Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Prepisivanje je oblik korupcije, a varalice slave kao 'heroje'? Evo što o prepisivanju kaže bivša predsjednica, a što naši studenti

Prepisivanje na ispitima široko je rasprostranjena pojava, a prema izjavi predsjednice Kolinde, predstavlja jedan oblik korupcije koji počinje već u osnovnoj školi.

13. Siječnja 2020 16:09
Prepisivanje je oblik korupcije, a varalice slave kao 'heroje'? Evo što o prepisivanju kaže bivša predsjednica, a što naši studenti

Prepisivanje je oblik korupcije, a varalice slave kao 'heroje'? Evo što o prepisivanju kaže bivša predsjednica, a što naši studenti Foto: MojFaks

Izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ponovno su prenijeli strani mediji. Britanski Guardian piše o predsjedničinoj izjavi da je korupcija sveprisutna u Hrvatskoj, a počinje već u školama, gdje se djeca koja varaju na ispitima doživljavaju i slave kao  \'heroji\'.

"Tu počinje korupcija, s djecom. Oni traže načine kako da zaobiđu sustav, a to nije ograničeno samo na politiku. Mnogo je bolje nego što je bilo. Ali nije to samo u politici",  kazala je Grabar Kitarović, u Predsjedničkim dvorima, prenosi Guardian

A koliko mladi prepisuju?


Istraživanje EduCentra iz 2017. godine, koje je obuhvatilo najviše ispitanika mlađih od 25 godina (91%) pokazalo je kako 95% učenika i studenata ima barem jedno iskustvo varanja na testu. 

...Dvostruki standardi varanja: Prepisivanje je neoprostivo samo ako ste na ovim fakultetima...


Kao najčešći razlozi zašto učenici i studenti pribjegavaju varanju ističu se nesigurnost u vlastito znanje (66%) te nedostatak vremena za učenje (65%). Zanimljivi su i pogledi ispitanika na "prihvatljivost" varanja na ispitu. Da varanje nije moralno, ali u nekim situacijama potrebno, smatra 70% ispitanika, dok ih 17% smatra to apsolutno nemoralnim, iako su to i sami radili. Problem u varanju ne vidi 13% ispitanika i smatra kako je to skroz u redu.

Akademsko varanje zbog svojih specifičnosti tema je mnogih socioloških istraživanja. I dok s jedne strane varanje tretiramo isključivo kao stvar pojedinca i promatramo kao izoliran slučaj (nije se dobro pripremio za ispit, lijen je, preokupiran drugim stvarima) s druge strane, novije studije pokazuju kako je varanje jednako produkt osobnog karaktera kao i društvenog stanja koje ne kažnjava prepisivanje.


foto: Shutterstock By Toonz Jirana

"Studentska populacija, kao uostalom i bilo koja društvena grupacija, ne egzistira izolirano – ona je uvijek dio jednog šireg društvenog konteksta – konteksta postojećih kulturalnih, socijalnih, političkih, ekonomskih, povijesnih i drugih uvjeta koji se mogu označiti kao situacioni, tj. kontekstualni faktori, i koji posredno ili neposredno utječu na ljudsko ponašanje, odnosno na pojavu akademskog varanja”, piše u objavljenoj studiji.  

Dvostruki standardi


Koliko je ispravno zapisati samo prva slova od neke podjele koju nikako ne možemo zapamtiti, da nam posluži kao asocijacija na ispitu? A pripremanje pravog šalabahtera? A bubica? Postoje li razlike u težini između različitih načina na koje učenici i kasnije studenti varaju, i možemo li to definirati kao korupciju? S druge strane imamo nijeme sudionike. Trebamo li reagirati ako kolega do nas ispod stola drži skriptu? Ako znamo, da mu neko šalje poruke na mobitel sa odgovorima? Ispadamo li mi onda nekolegijalni ili stajemo u kraj određenim ponašanjima koja diktiraju sveukupno društvo?

...Varanje na ispitima sve češća pojava: širi se kao epidemija...


U jednom od prethodnih tekstova, dotakli smo se tih pitanja sa studentima različitih fakulteta koji su s nama podijelili svoje stavove i iskustva.


"Vidim da vade šalabahtere odasvud, ali ne bih ih prijavila..."


"Viđala sam kolege u više navrata da prepisuju pod ispitom - vade šalabahtere odasvud! Iz satova, iz rukava, pernice ... Znam da su moralisti posvuda, ali moj stav je da ne bih prijavila kolege da ih vidim da prepisuju. Ako je bitan sadržaj za zaposlenje, već će ih stići to što nisu naučili gradivo. S druge strane: \'Snađi se, druže!\'. S godinama prerasteš i tu potrebu za prepisati nešto na ispitu", priča K.Đ. 

M.T. s Fakulteta političkih znanosti smatra da kolegijalnost leži u neprijavljivanju švercanja na ispitu, a kako govori i ona počne razmišljati o dodatnim opcijama polaganja ispita, ako se uvjeri u prolaznost. 

"Možda nekome cijela godina ovisi o tom ispitu pa ne želi ništa prepuštati slučaju, a i kad su rokovi svi imaju manjak vremena - pa ako se može, zašto ne iskoristiti priliku i prepisati. A i ako vidim da je neki kolega uspio prepisivati kod nekog profesora i sama ću tu mogućnost možda iskoristiti sljedeći put, pa zašto uništit drugima, a i sebi, šansu za prolaz", prokomentirala je studentica.

Iako je većina sugovornika imala sličan stav po pitanju cinkarenja kolega zbog kolegijalnosti, što ukazuje i na tu sliku učenika "heroja" iz predjedničine izjave,  studentica P.K. iznijela je drugačije mišljenje. 


Foto: Shutterstock By Toonz Jirana

"Na fakultetu smo svi u istoj situaciji i prepisivanje nosi samo kratkoročnu dobit, dok dugoročno zapravo samo učimo postizati uspjehe varanjem, ne stječemo dovoljna znanja o budućoj struci i riskiramo jednog dana postati oni o čijim aferama svakodnevno čitamo u novinama. Rijetko kad vidim da netko vara tijekom ispita, no ako na Facebooku vidim nekog tko traži pisanje diplomskog, rješavanje kolokvija i slično, a piše mu i koji je faks, pošaljem mail na faks", odlučna je studentica. 

...Varanje na ispitu: Pitali smo studente prijavljuju li kolege koji prepisuju - šokiraju li vas odgovori?...


Kao što su prethodne studije dosad ukazale, slučajevi prepisivanja u školama tretiraju se dvostruko. I dok će jedni osuđivati korupciju, promatrajući je kao kriminal, varanje na ispitu ponekad će im biti moralno prihvatljivo. Koliko je ovaj put predsjednica pogodila, kada je rekla da je varanje na ispitima oblik korupcije, opet će svako iz vlastite perspektive presuditi. 

A.Z.
foto: Shutterstock By Rawpixel.com