Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Peticija pala u vodu? Dekanica odgovorila studentima: 'Imali ste vremena polagati ispite, u 9. mjesecu nema dovoljno dana za to što tražite'

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pokrenuli su peticiju kojom zahtijevaju održavanje petog izvanrednog roka, s obzirom na 'specifičnu i nepovoljnu' akademsku godinu s kojom su se susreli.

16. rujna 2020 14:19
Peticija pala u vodu? Dekanica odgovorila studentima: 'Imali ste vremena polagati ispite, u 9. mjesecu nema dovoljno dana za to što tražite'

Peticija pala u vodu? Dekanica odgovorila studentima: 'Imali ste vremena polagati ispite, u 9. mjesecu nema dovoljno dana za to što tražite' Foto: MojFaks

Kako tvrde, na mnogim kolegijima susreli su se s opetovanim tehničkih poteškoćama pri održavanju online nastave i kretkim vremenom prilagodbe, što je svakako utjecalo na samu kvalitetu izvođenja nastave i poremetilo studentima ritam učenja.

"Molimo da nam se omogući dodatni izvanredni 5. ispitni rok iz svih predmeta s mogućnošću izlaska na sve preostale nepoložene ispite s obzirom na izvanrednu situaciju s COVID-19 te za sve specifičnu i vrlo nepovoljnu akademsku godinu", pojasnili su svoje zahtjeve. U dva dana peticija je prikupila 295 potpisa.

...Studenti prava peticijom traže dodatni izvanredni rok: Za slabe ocjene i izlaznost kriv je fakultet...


Studentima odgovorila dekanica


Studenti prava navode kako fakultet nije omogućio online ispite iz svih kolegija kao što su to napravili ostali fakulteti te se na kraju prešutno odustalo od svakog dodatnog roka i otežala se situacija time što su se 3. rok i dekanski nagurali u prvu polovinu 9. mjeseca što je izazvalo slabi izlazak na iste i lošu prolaznost na ispitima, ističu dalje u peticiji.

Međutim, dekanica Pravnog fakulteta prof. dr. Vesna Crnić Grotić za Novi list ističe pak kako studenti već koriste izvanredan ispitni rok.

"Pravilnik o studiranju Sveučilišta u Rijeci predviđa samo tri ispitna roka u jednoj akademskoj godini. Naš fakultet daje i četvrti, tzv. dekanski kao izvanredan rok i stoga se za njega ne očekuje da poštuje razmak od 15 dana između dva roka. Treba imati u vidu da se u rujnu održavaju ispiti iz svih predmeta te da naprosto rujan nema dovoljno dana za tolike termine. Drugo, čini se da se ne razumiju najbolje pojmovi ispitnog roka i ispitnog termina. Fakultet je osigurao više ispitnih termina na nekim predmetima na kojima je to bilo moguće i od kojih su neki održani već krajem kolovoza. Ispiti i provjere su bili samo online u vrijeme lockdowna, ali u ljetnim ispitnim rokovima te u rujnu, kada su putovanja bila moguća te je omogućena socijalna interakcija općenito, na fakultetu – onsite su se održavali ispiti iz nekih predmeta na kojima su bile velike grupe i uz sve epidemiološke mjere. Studenti su od lipnja upoznati s ispitnim rokovima dok su od kolovoza upoznati s provedbom jesenskih ispitnih rokova. Obavijest studentima o provedbi ispita jasno potvrđuje da su ispiti dijelom online, a dijelom na fakultetu. Koliko smo upoznati i na svim drugim fakultetima ispiti se održavaju na taj način, odnosno u online i onsite modalitetima. Dodatno, Pravni je fakultet na razini Sveučilišta i otvorio pitanje dodatnih ispitnih rokova zbog specifičnih okolnosti studiranja u vrijeme pandemije, a ne samo termina, no takvo rješenje nije podržano",  pojašnjava dekanica.

...\'Dosta je ovog cirkusa!\' Studenti PETICIJOM traže povratak na fakultete najesen...


Prilike za polaganje bilo je i tijekom cijele krize


Također ističe da je fakultet cijelo vrijeme trajanja krize redovito odobravao online ispite i posebne termine studentima po zamolbama i to po različitim osnovama i iz različitih razloga, kao što su bolesti studenta ili člana obitelji, trudnoća, mala djeca, nemogućnost putovanja, nedostatak opreme i štošta drugo.


...Nastavljaju rat s vlastitim faksom! Više od 1300 studenata prava traži ovih 6 stvari od Uprave: Manje bodova za upis, plaćanje u ratama...


"Fakultet, pored sustavnih rješenja, na individualnoj razini pristupa studentima u rješavanju njihovih teškoća izazvanih ovim novim okolnostima pa tako posuđuje opremu studentima, omogućuje posebne termine kod opravdanih spriječenosti pristupanja ispitu u roku i slično. Postupak rješavanja svih zamolbi jasno je uređen, vrlo jednostavan i brz ako su studenti podnijeli odgovarajuću liječničku ili drugu potvrdu. Moram reći da do sada nismo imali slučaj da se studenti obraćaju medijima jer sve probleme uspješno rješavamo u izravnoj komunikaciji sa studentima, »u kući«, ali eto novo vrijeme nosi svoje. U tijeku ove koronakrize od samih početka krenuli smo s online komunikacijom sa studentima s ciljem rješavanja njihovih pitanja i nedoumica pa smo periodično, i na zahtjev studenata održavali online sastanke sa studentima te im pravovremeno davali informacije na web stranici, FB-u i drugim društvenim mrežama kao i putem Merlina", zaključuje prof. dr. Crnić Grotić za Novi List.

A.Z.
izvor: Novi list
foto: Pravni fakultet u Rijeci@Facebook

Još vijesti