V.K. u Nakon predavanja

Upoznajte tetu 'Miru za sve' s recepcije: 'Pratim studente od uplašenih brucoša do uspješnih ljudi'

Vidimo ih svaki dan, pozdravljamo, volimo ili ne volimo, ali onie su tu. Zaposlenici fakulteta koji nisu asistenti ni profesori. Kako je raditi na recepciji fakulteta i biti 'Mira za sve'?

10. studenog 2021 13:05
Referada, FOI

Referada, FOI Foto: Screenshot

Mira Burum, djelatnica je na recepciji Odjela za Ekonomiju i Poslovnu ekonomiju na Sveučilištu u Dubrovniku koja ovaj posao obavlja već 15 godina.

Ova simpatična gospođa prva dočekuje doslovno sve ljude koji ulaze u predivnu Vilu Elizu, barem od 7 do 15, kada joj je radno vrijeme. Kako je kazala za Dubrovački vjesnik, "posljednjih sedam godina ima privilegiju dočekivati i pratiti buduće menadžere i menadžerice, ravnatelje i ravnateljice, direktore i direktorice, uspješne i perspektivne mlade ljude."


Dodaje i loptice za stolni nogomet studentima


Mirini su zadaci raznovrsni i prema njenim riječima, ovaj posao je sve samo ne monoton. Ona mora pripremati liste zaposlenika, studenata, voditi računa o predavaonicama i prodaji knjiga, davanje informacija, prosljeđivanje pošte, a pošto je njen stol odmah do stolnog nogometa, zadužena je i za davanje loptica studentima kada im zatreba. Drugim riječima, ona je "Mira za sve".


>>>[FOTO] Gužva za upis godine ispred zagrebačkog fakulteta: Studenti stigli pred referadu 2 sata prije otvaranja<<<<


"Lijepo je raditi s mladim ljudima"


"Posao mi je poseban, neki će reći monoton, ali zapravo je vrlo uzbudljiv i dinamičan jer svaki dan imate po 'tisuću' pitanja. Lijepo surađujem s profesorima i studentima, a nadam se i oni sa mnom. Studenti koji dolaze, posebno brucoši, imaju mnoštvo pitanja, u kojoj predavaonici je predavanje, kako isprintati potvrdu putem Studomata, jako je lijepo raditi s mladim ljudima. Povežete se svima njima pa vam postanu kao obitelj. Studenti ipak tu ostaju oko pet godina i kasnije kad diplomiraju, nekima bude žao što idu odavde, ali kad dođu uvijek svrate i jave se, tako isto na ulici kad ih sretnem uvijek se rado jave, uvijek zahvaljuju na svemu. Jer, ako im treba isprintati nešto ili bilo koja informacija ili pomoć, tu sam. Ako trebaju pisati ispit pa zaborave kemijsku olovku, pomoći ću im“, ističe Mira za koju ne postoje problemi koji se uz dogovor ne moglu riješiti, piše Dubrovački vjesnik.


>>>[VIDEO] Pronašli smo studenticu kojoj su prijatelji pjevali ispred zagrebačke bolnice: 'Već sam 56 dana ovdje...' <<<


Gospođa Mira je ta koju profesori, ako na primjer zapnu u gužvi u prometu, prvu kontaktiraju. Nastavnici se jave Miri koja je zadužena pustiti studente u predavaonici i obavijestiti ih da predavač kasni iz već nekih razloga.


Brucošima i stranim studentima posebno na raspolaganju


"Događa se da studenti, posebno oni s prve godine, dođu ovdje umjesto u Ćira Carića. Uvijek im savjetujem da čitaju što piše sitnim slovima ispod na rasporedu, uvijek piše podsjetnik ima li predavanja tog dana ili nema ili je preskočeno ili je svaki drugi tjedan. Objasnim im i kako se koristiti Studomat i kako printati potvrde, a pomognem svima kojima mogu“, kaže Mira koja i stranim studentima koji su došli u Dubrovnik stoji na raspolaganju.


Oni najčešće dolaze s pitanjima gdje nešto kupiti, gdje izlaziti i slično, a ovakva su se pitanja prorijedila nakon izgradnje studentskog doma jer sada sve imaju na jednom mjestu.


"Osim domaćih profesora, imala sam čast upoznati mnoge gostujuće profesore iz Hrvatske, ali i inozemstva. Upoznala sam toliko puno ljudi, kao da sam proputovala pola svijeta, ali nisam. Bilo ih je i uvijek nam dolaze profesori iz svih dijelova Europe, Amerike, Azije, Afrike i Australije. Sve ih s oduševljenjem dočekam i provedem našim Odjelom", hvali se Mira.


Osjeti se tuga kod studenata


Gospođa Mira otvorila je dušu i prisjetila se kako je bilo na početku pandemije. "Prošla godina je bila pomalo tužna zbog situacije s koronom, a primijetila sam i izvjesnu tugu kod studenata. Svi su jedva dočekali da nastava opet krene uživo. Sad se svi ponovno navikavaju na povratak u 'normalno'. Super da smo ovdje i da su studenti tu, tu smo radi njih", komentirala je iskreno.


>>>Tko su novi stanari najljepšeg studentskog doma? SC Dubrovnik objavio privremene rezultate<<<


Prati ih od uplašenih brucoša do ozbiljnih i uspješnih ljudi


Mira kaže kako joj je ugodna atmosfera na poslu i da joj je lijepo na ovom radnom mjestu. "Mira za sve" ponekad bude i psiholog, rame za plakanje, savjetnik.


"Sa studentima prolazite i lijepe i tužne trenutke, nekad ih i zagrlite, a prije ispita ih savjetujete da budu opušteni, ohrabrite ih da će položiti. Volim svoj posao, volim kontakt s ljudima, posebno sa studentima, a najljepše od svega mi je biti dio sazrijevanja naših studenata koji od uplašenih brucoša izrastaju u ozbiljne i uspješne poslovne ljude", priča Mira kojoj najteže pada rastati se sa studentima.


izvor: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr