Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Studentica FER-a u strahu: 'Ovaj tjedan pišem ispit s više od 150 kolega, na uvide dolazi i do 400 studenata! Ne želim biti bolesna zbog 2 sata na faksu...'

Nakon vijesti da je student u Osijeku zaražen koronavirusom te da se njegovi kolege nalaze u samoizolaciji, zagrebački Fakultet prometnih znanosti još je jedna visokoobrazovna institucija koja se susrela sa zarazom među studentima.

29. lipnja 2020 17:02
Studentica FER-a u strahu: 'Ovaj tjedan pišem ispit s više od 150 kolega, na uvide dolazi i do 400 studenata! Ne želim biti bolesna zbog 2 sata na faksu...'

Studentica FER-a u strahu: 'Ovaj tjedan pišem ispit s više od 150 kolega, na uvide dolazi i do 400 studenata! Ne želim biti bolesna zbog 2 sata na faksu...' Foto: MojFaks

Zabrinutost među studentima širi se brzo, a unatoč pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, neke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu i dalje inzistiraju na provođenju ispita uživo.


Uživo i na FER-u


Na redakcijski mail javila se studentica zagrebačkog FER-a nezadovoljna situacijom u kojoj se trenutno nalazi sa svojim kolegama. Unatoč pogoršanju epidemiološke slike, na njihovom fakultetu i dalje inzistiraju na polaganju ispita uživo, u prostorijama fakulteta. Iako su sve dosad odrađivali online.

...Nakon osječkog, koronavirus stigao i na ZAGREBAČKI FAKULTET! Studenti tvrde: \'Nisu brinuli za naše zdravlje, mjere se nisu provodile...\'


"Ovaj tjedan pišem ispit iz kolegija kojeg slušam s više od 150 kolega. I nije mi svejedno - u kućanstvu živim sa starijim osobama i osobama koje pripadaju rizičnim skupinama. Na taj ispit doći će studenti iz svih dijelova Hrvatske, budući da ih je dosta otkazalo stanove u Zagrebu. Iako nas faks upozorava na poštivanje mjera, radi se o još uvijek izuzetno velikom riziku", zabrinuta je naša sugovornica.

Položiti i riskirati zarazu ili odgoditi do jeseni?


Kako upozorava, dosad su cijeli semestar odradili online, kaže da je na taj način naučila i više nego što bi inače naučila na nastavi uživo i iz tih razloga, naša sugovornica ne vidi iz kojeg se razloga ova praksa ne bi mogla i nastaviti. "Umjesto toga, svima nam se ugrožava zdravlje pa i asistentima i profesorima", kaže. Problem je veliki broj studenata koji polažu ispite, ali i dolaze na uvide nakon ocjenjivanja.

"Na uvide iz nekih ispita dolazi i po 400 studenata. Suočena sam s izborom - ne doći na kolokvij i pisati ga na roku, iako sam već skupila jako puno bodova i mogu bez problema proći predmet odmah, ili riskirati vlastito zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. Mislim da u takvu situaciju ne bi niti jedan student trebao doći", kazuje nam.

Zaposlenici fakulteta, doduše, apeliraju na studente, podsjećaju ih na mjere suzbijanja rizika od širenja zaraze, no kako smatra ova studentica, sve to nije dovoljno.

Studentica je kontaktirala i civilnu zaštitu mailom no još nije primila nikakav odgovor. Zbog toga smo se obratili struci i osobama zaduženima za izdavanje preporuka za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, kako bi nam ponudili komentar o potencijalnim rizicima polaganja ispita uživo.

...Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: \'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?\'...


Odgovore nam je pružila dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec. školske medicine i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odgovornost je na studentima


Dr.sc. Pavić Šimetin kazala nam je da u napisanim Preporukama stoji da se sve obaveze na fakultetu odrađuju online, no ukoliko je to zbog nekih razloga nemoguće ili se ne preporuča, održavanje ispita uživo na fakultetu ne smatra visokorizičnom situacijom po studente. Dapače, kako pojašnjava, ona je manje rizična od, primjerice, odlaska u dućan ili noćni klub.

