L.B. u Karijera

'Ako želiš biti vođa moraš imati fakultet': Evo što je bitno ako brzo želite naći posao

Garantira li fakultetska diploma bolji posao ili lakše zapošljavanje kada mladi kroče na tržište rada?

22. listopada 2021 13:53
Zagrebačka burza

Zagrebačka burza Foto: Screenshot

Prema podacima iz 2015. godine, čini se da je fakultetska diploma postala imperativ među mladima. Prije četrdesetak godina samo je 3,6 posto stanovnika imalo fakultetsko obrazovanje, a danas 97 posto djece završava srednju školu, a devet od deset njih upisuje fakultet.


Dok istovremeno srednje zanatske, strukovne i obrtničke škole zjape prazne pa se kvote teško ili nikako popunjavaju, unatoč izdašnim stipendijama i garanciji zaposlenja nakon obrazovanja, ideja da je diploma jedini ispravan put do dobrog zaposlenja i dalje je vrlo živa u Hrvatskoj.


<<<Svi studiraju: Kako je fakultet postao 'nova' srednja škola>>>


Na portalu EduCentar trenutno je aktualno anketno pitanje "Smatrate li da je razina obrazovanja bitna za pronalazak zaposlenja?" Osim ponuđenih odgovora, svi koji sudjeluju u anketi imaju priliku napisati i kratki komentar pojašnjenja.


Najveći broj sudionika ankete smatra da diploma nije toliko bitna koliko spretnost i znanje u obavljanju posla. "Ako si dobar u svom poslu nije važan ni smjer ni razina obrazovanja", odabralo je 148 sudionika ankete.


>>>Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima<<<


Nadalje, neki sudionici smatraju da su "u većini slučajeva radnici sa SSS bolji radnici od visokoobrazovanih" te da "ako si dosljedan, marljiv i odgovoran i znaš se prilagoditi timu i potrebama posla, možeš sve naučiti".


Sljedeći najveći broj sudionika (njih 131) odabrao je odgovor da je "s nekim razinama lakše pronaći posao". U komentarima su onda iznosili mišljenja o tome koja su to najtraženija zanimanja te u kojim se poslovima najlakše zaposliti.


"Liječnici, znanstvenici, profesori, pravnici... Zanimanja koja su se gradila dugo i predstavljaju osnovu društva ne mogu raditi pojedinci sa završenim 'tečajem'. Jednako kao što je i svim navedenima samo znanje bez iskustva zapravo jedva korisno", piše u jednom od komentara insinuirajući da je vss sprema ipak recept za lakše zaposlenje.


>>>Do 2030. godine potrebno stvoriti novih 300 tisuća mjesta na fakultetima zbog prevelike potražnje<<<


"Najbolje je imati jaku vezu", smatra pak drugi sudionik ovog istraživanja.


Od ostalih profesija i stupnjeva obrazovanja spominju se: digitalni marketing, pravo, ekonomija, elektrotehnika, posao pilota, vss stupanj obrazovanja, dok jedan od sudionika ankete smatra da „moraš imati fakultet ako želiš biti vođa“.


Najmanji broj sudionika (njih samo 58) pak smatra da je "važniji smjer obrazovanja" od razine pa kao perspektivne poslove navode: pekar, pilot, veterinarski tehničar, grafičar, vozač i vojnik.