V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] Studenti TTF-a izradili kućice za ulične mačke: Prekrojene torbe za dostavu hrane grijat će ih ove zime

Temperature u prosincu uobičajeno se spuštaju ispod ništice, a svakim stupnjem 'dublje' u minusu, mnoge ulične životinje gube šansu za preživljavanjem do proljeća. Upravo su mačke najčešće stanarke naših ulica, bez vlasnika koji bi o njima brinuli.

7. prosinca 2021 13:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentski zbor Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu krajem prošlog mjeseca pozvao je sve svoje studente na kreativnu radionicu u kojoj će svi zajedno izrađivati kućice za ulične mačke.


Svako smeće nije nužno i otpad, već nova prilika za prenamjenu u nešto drugo. Upravo su to dokazali i studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji su spojili ljubav prema životinjama, recikliranje, zabavu i kreativnost kako bi izradili mobilne vodootporne kućice za ulične mačke.


Mačke će imati gdje prezimiti / Foto: screenshot via Facebook@Studentski zbor TTF-a


"Cilj je pomoći uličnim mačkama, promovirati rad studentskog Zbora i fakulteta i potaknuti druženje studenata koji se inače ne poznaju da napravimo nešto korisno uz neizostavnu dobru vibru i božićne pjesmuljke", napisali su na društvenim mrežama. Sav materijal za izradu kućica osigurao je studentski Zbor TTF-a.


>>>[FOTO] Mačak Asim živi kraj čitaonice otvorene 0-24: 'Svega sam se naslušao i nagledao, a najviše nervoznih studenata'<<<


Ima ih po cijelom gradu i nekoliko oko zgrade fakulteta


Njihovom se pozivu odazvalo dvadesetak studenata i studentica TTF-a koji su pokazali veliko srce za ulične mačke. Upravo su mačke najčešće životinje koje vidimo kako lutaju ulicama grada, a dolaskom prosinca temperature vani spuštaju se u minuse. Kako bi pomogli i ovim napuštenim živim bićima, studentski zbor TTF-a organizirao je ovu hvalevrijednu akciju.


Kućice su spremne za svoje stanare / Foto: screenshot via Facebook@Studentski zbor TTF-a


Postoji čak nekoliko mačka lutalica oko njihovog fakulteta, pa su im studenti odlučili napraviti kućice kako bi mačke lakše prebrodile zimu koja tek dolazi.


"Kako je cijela ova godina bila dosta povučena zbog korone, odlučili smo organizirati nešto što bi spojilo i nas, a da pritom činimo i dobro djelo. Osim što bi se na tom događaju studenti mogli družiti, znali smo da dolazi hladnije vrijeme, Božić i to, pa smo odlučili napraviti kućice za ulične mačke. Na fakultetu imamo puno talentiranih dizajnera, pa smo odlučili spojiti ugodno s korisnim", kaže Ines Dominić, predsjednica Studentskog zbora TTF-a za MrežuTv.


Foto: screenshot via Facebook@Studentski zbor TTF-a


>>>[FOTO] Zabranjeni kućni ljubimac na Savi: Doznajemo sve o avanturama papige Čiči iz 11. paviljona<<<


Svaki dizajn je poseban / Foto: screenshot via Facebook@Studentski zbor TTF-a


Kućice su napravljene za sve vremenske uvjete


Kako nastavlja predsjednica, kućice su napravljene da izdrže sve vremenske uvijete, a "sudbina" kućica završila je gdje i budući "stanari" – na ulici. "U suradnji s udrugom Prava šapa uspjeli smo dogovoriti suradnju i donaciju nakon koje će ih Udruga kasnije rasporediti po gradu gdje je to potrebno", kaže Dominić.


Dobili su torbe jedne dostavljačke kompanije koje su kasnije prenamijenili u kućice otporne na sve vremenske uvjete. "Čuvaju toplinu, imaju poseban sloj koji im daje čvrstoći i veliki plus im je vodo-nepropusnost", kaže Ines.


>>>Ovakvog knjižničara još niste vidjeli! Đivo Gundulić ima četiri šape, piše seminare sa studentima i pravi je foto-model<<<


Foto: screenshot via Facebook@Studentski zbor TTF-a


Mačke će imati gdje spavati, a studenti govore kako su se pridružili ovoj akciji, jer, osim druženja, pomažu i životinjama kojima bi bilo iznimno teško preživjeti hladnoću koja već kuca na vrata.


"Odazvala sam se zato što jako volim mačke i htjela sam nekako pomoći svojim sudjelovanjem", kaže studentica Ela Leko. "Nisam nikada vidjela da ima ovakvo nešto kod nas, ni u Zagrebu, a niti u Hrvatskoj, da se mogu i kreativno izraziti, a onda i nekome pomoći", komentira.


Foto: screenshot via Facebook@Studentski zbor TTF-a


"Ovo nam je nedostajalo!"


Luka Savić, doktorand TTF-a također se uključio u ovu lijepu akciju. "Inače sam vegan i volim sve životinje, htio sam pomoći macama da imaju kućice i da im je toplo, da ih spasimo od hladnoće, posebno u ovo doba godine", kaže i pojašnjava kako je u procesu kreiranja svoje kućice. Prvo je napravljena osnova u kojoj se štiti kućica od vanjskih uvjeta, a tek onda će razmisliti o svom dizajnu.


>>>Pet friendly akademska destinacija: Prvi fakultet u Hrvatskoj otvorio svoja vrata kućnim ljubimcima – izdana i prva pseća iksica!<<<


"To je točno ono što nam je trebalo i što nam je nestajalo", nadovezuje se Ines. "Posebice u zadnjih godinu ili dvije dana. Nedostajalo nam je te kreativne i pozitivne energije", kaže sretno za kraj.


izvor: MrežaTV

Još vijesti