Mojfaks.hr u Akademska četvrt

U kojoj godini je zapelo naše školstvo? Mlade se upozorava da ne koriste walkman tijekom nastave

Premda nas stalno uvjeravaju da živimo u 21. stoljeću, kada zakoračimo u sferu obrazovanja u Hrvatskoj uvidimo da je to daleko od istine. Dok se sablažnjavamo nad udžbenicima iz informatike koji mladima poručuju da se podaci s računala spremaju na diskete, profesori u školama moraju mlade upozoriti da se ne koriste walkmanom tijekom nastave. I ne. Ovo nije šala.

6. rujna 2017 13:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nova školska godina počela je ovaj tjedan, a osim što kronično nedostaje prvašića u nekim dijelovima Hrvatske, posebice Slavoniji, očito nedostaje i dašak 21. stoljeća. Naime, u srednjim školama profesori i danas, u vrijeme dronova, umjetne inteligencije, društvenih mreža, VR naočala i dalje upozoravaju učenike da ne koriste walkmane tijekom nastave.


Izvor: Pixabay

Nije suludo pretpostaviti da ti učenici koji su rođeni 2001. ili 2002. godine uopće nemaju pojma što je walkman pa ni discman jer to je generacija odrasla s iPodovima, iPhoneovima, YouTubeom, a vjerojatno nisu upoznati niti s mp3 playerom.

Nije problem što djeca nisu upoznata s walkmanom jer se ta "glazbena kutijica za kazete" prestala koristiti prije dosta godina nego je problem u tome što su mnogi školski propisi zastarjeli pa su postali beskorisni u 21. stoljeću. Postavlja se pitanje: ako takve sitnice nisu promijenjene kako se misli ostvariti cjelovita reforma školstva?

VHS videorekorder i dalje se spominje kao pomagalo u nastavi


Kada je riječ o našem školstvu, jedna stvar je sigurna: profesori često moraju podučavati djecu nečemu što više nije aktualno poput korištenja diskete na informatici itd., ali im čitaju i pravilnike koji upozoravaju na nekorištenjem nekih prastarih uređaja poput već spomenutog walkmana. Zoran Kojčić, mladi profesor filozofije i hrvatskog u Srednjoj školi Dalj, ispričao nam je više o zastarjelim pravilnicima i nelogičnim odredbama. Naime, on je i ove godine morao novoj generaciji srednjoškolaca pročitati pravilnik koji zabranjuje walkman tijekom nastave.

...Dobrodošli u Hrvatsku: U školi za dječake nemoguće je dobiti posao nastavnika ako niste muškarac - krše li se zakoni u OŠ Lotrščak?...


"Neki su pravilnici u školama suvislo uređeni i obnavljani u skladu sa suvremenim kretanjima društva te propisuju zabranu bilo kojih vidova zlostavljanja i sankcioniraju nepoželjna ponašanja, dok pak u druge treba unijeti svježinu i promisliti o njihovim nelogičnim odredbama. Primjerice često se čini da se etički kodeksi i slični dokumenti donose po šablonama koji nisu dovoljno promišljeni niti prilagođeni sredini ili školi te prođe i po 10 godina, a da ih se ne mijenja. Tako se i u kućnom redu škole znaju potkrasti uređaji poput walkmana, koje više nitko ne koristi, ali i u literaturi za stručni ispit (iz npr. hrvatskog jezika) i dalje se spominju televizori ili video rekorderi kao nastavna pomagala. Istina je da je posao poput Cjelovite kurikularne reforme obiman, težak i dug nekoliko godina, ali ovakve sitnice nije teško ispraviti kako bi se dobilo na kvaliteti ili nastave ili boravka u školama te na logičnosti vremena u kojem živimo", ispričao nam je profesor Kojčić.


Izvor: Pixabay/Pixlr

Profesor zaključuje da ne čudi što se plašimo uhvatiti u koštac s većim problemima u sustavu kada se niti takve sitnice ne mogu ispraviti, a kamo li taj sustav temeljito prodrmati i izmijeniti.

Boris Jokić tvrdi da djeca uče "preobimno i idiotsko gradivo"


U posljednjih godinu dana političarima su puna usta Cjelovite kurikularne reforme koja je, mogli bismo reći, postala floskula u političkim prepucavanjima. Čovjek koji je bio na čelu ekspertne skupine za ovu reformu, Boris Jokić, za RTL je prokomentirao kakve bi sve promjene reforma trebala donijeti. A te promjene su vrlo drastične jer ne uključuju osmosatno sjedenje u školi i štrebanje gradiva.


Izvor: Tportal

"Cjelovita kurikularna reforma je reforma svih dijelova odgoja i obrazovanja, nije reforma samo onoga što se uči, nego kako se uči i poučava te kako se vrednuje, ocjenjuje i izvještava. Za to je potrebno veliko strpljenje. To vam nije igračka za dnevno političke svrhe, fraza koja će jeftino biti potrošena od političara, bili oni premijeri, predsjednici ili ministri. To je sofisticiran mehanizam koji zahtijeva strpljenje", rekao je Jokić na prvi dan škole RTL-u.

Osim što Jokić podržava uvođenje informatike kao obaveznog predmeta još u osnovnoj školi. Ono što su njegov tim i on napravili jest kurikulum od prvog razreda osnovne škole do kraja srednje škole, ali naglašava da to nije Cjelovita kurikularna reforma. Osim što naši učenici uče dio zastarjelog gradiva, Jokić smatra da je uz to gradiva ima previše, a i da je, prosto rečeno "idiotsko".

...Skandalozna izjava o kojoj svi pričaju: Jokić, Silobrčić i Dauenhauer za MojFaks komentiraju izjavu državnog tajnika za obrazovanje...


"Je li gradivo koje se uči preobimno? Jest. Ne samo da je preobimno, ono je da tako kažem idiotsko. To je ideja da se sve znanosti koje postoje utrpaju u školu, ne uvažavajući dob djeteta, uvjete u kojima nastavnici rade...", kazao je Jokić RTL-u.


Izvor: Pixabay

Nažalost, još uvijek ne postoji tračak nade da profesori na početku školske godine više neće morati upozoravati učenike na neke radnje iz povijesti (poput slušanja walkmana ili spremanja podataka na disketu), ali postoji nada da će se Cjelovita kurikularna reforma provesti te mladima donijeti svjetliju budućnost u kojoj će razmišljati svojom glavom i logički zaključivati, a ne učiti neke stvari koje su trebale ostati u prošlom stoljeću.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock