V.K. u Postani student

Još jedan hrvatski grad postaje – sveučilišni! Provjerite koji se novi studij pokreće ove jeseni

Rektor Sveučilišta u Splitu kazao je da je lokacija zgrade u blizini mora pogodna za otvaranje maritimnog studija.

1. veljače 2022 11:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na posljednji dan siječnja gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović održao je radni sastanak s rektorom splitskog Sveučilišta Draganom Ljutićem u gimnaziji u Kaštel Novom, a tema sastanka bila je uvođenje prvih studijskih programa na području Kaštela.


Kako piše Dalmacija danas, od listopada ove godine u prostorima sadašnje gimnazije u Kaštel Novom otvara se studij mora i novinarstva. Rektor Ljutić potvrdio je informacije o širenju Sveučilišta u Splitu i u Kaštel Novi dolaskom i razgledavanjem sadašnjih prostora gimnazije koji će od nove akademske godine djelovati kao sveučilište.

Gimnazija i fakultet u istom prostoru za početak


"Prije pola godine smo imali još jedan sastanak sa čelnicima Sveučilišta u Splitu i zajednički smo dogovorili ovaj obilazak na licu mjesta kako bi se rektor uvjerio odgovaraju li prostori za potrebe studija. Jedno krilo nekadašnje škole Bijaći bi prepustili za potrebe studiranja, a preostali dio bi, još uvijek, ostao za potrebe gimnazije koja se sada nalazi u ovoj zgradi. U dogledno vrijeme i gimnaziju bi iselili u nove prostore i to na područje iza spomenika dr. Franji Tuđmanu gdje nam je u planu graditi novi školski objekt u koji bi se preselila kaštelanska gimnazija", pojašnjava planove gradonačelnik Ivanović.


>>>Pokreće se novi diplomski studij na dvije adrese: Studenti će studirati u Zagrebu i Zadru<<<


Kako pišu dalje, rektor Ljutić bio je vrlo zadovoljan ponuđenim prostorom u potpuno obnovljenoj zgradi školi Bijaći koja je izgrađena prije 100-tinjak godina.


"Sada smo po pitanju studija mora u mreži sa šest sveučilišta koja djeluju na području brojnih europskih država, a ova lokacija i više je nego monumentalna da je pokažemo i u njoj zajednički radimo sa našim i studentima iz drugih europskih gradova. Još prije tri godine župan Blaženko Boban me pitao kako bi županija mogla sudjelovati u razvoju Sveučilišta. Upravo na ovakav način jer, sveučilište se širi po županiji. Tako smo hotelijerstvo i gastronomiju pokrenuli u Makarskoj gdje se obrazuje treća generacija studenata, u Sinju smo pozicionirali mediteransku poljoprivredu, a u Kaštela bi, u ovu predivnu zgradu smjestili studente mora raznih usmjerenja, ali i novinarstva. Siguran sam kako bi se studenti odazvali i krenuli s pohađanjem studija na ovom mjestu, jer zamislite koji bi to lijepi događaj bio da vidite studente kako šetaju ovom rivom ispod nas. Ova priča koju je plan pokrenuti u listopadu ove godine, siguran sam, imat će svoju budućnost i perspektivu" uvjeren je rektor Ljutić.


>>>Dečki uzvratili udarac! Ovo je najčišća 'muška' soba: Dvojica studenata svaki dan temeljito čiste – dobili i nagradu<<<


Realizacijom ovog projekta, Kaštela bi postala sveučilišni grad.  


izvor: dalmacijadanas.hr

Još vijesti