L.B. u Karijera

Nova, ljetna statistika: Lakše do posla ipak dolaze mladi s diplomom državnog fakulteta

Novi podaci pokazuju da ćete se lakše zaposliti s diplomom državnog nego privatnog fakulteta.

2. kolovoza 2021 15:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Postotak mladi koji su završili studij na državnome fakultetu te nakon toga pronašli posao, ili na puno ili pola radnog vremena, iznosio je 66 posto, u usporedbi s 62 posto zaposlenih mladih s diplomom koju su stekli na nekom privatnom fakultetu, pokazale su brojke najnovijeg istraživanja HESA-e.


>>>Faks ili tečaj: Gledaju li poslodavci diplome privatnih fakulteta 'ispod oka'?<<<


Dodatno, upravo su studenti s privatnih fakulteta u prosjeku skloniji odluci da nakon diplome volontiraju ili pak nastave svoje školovanje, piše The Tab. Studenti s državnih fakulteta češće pak rade poslove na pola radnog vremena.


Međutim, obje skupine diplomanata imaju jednaku stopu nezaposlenosti. Tijekom provođenja istraživanja, 8 posto mladih nakon diplome bilo je nezaposleno – bez obzira jesu li taman čekali zaposlenje ili početak novog studija ili ne.


>>>Privatni fakultet kao izbor 'tatinih sinova', a državni za sirotinju? Evo najboljih izjava o ovoj vječnoj dilemi! VIDEO<<<


Statistika, objavljenja sredinom srpnja, obuhvaća diplomante koji su studij završili 2019. godine i koje su pratili 15 mjeseci nakon primanja diplome. Jednako su zastupljeni mladi sa završenim dodiplomskim studijem (bakalaureatom) kao i oni koji su studirali na diplomskim studijima.


Statistika ipak ne donosi detalje o vrsti posla koju mladi nakon faksa obavljaju zbog čega iz ovih podataka nije jasno završavaju li studenti s državnih fakulteta, bez obzira što u prosjeku češće rade, u slabije plaćenim branšama i na manje uglednim poslovima od svojih kolega s privatnih fakulteta.


>>>Ne diplomira pametan, nego uporan? Studirao 12 godina zbog 'problema s profesorom', a sada će biti – ministar<<<


izvor: The Tab

Još vijesti