedan na Filozofskom primijetio se i utjecaj štrajka spremačica, na sve koji koriste ili pružaju usluge fakulteta. 

Jučer navečer, Klub studenata Filozofskog fakulteta, objavio je fotografije košarica za smeće unutar i ispred fakulteta, gdje se može vidjeti da je situacija alarmantna. Iz kluba su istakli ako se rad spremačica ne počne vrednovati, slika fakulteta zatrpanog smećem – može postati naša svakodnevica. Uputili smo se na Filozofski, da provjerimo stanje. 


U deset sati, kada smo došli, Fakultet je izgledao čisto i pospremljeno. Prohodali smo hodnicima, obišli toalete – ali sve je ukazivalo na to da je faks "svježe oriban". 

Mia studira anglistiku na Filozofskom, i govori nam kako je jučer komentirala s prijateljicom da ne zna koliko točno dana sad štrajkaju, ali da je stanje bilo baš dramatično. 


Foto:MojFaks

"Svako smeće je bilo prepuno i izvan smeća, sve se prelijevalo. Nisam imala gdje baciti nešto, svo svoje smeće sam stavljala u torbu da onda kući bacim i tako. Vidim da je sada sve u redu i drago mi je", govori studentica Mia. 

Neki studenti nisu primijetili da je situacija drugačija nego inače. Dvije studentice s kojima smo razgovarali bile su na faksu u ponedjeljak i tada je, prema njihovim riječima, situacija bila u redu. 


Tko je očistio faks ako spremačice štrajkaju?


Jedna apsolventica nije dugo bila na faksu, ali danas je došla ujutro oko 8 i kaže nam da je sve izgledalo kao da je atomska bomba pala


Foto: MojFaks

"Vidim da su u ovih par sati počistili, prošli tjedan nije bilo prljavo kao što sam jutros vidjela", govori nam ona. 

Biserka Pešec, tajnica podružnice sindikata Filozofskoga fakulteta, objansila nam je da su danas održali zajednički sastanak svih zaposlenika koji su u štrajku i onih koji podržavaju štrajk. 

"Sastanak je svaki dan u 8:30h, u nekoj od slobodnih dvorana. Svi zajedno smo konstatirali da nam je veliki nered na fakultetu. Vidi se kada nema naših spremačica, da je to puno smeća. Ni nama samima nije u interesu da to smeće bude tu. Svi zajedno smo se složili, pokupili smeće i odnijeli. Tako da se sada već može vidjeti da je prostor čišći. Zajedno smo sudjelovali u toj akciji. Prošli smo fakultet i sve prostorije. Nastavnici su isto tako sudjelovali i spremačice i sve drugo administrativno osoblje", govori Pešec. 


Foto: MojFaks

Kada su se udružili, za akciju čišćenja bilo je potrebno sat vremena. Nažalost, kako i kroz razgovore sa sugovornicima saznajemo, štrajk spremačica definitivno se osjeti, ali podjednako i studenti i svi na Fakultetu trebaju početi više ekološki razmišljati.

Pretrpane kante su možda sada bile izuzetak, ali otpaci pored košarica koje nisu pune, ili nepočišćene tekućine dešavale su se i prije – o čemu svako pojedinačno treba malo razmisliti. Osim ako ne želimo, da jučerašnja slika fakulteta bude naša svakodnevica. 

Foto: MojFaks   

 
Foto: MojFaks

  
Foto:MojFaks                                                                 

Anja Zulić
Foto: MojFaks

Još vijesti