Što se okolnosti u kojima bi student trebali biti izuzeti od polaganja ispita uživo, o tome epidemiolozi i liječnici ne mogu znati mnogo i ovo je odluka koju donosi svaki fakultet ponaosob. "Ono što iz svog vlastitog iskustva studiranja medicine mogu reći jest da ne mogu zamisliti kako bi se, primjerice, provelo online ispitivanje iz kolegija poput Interne medicine", kaže nam zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Pavić Šimetin.

No, čini se da je odgovornost, barem što se perspektive liječnika i epidemiologa tiče, upravo na studentima.

"Ono što se svakako mora naglasiti jest da se student moraju ponašati odgovorno u ovoj situaciji. Nema razloga da ne nose maske i ne paze na higijenu ruku, održavaju razmak u komunikaciji i prilikom susreta", kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Pavić Šimetin.

Okolnosti odlaska na ispit na fakultet svakako su ozbiljnije i lakše ih je kontrolirati, od, primjerice, izlaženja u klubove. "Sama priroda susreta ovdje je drugačija: na fakultet se ide položiti ispit i kontakt među osobama svakako je moguće održati u preporučenim uvjetima, dok su mladi prilikom izlaženja opušteniji, veća je vjerojatnost da neće nositi zaštitne maske, pripaziti na distance i što manji fizički kontakt", kaže nam.

Prilikom izraze Preporuka, studenti su u njih uključeni zbog smanjenja opterećenja i rizika prilikom vožnje u javnom prijevozu, ali kako napominje naša sugovornica, smatraju da su student jedna od demografskih skupina kojoj je lakše održavati preporučene mjere upravo zbog zrelosti i odgovarajuće dobi.

...Nitko se ne boji drugog vala? Mladi ne nose maskice u javnom prijevozu: Vozači ih ne žele opominjati da ih ne \'razapnu\'...


"Jasno je da je primjerice među vrtićkom populacijom ili osnovnoškolcima puno teže održati  mjere redovitog pranja ruku, održavanja fizičke distance… Jednako je i sa populacijom starijih sugrađana koji možda boluju od određenih respiratornih problema pa ne mogu koristiti maske i slično", nastavlja Pavić Šimetin.

Struka dakle apelira na studente da se ponašaju odgovorno, kako prilikom odlaska na ispite, ali isto tako i u slobodno vrijeme. "Nema mnogo smisla strahovati od zaraze na fakultetu, a onda odlaziti u klubove bez pridržavanja mjera suzbijanja širenja zaraze", napominje. "U uvjetima nošenja maske, redovitog pranja i dezinficiranja ruku i održavanja distance, rizik od zaraze prihvatljiv je i mnogo manju nego u nekim drugim svakodnevnim okolnostima", dodaje.

Također, iz aspekta epidemiološke struke, mnogo je lakše staviti pod kontrolu slučajeve zaraze na fakultetima jer je moguće locirati i odrediti sve s kojima je zaraženi bio u kontaktu. "U trgovinama je ovo gotovo nemoguće", dodaje za kraj.

Ne odlaziti na ispite i nadati se boljoj situaciji najesen ili strahovati i dalje?


No, racionalno postavljanje situacije nije uvijek dovoljno. Teško je svakodnevno pratiti brojke koje rastu, kao i vijesti o novozaraženima na drugim fakultetima, a da ne osjetimo strah. Otprilike u ovome tonu završila je i naša studentica s početka ovog teksta, a koja smatra da sve ove mjere predostrožnosti nisu dovoljne.

"Ne želimo zbog dva sata ispita biti bolesni ili zaraziti nekog drugoga", kaže nam. "Ljudski životi su ugroženi, kriteriji bi u ovoj situaciji trebali biti drugačiji", kaže naša sugovornica.

"Moja obitelj ne podupire ni činjenicu što imam izbor odgoditi obranu diplomskog (koji je gotov i spreman) za jesen, ili riskirati da zarazim članove obitelji od kojih su neki vrlo rizična skupina. Smiješno je da je na primjer, Pravni fakultet prebacio rokove online, a mi kao vodeća istraživačka institucija nismo u stanju provesti ispite online", dodala je za kraj.

L.B./foto: Facebook@FER

Još vijesti