Mojfaks.hr u Akademska četvrt

SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: 'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu'

U Hrvatskoj je potvrđen 13. slučaj zaraze koronavirusom, a očekuju se rezultati testa za potencijalnog 14. oboljelog koji pokazuje simptome. Dosad je u Hrvatskoj 4737 ljudi stavljeno pod neku vrstu zdravstvenog nadzora.

10. ožujka 2020 16:04
SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: 'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu'

SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: 'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu' Foto: MojFaks

Zbog širenja koronavirusa, europske zemlje poput Italije, Češke, Slovenije i Španjolske privremeno su zatvorile škole i fakultete. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka  Divjak, prošlog je tjedna izjavila da se razrađuju scenariji alternativnih načina obrazovanja u slučaju da se situacija s koronavirusom pogorša i u našoj zemlji.

...Zatvaranje fakulteta i u Hrvatskoj? Ministrica Divjak otkrila: \'Ako se stanje s koronom pogorša, nastava će se održavati online\'..


Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je izdao nove preporuke: svi hrvatski državljani koji dolaze iz žarišta zaraze morat će 14 dana provesti u samoizolaciji dok će stranci morati biti u karanteni. Također, odgađaju se sva okupljanja na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. U slučaju nepridržavanja preporuka – prijete kazne. 

Korona i studenti 


S današnjim potvrđenim 13. slučajem zaraze koronavirusom u Puli u ovom se dijelu Hrvatske predlaže obustavljanje svih javnih događanja u Istri do 14. travnja. Također se od Nacionalnog stožera civilne zaštite traži dopuštenje za zatvaranje vrtića, škola i fakulteta.

Od 24. veljače na snazi su preventivne mjere za strane i domaće studente. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) dostavio je Preporuke  postupanja za studente koji dolaze iz stranih zemalja, a i napomene za domaće studente koji žive u studentskim domovima. Prema preporukama postoje tri kategorije "rizičnih" studenata: oni koji dolaze iz žarišta zaraze, oni koji su bili u kontaktu s oboljelima te oni koji pokazuju simptome bolesti. 


foto: Shutterstock By Ververidis Vasilis

...Erasmusovci kao prijetnja? Sveučilište otkazalo dobrodošlicu studentima na razmjeni! Upozoravaju i da se ne putuje...


Prema preporuci Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilište u Rijeci je odgodilo tradicionalni "Welcome day" za Erasmus studente. Početkom ljetnog semestra na riječko Sveučilište pristiglo je 111 novih Erasmus studenata, od čega 6 iz susjedne Italije. Prema pisanju lokalnih medija, među pristiglim studentima bila je i studentica iz Milana, koja je u skladu s preporukama HZJZ-a stavljena u samoizolaciju u studentskom domu na Turniću. Osim nje, u karanteni je bio još jedan student, također iz Italije, koji se nalazi u Studentskom naselju Trsat.

Samoizolacija u Rijeci nije tabu, a u Zagrebu?


Iz Uprave zagrebačkog Studentskog centra, prije gotovo dva tjedna za RTL je potvrđeno da se u smještajnim kapacitetima Studentskog centra u Zagrebu jedan student nalazi u samoizolaciji temeljem odluke o preventivnim mjerama. O kojem domu je riječ, nije potvrđeno. Iako smo se za više informacija obratili direktno ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku, ravnateljici Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemki Markotić, kao i epidemiološkoj službi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", iz koje su nas uputili na Nacionalni krizni stožer za civilnu zaštitu, do informacije o kojem se točno studentskom domu radi, nismo uspjeli doći.

...POTVRĐENO: U zagrebačkom studentskom domu jedna osoba u samoizolaciji zbog koronavirusa...


