L.B. u Karijera

Napustio fakultet i otišao na selo: Sad čuva ovce i uči druge igrati igrice

Predrag Peruničić je 23-godišnjak koji je nakon osnovne i srednje škole upisao je studij francuskog jezika. No, putem do diplome koju nikad nije stekao, napravio je radikalni potez: otišao je na selo čuvati ovce i igrati igrice.

4. ožujka 2021 15:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako piše Buka, od faksa je odustao da bi napokon počeo slijediti svoj životni san: zarađivati za život od igranja igrica. Predrag se bavi podučavanjem igrice League of Legends preko Discord-a, a osim toga čuva ovce i kokoši te uzgaja voće i povrće. Plan mu je proširiti svoju farmu, a krajnji cilj i ideja su mu bavljenje seoskim turizmom, gdje bi gosti imali potpuni doživljaj sela: od tradicionalne hrane i običaja do provođenja radnog dana na selu.


...Diplomirao pedagogiju, a sada je pastir: 'Lakše je s kozama nego s ljudima'...


Kaže da mu je rodni grad Požega u Srbiji, iako malen, bio prebučan. Glavna motivacija bila mu je da se osamostali i živi od svoga rada. "Oduvijek sam zamišljao svoju farmu životinja i voćnjak kao nekakvu oazu mira. Pored toga, dosta sam vremena provodio ispred kompjutera zbog posla kojim se bavim, tako da sam se želio fizički aktivirati i provoditi više vremena u prirodi", objasnio je.


Nakon studija francuskog jezika odlučio se na radikalan zaokret...foto: screenshot via Buka


Morao se priviknuti da više nema instant doručka u krevetu i ručka kad god poželi, a i trgovina mu više nije ispred kuće. "Također, život na selu donosi i dosta novih obaveza koje u gradu nisam imao. Sada moram brinuti o živim bićima svakodnevno i voditi svoje domaćinstvo, što donosi nove izazove ali i mogućnosti da svakog dana naučim nešto novo", kaže.


Kaže da je ono najljepše kod života na selu sloboda kretanja, dvorište i hladovina. Ima puno posla, ali dan sporije prolazi, uživanje u prirodi traje duže. "Jutra su mi dosta mirnija, bez prometa i buke ispod prozora. Ipak, najveće zadovoljstvo mi je kada vidim plodove svog rada i životinje i voće koje sam sam pažljivo uzgojio, dok šetam sa svojim psom", pojasnio je.


...Napustio studij elektrotehnike i postao jedan od najmlađih chefova na svijetu...


Njegov radni dan izgleda tako da prvo, ukoliko je hladno, započinje s utopljavanjem – čašicom rakije i vunenim čarapama. Prvo hrani ovce, a ovisno o vremenu pušta ih van na ispašu dok im priprema koncentrat i žito. Nakon otprilike dva sata vraćaju se na dodatnu ishranu i pojenje zajedno s psom za kojega kaže da često zaboravi da je pas pa i on jede sijeno dok ih gazda ponosno posmatra. "Popodne ide nova ispaša, i još jedan krug puštanja, čuvanja, vraćanja, zatvaranja. Tada kreće i drugi dio radnog dana kada treniram klijente u League of Legendsu", kaže. Ovisno o drugim planovima, to traje između sat i pet sati dnevno.


Ima vremena i prilike i za putovanjima u kojima uživa. Za vrijeme njegovog odsustva, farmu čuvaju tata ili susjed s kojim se sprijateljio. Kaže da se u grad više ne bi vratio. Da je znao da je ovako lijepo, samo bi ranije preselio.


Ima i poruku za sve one koji razmišljaju o preseljenju na selo, a koja kaže da je život na selu nešto najljepše ako znaš u tome uživati. "Sam svoj gazda, ti određuješ slobodne dane i koliko ćeš raditi. Sloboda i mir su neprocjenjivi u današnje vrijeme, a život na selu ti to pruža. Jedina stvar je što se mora puno raditi, a ako nemaš iskustva, nemoj odustajati, naučit ćeš. Ne može se ništa steći preko noći tako da je to malo duži put, ali samo vjeruj, vredno je toga", kaže za kraj.


Izvor: Buka

Još vijesti