Anja Z u Akademska četvrt

Sve jače reakcije na Borasov seksistički ispad: 'Osviještena sveučilišta bi tražila smjenu rektora'

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras ponovno je imao seksistički ispad o kojem mnogi u akademskim krugovima pričaju.

23. prosinca 2020 14:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na dodjeli diploma kadetima vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, rektor Boras od kadetkinje je tražio da skine masku – kako bi se vidjela njezina ljepota, te poručio novinarima da slikaju "ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu". Radi se o kadetkinji Anđeli Matković koja je među kolegicama i kolegama bila najbolja u generaciji. 


...Prekršio sva pravila zrelog komuniciranja: Rektor Boras dobio Šipak godine...


Ubrzo nakon te izjave, kako prenosi Dnevnik.hr, rektor Boras počeo se opravdavati pred novinarima:"Nije to nikakva diskriminacija. Ja smatram sve žene lijepima, ako su pametne, onda su sigurno milijun posto lijepe", kazao je Boras prije dva dana, te dodao kako svoj istup ne smatra neprimjerenim.

Osude rektorove izjave


Nakon reakcije novinara i javnosti, na izjave rektora Borasa, osvrnula se i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, nazivajući incident "sramotnim seksističkim ispadom" koji trebamo osuditi.

Kako je na svom Facebook profilu napisala:"Ovakvo ponašanje treba javno osuditi i tražiti od rektora da se barem javno ispriča. Tko to treba tražiti? Senat Sveučilišta u Zagrebu na prvom mjestu, a onda i Studentsko zbor, ali i svi mi profesori i studenti Sveučilišta u Zagrebu. Osviještena sveučilišta bi tražila smjenu rektora, ali ja nemam iluzija da je to kod nas moguće."

 

Tri razloga zašto je ovo seksističko ponašanje


Bivša ministrica znanosti Divjak, u svom postu, dalje pojašnjava zašto je rektorov ispad seksističko ponašanje, pa tako na samom početku piše o pozicijama moći, odnosno ističe kako je rektor po akademskom rangu viši od studentice. 


...Senat odlučio: Boras ostaje rektor do 2022. godine...


"On je rektor sveučilišta na kojem ova kadetkinja diplomira, a radi se o službenoj akademskoj prigodi. Rektor tu koristi priliku da pokaže svoju nadmoć (naravno i primitivizam, ali on to vjerojatno tako ne vidi). Naime, da to kaže mladoj ženi koja stoji ispred njega u redu u trgovini ona bi mu mogla reći da se makne od nje i pri tome misliti da se radi o nekom napasnom starom luđaku. Ova kadetkinja, na javnoj pozornici, takav instinktivni izbor nije imala. Drugo zato što je ona mlada žena, a rektor (70) bi joj mogao biti djed pa mu ne može niti odgovoriti bez da osjeća problem da pri tome ne poštuje starije ljude. Treće, kao i većina seksističkih ispada i ovaj se pokušavala prikriti lošom šalom i zamotati u neku „višu“ filozofiju, a zapravo se radi o ponižavanju druge osobe. Većina žene zna da kada jasno kaže napasniku da ovakvo ponašanje ne prihvaća, onda on često uzvraća da ga je krivo razumjela, da ne zna za šalu ili da ne razumije "uzvišeni" kontekst", poručila je.

Oglasila se i pravobraniteljica


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dipl.iur. Višnja Ljubičić, reagirala je na istup rektora Borasa, ističuću kako je njegovo ponašanje neprimjereno i diskriminatorno.

"Rektor Boras je zanemario činjenicu da je kadetkinja bila na tom mjestu isključivo zbog svog uspjeha u učenju i radu na vojnom učilištu te da je isticati njezinu ljepotu u tom kontekstu bilo neprimjereno, prije svega zato što kadetkinja, neovisno o tome kako se osjećala u tom trenutku, nije imala izbora ne poslušati osobu koja s pozicije autoriteta svoje funkcije rektora Sveučilišta od nje traži skidanje maske i ističe njezin fizički izgled kao relevantan za događaj posvećen promociji polaznika/ca diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih vojnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje", navodi se u priopćenju.

Na dodjeli, uz kadetkinju su zbog uspješnih rezultati bili i kadeti, međutim rektor Boras prema njima imao je drugačiji pristup i nije smatrao da njihov fizički izgled treba istaknuti. 


...Studentica medicine se požalila: \'Jedna profesorica me rušila, a druga rekla da sam znala bolje od svih\'...


"Na upit novinarke zašto je samo nju izdvojio, dodao je da  zato što je najbolja, a da su svi oni „pristali, sposobni i završili su u roku“. Upravo tom izjavom je potvrdio da je samo ženu izdvojio isključivo zbog ljepote, budući da je po svom uspjehu ravnopravna svojim muškim kolegama pa čak i bolja od njih. Stoga, element isticanja ljepote samo kada se radi o ženama postaje faktor razlikovanja, ali i faktor omalovažavanja budući da je isticanje fizičkog izgleda u ovakvim kontekstima skretanje pozornosti s uspjeha koje su žene postigle ravnopravno s muškarcima na nešto što s tim uspjehom nema veze, ali zbog čega su generalno žene u društvu često isticane i često vrednovane", navodi se u priopćenju.

 

Diskriminatorna praksa


Nažalost, seksistički istupi rektora Borasa nisu nišu novo. Prije dvije godine na dodjeli sveučilišnih stipendija, rektor je udijelio komentar ženama koje se znanstveno i poslovno usavršavaju u inozemstvu, a onda se vrate "s35, 40 godia, neudane i bez djece". Kako je u Priopćenju zaključila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dipl.iur.  Višnja Ljubičić: "Negiranje rektora Borasa da se radi o diskriminaciji temeljem spola pokazuje nerazumijevanje što je zapravo diskriminacija temeljem spola".

Važno je napomenuti i da rektorov zahtjev kadetkinji da skine masku u zatvorenom prostoru predstavlja i kršenje protuepidemijskih mjera.

Još vijesti