Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Dobrodošli u Hrvatsku: U školi za dječake nemoguće je dobiti posao nastavnika ako niste muškarac - krše li se zakoni u OŠ Lotrščak?

Osim što su rezervirane isključivo za dječake odnosno djevojčice, čini se da istospolne škole zapošljavaju po istome ključu...

17. Siječnja 2017 17:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

2015. godine u Hrvatskoj je otvorena prva istospolna osnovna škola u Hrvatskoj - Osnovna škole Ružičnjak za djevojčice. Nije trebalo čekati dugo da se otvori i inačica za dječake koje roditelji mogu upisati u Osnovnu školu Lotrščak od rujna 2016. godine.

Osnivač obje osnovne istospolne škole je Vjerničko društvo "Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje (RINO)"
koje je pravna osoba Katoličke crkve u Hrvatskoj. OŠ Lotrščak smještena je u Zagrebu na adresi Folnegovićeva 10, a ravnatelj ove institucije je Marin Divić, profesor matematike koji je prije Lotrščaka radio je u jednoj školi u Imotskom, a iskustvo u radu s mladima skupljao je i kroz Studentski dom Gradec, koji je otvorila zaklada Dostojanstvo i nada u ime Osobne prelature Opus Dei.


foto: os-lotrscak.hr

Dok se neki zgražaju nad idejom istospolnih škola, drugi ih zagovaraju. Jedna od njih je i ravnateljice ženske škole OŠ Ružičnjak, Vera Crnko Blažević, koja kaže da "u takvim školama djeca postižu bolje rezultate".

Rasprava o tome je li model obrazovanja koje se odvija u okruženju vršnjaka istoga spola dobar ili ne za djecu predmet je diskusije javnosti i stručnjaka od pokretanja ovakvih škola. No, ono mnogo zanimljivije informacija je koja ukazuje na to da se u OŠ Lotrščak vrši diskriminaciju na osnovu spola pri zapošljavanju nastavnog osoblja.

Iako je oglas raspisan za kandidate oba spola, na razgovoru za posao dobivaju se drugačije informacije


U našu redakciju javio se učitelj koji je žalio ostati anoniman s informacijama o procesu prijave za posao i razgovoru za posao nastavnika u OŠ Lotrščak. Prošle godine (2016. godine) u ljetnim mjesecima otišao je na razgovor za posao učitelja razredne nastave. Tijekom razgovora ravnatelj Divić pitao ga je je li rastavljen i živi li s djevojkom u izvanbračnoj zajednici. Pozitivan odgovor na ova pitanja naime, automatski vas eliminira kao potencijalnog kandidata za posao u ovoj školi.


foto: poslovni.hr

Premda ni to na razgovoru za posao ne bi trebali pitati jer su očito u OŠ Lotrščak zaboravili da se odredbe Katoličke crkve o otpuštanju i nezapošljavanju razvedenih vjeroučitelja ne odnosi i na ostale učitelje, sada tek slijedi ono sporno: prema riječima sugovornika i prema sadržaju maila koji je dobio iz OŠ Lotrščak (e-mail je dostupan redakciji) diskriminiraju potencijalne kandidate po kriteriju spola.

"Kada sam došao na razgovor za posao u OŠ Lotrščak u uredu ravnatelja dočekali su me ravnatelj Divić i španjolski svećenik Ángel González de Rábago koji je bio vrlo pristojan. Ono što me iznenadilo je to što mi je na razgovoru za posao rečeno kao i u mailu (iako je na oglasu za posao stajalo da se traže i muškarci i žene) da u ovoj školi predaju samo muškarci jer je to jednospolna škola za dječake. Drugo, pitali su me jesam li rastavljen i živim li s djevojkom jer ako je to slučaj tada ne mogu raditi u OŠ Lotrščak", kaže naš sugovornik.

U mailu koji je potpisao tadašnji privremeni ravnatelj González de Rábago stoji točno da je Lotrščaku u interesu zapošljavati samo muške učitelje kao što je sa ženskim učiteljima u OŠ Ružičnjak.

Zbog ovoga smo se obratili pravobraniteljici za zaštitu spolova Višnji Ljubičić te pravniku Alanu Soriću kako bi nam rekli koji se svi hrvatski zakoni krše ovakvom praksom zapošljavanja koje podrazumijeva diskriminiranje na osnovu spola kandidata.

Iako se radi o vjerskim školama, moraju djelovati u skladu s pravnim poretkom RH


Pravobraniteljica Ljubičić je već i sama pisala o ovoj temi te se osvrnula i na to zašto nije dobro da dječaci i djevojčice budu odvojeni jedni od drugih te je upozorila Hrvatski sabor da se ravnopravnost spolova postiže poticanjem spolnog pluralizma, a ne putem spolne segregacije.


foto: voxfeminae.net

"Ako su ti navodi točni, takva praksa zapošljavanja predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola i bračnog statusa. Diskriminacija temeljem spola i diskriminacija temeljem bračnog statusa zabranjene su odredbama čl.6. st.1. i 2. te čl.7. st.1. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08). Pritom je uzeta u obzir činjenica da su OŠ Ružičnjak i OŠ Lotrščak vjerske škole (osnivač je Vjerničko društvo \'Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje – RINO\' koje je pravna osoba Katoličke crkve u RH), međutim ta činjenica ih ne izuzima od djelovanja u skladu s pravnim poretkom Republike Hrvatske. Naime, prema čl.1. st.2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 126/12 - pročišćeni tekst, 94/13 i 152/14), navedene osnovne škole su javne ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, a prema čl.8. i 9. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture (NN, Međunarodni ugovori 02/97 i 08/97) katoličke škole dužne su djelovati prema odredbama kanonskoga prava i zakonodavstva Republike Hrvatske, te trebaju uživati ista prava i dužnosti kao i državne škole", objasnila je pravobraniteljica Ljubičić.

