L.B. u Postani student

Rekordan broj tinejdžera želi upisati studij sestrinstva – evo iz kojeg razloga

Rekordan broj tinejdžera u Velikoj Britaniji bira studij sestrinstva na prijavama za upise na fakultete…

3. veljače 2022 13:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studij sestrinstva uživa veliku popularnost i u Hrvatskoj. Uz logopediju, medicinu i dentalnu medicinu te fizioterapiju, jedan je od najtraženijih studija zdravstvene i medicinske profesije za koji se svake godine bori velik broj maturanata.


Osim što su među top 10 najpoželjnijih studija, zdravstveni i medicinski studiji privlače u prosjeku najveći broj najuspješnijih srednjoškolaca koji se mogu pohvaliti najboljim ocjenama u dotadašnjem obrazovanju.


>>>Najbolji hrvatski učenici birali slične studije: Ovih top 5 fakulteta upisuje 'creme de la creme' maturanata<<<


Kako su javili iz AZVO-a prošle godine, top 5 visokih učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata za upise, gledajući srednjoškolski uspjeh, svi su mahom bili u zdravstvenoj struci. Tako su "najbolji" učenici iskazali najveći interes za Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (prosjek ocjena kandidata bio je lani 4,85), zatim Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (prosječna ocjena maturanata 4,78), Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (prosjek ocjena maturanata 4,76), Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu (prosječna ocjena maturanata koji su iskazali interes za ovaj fakultet iznosi je 4,68) te Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci (za koji su se interesirali maturanti s prosječnom ocjenom 4,67).


38 posto više zainteresiranih


No, čini se da će se utjecan pandemijskih godina tek odraziti na popularnost određenih studijskih grupa. Kako pokazuju najnovije brojke, broj 18-godišnjaka koji prijavljuje studij sestrinstva na engleskim fakultetima tijekom nadolazećih upisnih dana porastao je za 38 posto, za čak 7105 od 2019. godine, piše The Sun. Sveukupno, čak je 28,815 maturanata odabralo studij sestrinstva kao prvi odabir pri prijavi na sveučilišta, što je rekordan broj.


>>>Ovo su najpopularniji fakulteti tik pred maturu: Na top studiju čak se 8 maturanata bori za 1 upisno mjesto<<<


Sedam od deset maturanata kaže da ih je ka sestrinstvu usmjerila profesionalnost medicinskih tehničara i sestara u borbi s pandemijom koronavirusa, otkrivaju University and Colleges Admissions Service (UCAS) i Health Education England. Jedan od deset maturanata kaže da je upravo pandemija glavni faktor njihovog odabira.


"U posljednjih par godina, koliko god bile teške, fokus se premjestio na vrijednost ove profesije i raznovrsne karijere koje se nude u svakom dijelu Nacionalne zdravstvene službe", kazala je Ruth May, glavna sestra engleske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).


Do 2024. trebaju još 50 tisuća medicinskih sestara


Ministar zdravstva Sajid Javid izjavio je da će NHS do 2024. godine regrutirati još 50 tisuća medicinskih sestara i tehničara. "Izvanredna dostignuća osoblja tijekom pandemije nadahnjuju nove generacije da postanu budućnost našeg zdravstva i skrbi", tvrdi Javid.


>>>Žestoka borba među maturantima: Ovo je 10 najpopularnijih studija u Hrvatskoj ove godine<<<


Patricia Marquis, rektorica Kraljevskog koledža sestrinstva, kaže da je ova popularnost ohrabrujuća, ali je upozorila i na "drugu stranu medalje". "Već se borimo sa značajnim nedostatkom osoblja. Mnogi od ovih studenata neće dobiti diplomu do 2024. godine", upozorava.


izvor: The Sun

Još vijesti