V.K. u Nakon predavanja

Riječki student predstavio prvog humanoidnog robota u Hrvatskoj kojeg je napravio 'od nule'

Humanoidni roboti više nisu samo za zapadne države i NASA-u. Sada imamo i jednog u Hrvatskoj, a napravio ga je riječki student!

12. kolovoza 2022 13:32
Timmy Hartera, prvi humanoidni robot u Hrvatskoj!

Timmy Hartera, prvi humanoidni robot u Hrvatskoj! Foto: screenshot via Instagram@jaffa_ri

Naša zemlja može se pohvaliti s puno stvari, a sada se može pohvaliti i prvim hrvatskim humanoidnim robotom Timmyjem, za čije je stvaranje zaslužan riječki student Tehničkog fakulteta Karlo Džafić.

vezano Maleni robot nije svima bio simpatičan... Laganini Studentica 'oprala' faks: 'Potrošili su moju školarinu na robota koji juri knjižnicom i nosi balone'

„Ime robota je Timmy Hartera. Sve je počelo 2009. godine kada sam se zaista želio baviti robotikom i guglao sam stranicu InMoov, koji je dizajniram kao platforma za sve one koji se žele baviti robotikom i žele napraviti nešto kao što sam ja napravio“, započinje pričati student za HRT.

"Stvaranje robota je kao maraton"

Kako nastavlja, robot je većinski izrađen od plastike, pomoću 3D printera, a ima i dosta elektronike, a većinu materijala nabavio je izvana, preko internetskih stranica. „Sve je ovo za sada trajalo oko dvije i pol godine, ovo je kao maraton“, šali se studenti i dodaje da Timmy ima preko 400 dijelova, od kojih i onih „humanoidnih“: uši, glavu, oči, dvije kamere i senzore „Kako bi bio što sličniji čovjeku, da se ponaša kao čovjek i slično“, pojašnjava simpatični student koji je Timmyija izradio u konobi u kojoj se nalaze 3D printeri.

„Sve što se vidi, napravio sam i uz pomoć web stranice InMoov. Od financiranja, izrade, svega“, kaže ponosno i na upit zašto se upustio u ovakav projekt, student kaže da voli testirati svoje granice. „Jer tako mogu naučiti puno, robotika ima puno veće područje od mehanike ili elektronike ili programiranja. Mene zanimaju sva tri područja, pa zašto ne“, kaže uz smijeh za HRT.

vezano Robot treće generacije Akademska četvrt Studenti stomatologije odsad vježbaju na robotu-djevojčici koja povraća i plače od straha

Timmy je sad na godišnjem odmoru

Timmy nije mogao pokazati sve što zna jer kako kaže njegov kreator: „Sada je na godišnjem odmoru“, šali se student i dodaje da je robot za sada na remontu. „U planu je na jesen napraviti malo bolju verziju samog robota, a onda na proljeće snimiti možda podcast“, otkriva planove za budućnost. „On je sad na remontu jer želim analizirati stvari i poboljšati ono što se može“, dodaje Karlo.

Stara riječka tvornica papira

Ime za robota dobio je spojem inspiracije dviju stvari: Timmyja, ime lika iz američke serije „Strasti“ te Hartera, po tadašnjoj riječkoj tvornici papira iz „zlatnog doba u povijesti“, kaže student.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Brucoši u panici: Pogledajte robotske pse koji su dočekali studente ispred faksa

Znanstveni suradnik i karlov profesor na riječkom Tehničkom fakultetu dr. sc. Ivan Lorencin podržao je Karla u njegovom pothvatu i dodaje da su studenti poput Karla motivacija znanstvenom odsjeku fakulteta da se i dalje bavi znanošću i visokim obrazovanjem.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karlo Džafić (@jaffa_ri)


„Što se tiče njega i samog Timmyja, takvi studenti i takvi projekti su nam motiv za osnivanje Ri-STEM koja se održava evo već drugu godinu zaredom i na kojoj je Timmy hartera prvi puta predstavljen javnosti“, kaže Lorencin i dodaje da takvi projekti omogućavaju sadašnjim studentima i budućnim znanstvenicima „odskočnu dasku za daljnju karijeru u inženjerstvu, znanosti i nekim drugim granama koje spadaju u STEM“.

vezano Koronavirus nije zaustavio promocije: Roboti preuzeli diplome umjesto studenata! FOTO Laganini Koronavirus nije zaustavio promocije: Roboti preuzeli diplome umjesto studenata! FOTO

Po pitanju financiranja ovakvih projekata, Lorencin otkriva kako njihova istraživačka skupina ima čak nekoliko planova. „Istraživačka skupina za umjetnu inteligenciju i robotiku Tehničkog fakulteta uskoro u Medulinu planira otvoriti STEM centar u suradnji s nekoliko institucija, kroz koji će Karlu, ali i drugim budućim mladim stručnjacima i znanstvenicima, omogućiti određena sredstva i podršku za razvijanje njihovih projekata“, kazao je za kraj Lorencin.

Izvor: hrt.hr.

Još vijesti