Iz Ureda sanacijskog upravitelja zagrebačkog SC-a Mirka Bošnjaka doznajemo da se ovdje politika informiranja javnosti razlikuje od one Sveučilišta u Rijeci (koja podatke o domovima u koje je smjestila studente u samoizolaciju nije krila). Ovu politiku nepružanja informacija ima i epidemiološka služba "Andrije Štampara" čiji je epidemiolog, kako neslužbeno doznajemo, posjetio studentski dom u kojemu boravi student kako bi provjerio jesu li zadovoljeni svi potrebni uvjeti za uspostavljanje samoizolacije. Oni nam ipak nisu potvrdili niti nam pružili informaciju o kojem se konkretno studentskome domu radi već su nas uputili na Nacionalni krizni stožer jer su i sami, kako tvrde, dobili naputak da na taj način rješavaju medijske upite.


foto: Shutterstock By SamaraHeisz5 

S današnjim danom završava samoizolacija studenta u domu...


Iako smo neslužbeno dobili informaciju da se radi o studentu medicine koji ovdje boravi u sklopu Erasmus razmjene, ovu nam informaciju, kako su nam pojasnili iz SC-a Zagreb, nisu bili u mogućnosti potvrditi. Kako kažu, informacije ove vrste ne pružaju se zbog sprječavanja panike i stigmatizacije među studentima. Ono što su nam potvrdili je da je student koji je boravio u samoizoalciji zdrav te se od današnjeg dana vraća svom uobičajenom životu.

"Zbog zaštite privatnosti samog studenta, kao i sprječavanja stigmatizacije i dizanja panike među studentskom populacijom, nismo u mogućnosti pružiti tražene informacije. Student koji je boravio u samoizolaciji nije pokazivao nikakve simptome zaraze i dobro se osjeća. S današnjim danom završen je zdravstveni nadzor i student se vraća normalnom životu", kazali su nam iz Uprave Studentskog centra u Zagrebu iz koje također tvrde kako Studentski centar provodi sve mjere donesene od strane Kriznog stožera Ministarstva zdravstva RH vezano uz provedbu preventivnih mjera i mjera samoizolacije studenata.

Kako bi trebala izgledati samoizolacija u studentskom domu?


No, koliko je moguće organizirati uspješnu i efikasnu "karantenu" u studentskome domu u kojemu, na relativno malenome području, stanuje veliki broj studenata koji, ovisno o veličini doma, može brojati i više tisuća studenata. Prema Preporukama, potrebno je sprovoditi aktivan zdravstveni nadzor za studente koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima – stavljaju se u samoizolaciju kod kuće ili u studentskom domu pri čemu ova kategorija može živjeti s drugim osobama. Osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja, a bile su u bliskom kontaktu s oboljelima uvijek su u samoizolaciji – pri čemu ova skupina treba živjeti sama. 

"Dakle, u studentskom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim studentom. Studentski dom također treba organizirati da student jede u svojoj sobi, a ne u zajedničkom prostoru s drugima te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u studentskoj sobi, neophodan je boravak u organiziranoj karanteni", piše u Preporukama postupanja u sveučilištima i veleučilištima vezano uz studente koji pohađaju nastavu na studijama u Hrvatskoj ili borave u organiziranom smještaju. 

Prema informacijama Uprave Studentskog centra u Zagrebu, studentu koji je bio smješten u samoizolaciji pruženo je sve sukladno navedenim preporukama, i u okviru mogućnosti centra. Prema dostupnim informacija, trenutno u smještajnim kapacitetima Studentskog centra u Zagrebu nema studenata u samoizolaciji. 

...Početak blokade domova? Nova odluka Uprave: Zbog koronavirusa nitko vam NE SMIJE doći u posjetu i prenoćiti...


Mjesta na kojima se nalazi veliki broj ljudi, preporučuje se da su pod pojačanim oprezom. Tako je, već prije tjedan dana stigla obavijest iz Domskog odbora Studentskog doma Dr. Ante Starčević stigla o odluci o zabrani posjeta izvanjskih stranaka stanarima u domu tijekom noći.  Naknadno, i Studentski dom Lašćina, postavio je obavijest voditeljice restorana u domu, u kojoj se studenti mole na pojačane higijenske mjere prije svakog dolaska u restoran. 

Ostaje vidjeti hoće li se uvoditi i dodatne preventivne mjere, u suzbijanju širenja koronavirusa u Hrvatskoj, a koje će se dodatno doticati studentske populacije. 

A.Z.
foto: MojFaks 

Još vijesti