Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Sve manje studenata? Prvi put u povijesti nepopunjeni studentski domovi u Rijeci

U Kampusu na Trsatu ostalo je slobodno 30 ležajeva, a u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić 33.

26. listopada 2016 18:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentski centar Rijeka prvi put u svojoj je povijesti raspisao dodatni natječaj za smještaj u dva studentska naselja, a razlog je nepopunjenost svih smještajnih kapaciteta, objavljuje Novi list.

Ukupno su u naseljima Trsat i Ivan Goran Kovačić, kaže ravnatelj Dinko Jurjević, ostala 63 slobodna kreveta, a na natječaj koji je zaključen jučer pristiglo je sto molbi pa bojazni oko nepopunjavanja kapaciteta ne bi trebalo biti.

Novoizgrađeni paviljoni prekasno otvoreni?


Razloga zbog kojih se nisu uspjeli popuniti svi kapaciteti prema Jurjevićevom je mišljenju više, a jedan od glavnih je kašnjenje s radovima u novoizgrađenim paviljonima u Kampusu na Trsatu.

"U Kampusu na Trastu ostalo je slobodno 30 ležajeva, a u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić 33. Radi se o tome da smo zbog nedovršenosti paviljona na Trsatu na početku akademske godine dio studenata privremeno smjestili u naselje Ivan Goran Kovačić i kada su paviljoni završeni, a studenti otišli na Trsat, studenti koji su prilikom prvog natječaja bili \'ispod crte\' već su se snašli i nismo imali koga pozvati pa smo raspisali novi natječaj. Da nije bilo situacije sa završavanjem paviljona na Trsatu sigurno bismo sve kapacitete odmah popunili", objašnjava Jurjević.

Nekad 2000 kandidata, ove godine niti 1500


No, već je i prvi natječaj koji je bio raspisan na ljeto pokazao da će ove akademske godine desetljećima prisutna "borba" za krevet u studentskom domu izostati, jer prijavilo se ukupno 1.436 studenata, a pravo na smještaj ostvarilo je njih 1.294, dok je prijašnjih godina nepisano pravilo bilo da se na natječaj prijavi najmanje dvije tisuća studenata i to za daleko manje smještajnih kapaciteta s obzirom da naselja Trsat do ove godine nije bilo.

Alen Kurtović koji studira ekonomiju u Rijeci kaže nam kako mu se ne čini da je studenata manje nego inače.

"Iskreno, sumnjam da je problem u smanjenju broja studenata. Meni se čini da, kad uđem u menzu, studenata uvijek ima sve više i više. Mislim da je glavni razlog za to ipak kašnjenje s dovršetkom studentskoga doma", kaže nam. "Neki kolege žalili su se da ne znaju gdje će naći smještaj jer studentski dom još uvijek nije gotov. Oni koje znam, kažu mi da je njima draže živjeti izvan doma, u iznajmljenim stanovima gdje svatko ima svoju sobu. Ipak je malo bolje kada nisi u takvoj gužvi, iako im je dom nevjerovatan, moram priznati", dodaje Alen.

..Studenti uselili u nove paviljone riječkog Kampusa: zavirite u studentske sobe...


Kaže da su novi paviljoni odlični, prostorni, a sobe odlično uređene, a odlično su povezani i s  velikim fakultetima koji su smješteni na Kampusu. "Pravi mali studentski grad", ne skriva zadovoljstvo novim paviljonima uz komentar da je u cijelome kompleksu još puno posla za dovršiti.

Novi Pravilnik za dobivanje smještaja


Potvrđujući činjenicu da je interes za smještajem u domu smanjen Jurjević kaže da jedan od razloga može biti i ove godine izmijenjen Pravilnik o uvjetima i načinima ostvarivanja prava koji je izvrsnim studentima praktički onemogućio dobivanje smještaja u studentskom domu.

"Pravilnik je takav da je izravan upis odličnih studenata u potpunosti izostao, što je prijašnjih godina bilo omogućeno, jer najbolji su direktno dobivali smještaj. Ove godine je Pravilnik takav da izravan upis ostvaruju studenti iz obitelji s manjim primanjima, dok odlični studenti puno teže ulaze u dom. Ima tu i drugih razloga, poput smanjenja broja studenata, odlaska u inozemstvo na studiranje ili pak činjenice da ima studenata koji su se naučili na privatni smještaj", kaže ravnatelj za Novi list.

L.B./izvor: Novi list
foto: Moja Rijeka

Još vijesti