Mojfaks.hr u Akademska četvrt

18 tisuća nezainteresiranih studenata: Zašto u Osijeku nitko nije marširao za znanost?

U subotu je održan Marš sa znanost u većim sveučilišnim hrvatskim gradovima pa su se tako na tom popisu našli Zagreb, Split i Rijeka. No, osim ovih gradova, izostavljeni su Osijek i Zadar, također popularniji sveučilišni gradovi u kojima nije bilo ni 'm' od Marša.

24. travnja 2017 12:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Dan planeta zemlje, 22. travnja, Marš za znanost održao se u 40 zemalja svijeta te je na njemu marširalo preko milijun ljudi. Velikim svjetskim gradovima se u Maršu pridružila i Hrvatska koja je nažalost izostavila veliki sveučilišni grad smješten u srcu Slavonije – Osijek, ali i jedno popularno "morsko" odredište studenata - Zadar.

...U samo 5 točaka: Jedan od najomiljenijih profesora uvjerit će i vas da Marširate za znanost...


U Zagrebu se okupilo između 500 i nekoliko tisuća ljud. Brojka 500 spominje se u medijima, a prema procjenama organizatora ona je ipak bila nešto veća. Studenti, znanstvenici, profesori, novaci, asistenci, doktorandi - svi su se oni okupili kako bi podigli svijest o važnosti obrazovanja, znanosti i etičnog akademskog ponašanja koje ne podrazumijeva plagiranje, prepisivanje, politiziranje, nepotizam, diktaturu pojedinca i sl. Također su se dotaknuli velikog problema današnjice - odljevu mladih mozgova, ali i radne snage koja bolje sutra sve masovnije i češće traži u inozemstvu.


Izvor: Facebook@Marš za znanost

Osim u Zagrebu, marš je u Hrvatskoj organiziran u Rijeci i Splitu. S popisa gradova koji su se pridružili, Osijek i Zadar su izostali. Iako je Zadar sveučilišni grad sa 5 i pol tisuća studenata, a Osijek sa čak 18 tisuća, čini se da interesa za marširanje nije bilo.

Kao što se u nekim medijima spomenulo, ovo možda i nije toliko neobično ako se prisjetimo skandala oko pisma potpore osječkih studenata koji su na neobičan, pa čak i opskuran način dolazili do privatnih mail adresa pojedinaca i slali im "ulančano" pismo na potpis.

...Skandal iza pisma potpore Barišiću: Lančana poruka stizala na privatne adrese...


...Šokirani i splitski studenti: S lažnog profila tražili mail adrese da im pošalju nešto važno o ministru Barišiću...


Unatoč ovoj poveznici, sličan se scenarij dogodio i u Splitu, no u ovom se gradu pod Marjanom ipak marširalo.

Upravo zbog toga smo razgovarali sa studentima organizatorima, Udrugom studenata sociologije "Anomija", kako bismo saznali koji je pravi razlog neodržavanja Marša u Osijeku, četvrtom najvećem hrvatskom gradu.

"Probalo se stupiti u kontakt i pronaći neke ljude u Osijeku koji su zainteresirani za organizaciju, no nije nam to baš pošlo za rukom. Imamo dosta kolega koji studiraju u Osijeku, Slavonskom Brodu i Požegi, ali nitko nas nije mogao uputiti na nekoga voljnog organizacije", kažu iz "Anomije".

Ivana Petrić
foto: Facebook@Marš za znanost