"Pojedinih razgovora za posao se ne sjećamo" odgovor je ravnatelja OŠ Lotrščak


Kako bismo direktno provjerili radi li se o točnim navodima, poslali smo mail OŠ Lotrščak nakon čega je uslijedio vrlo mlak odgovor ravnatelja Divića koji nije ništa konkretno rekao niti argumentirao. Mail ravnatelja OŠ Lotrščak prenosimo u cijelosti:

"Poštovana,
Obavještavamo Vas da smo nakon raspisivanja naših natječaja obavili na desetke razgovora te se pojedinih razgovora ne sjećamo.
Također obavještavamo, da prilikom zapošljavanja pridržavali propisa Republike Hrvatske te kao katolička škola odredbi potpisanih između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije.

Zahvaljujemo na upitu.
Srdačan pozdrav
Marin Divić
ravnatelj"

Odredbe koje spominje ravnatelj Divić, a potpisane su između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije odnose se isključivo na vjeroučitelje i na domenu vjeronauka u školama, ne i na učitelje što je upravo u ovoj situaciji slučaj. To su odredbe koje zapravo omogućavaju Katoličkoj crkvi da otpušta i zapošljava vjeroučitelje, ali nikako ne dopušta diskriminaciju na temelju spola kada se radi o zapošljavanju.

Ako su navodi točni tada OŠ Lotrščak krši i Zakon o suzbijanju diskriminacije i odredbe Zakona o radu


Internetska stranica OŠ Lotrščak pokazuje da u "Učiteljskom vijeću" sjede učitelji mahom muškarci bez ijedne učiteljice, no pozitivno je vidjeti da je u kućici "Djelatnici" navedena i jedna žena koja se doduše bavi administrativnim poslovima jer je voditeljica računovodstva.

Ostali spomenuti djelatnici su ravnatelj Divić i tajnik Mate Šimić. Kada je riječ o ljudima koji dječacima drže nastavu, sa stranice se vidi da se radi o muškarcima.

S druge strane, na stranicama ženske škole OŠ Ružičnjak stoji točan popis osoba koje predaju te su one sve žene. Pravnik Alen Sorić radi kao odvjetnik u Zagrebu i stalni sudski tumač za engleski jezik. Stalni je arbitar na Arbitražnom sudu Europske rukometne federacije, dugogodišnji je suradnik projekata “World Justice Project” i “Doing Business” za područje RH, a član je i upravnog odbora udruge “Protagora”- udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanja ireligioznog pomicanja svijeta kao i Centra za građansku hrabrost.


foto: screenshot@YouTube

Na naš upit pozabavio se ovim problemom te objasnio da, ukoliko zapošljavaju po ovom rodnom/spolnom ključu, u OŠ Lotrščak doista krše Zakon o suzbijanju diskriminacije.

"Temeljem čl. 8. Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture između Republike Hrvatske i Svete Stolice, Katolička Crkva ima pravo osnivati škole i predškolske ustanove i njima upravljati prema odredbama kanonskoga prava i zakonodavstva Republike Hrvatske. Dakle, čak i u slučaju kada je osnivač škole Crkva, primjenjuju se odredbe crkvenog i svjetovnog prava, koje mogu biti u koliziji. (...) Sve obrazovne ustanove, uključujući i OŠ Lotrščak, koje osnuje ova udruga (\'RINO\') su obrazovne ustanove koje podliježu svjetovnom zakonodavstvu Republike Hrvatske. Kanonsko se pravo sukladno spomenutom međunarodnom ugovoru može primjenjivati samo na vjeroučitelje. S obzirom na to da zakonodavstvo Republike Hrvatske, kao i svi međunarodni sporazumi, ugovori i konvencije koje je Republika Hrvatska potpisala ili prihvatila, izrijekom zabranjuje diskriminaciju, zaključujem da se u konkretnom slučaju doista radi o diskriminaciji na temelju spola. Moguće je, naravno, premda je krajnje nevjerojatno, da svi učitelji u jednoj školi budu samo jednog spola, ali to ne smije biti posljedica diskriminacije pri zapošljavanju. Iz dokumentacije koju ste mi dostavili zaključujem da je vrlo izvjesno da se ovdje radi o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije. Diskriminacija je, naime, stavljanje u različiti položaj bez opravdanog razloga. Budući da zakonodavstvo Republike Hrvatske ne regulira posebno jednospolne škole, ne postoji propis koji bi ovakvu praksu dopuštao kao iznimku od odredbi važećih antidiskriminatornih propisa. Pored navedenoga, radi se i o kršenju odredbi Zakona o radu. Točno je da Crkva može razriješiti vjeroučitelja koji se razvede ili živi nevjenčan, a takvih slučajeva je već i bilo, neovisno radi li se o javnoj ili privatnog školi s pravom javnosti. Međutim, ovo ovlaštenje Katoličke Crkve je ograničeno isključivo na vjeroučitelje, a ne i na ostalo nastavno osoblje", objašnjava pravnik Sorić.

Nažalost, naša komunikacija s "Lotrščakom" i ravnateljem Divićem stala je na samo jednom mailu. Nakon što smo im po drugi puta dali priliku da nam iznesu svoju stranu priče, kad su informacije koje su nam pružili naši sugovornici u pitanju, odgovor nismo dobili.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock