Anja Z u Postani student

Studenti PMF-a pripremaju zagrebačke i splitske maturante za najpopularniji izborni predmet na 'državnoj' – besplatno i online

Državna matura zna napatiti maturante, a ispit iz fizike već nekoliko godina unazad pokazuje se kao jedan od težih, na kojem maturanti imaju sve slabije ocjene.

24. veljače 2021 15:30
Fizika, formule

Fizika, formule Foto: Shutterstock

Studenti diplomskih i preddiplomskih studija Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, a ujedno i članovi Fizikalnog društva – Split, treću godinu zaredom organiziraju projekt Studenti za učenike – Pripreme za maturu iz fizike, kako bi budućim kolegama pomogli u poboljšanju rezultata državne mature iz fizike.


...STIGLE BROJKE: Ovo su najpopularniji i najmanje popularni predmeti na državnoj maturi 2020. godine...


Ove godine projekt se provodi u suradnji sa studentima Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a ujedno i članovima Hrvatskog fizikalnog društva: "Projekt je pokrenut iz nekoliko razloga. Kao studenti želimo pomoći budućim kolegama u poboljšanju rezultata državne mature iz fizike, koji su svake godine sve lošiji, te pokušavamo smanjiti društvenu nejednakost time što će pripreme biti besplatne za sve sudionike", poručuju iz organizacijskog tima.


...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


Prve godine projekt se izvodio u Splitu, druge godine su obuhvatili Split i okolicu, a ove godine planiraju obuhvatiti i mjesta diljem Hrvatske, pogotovo ona manja koja možda uopće ne nude takav oblik priprema za državni ispit.

Najvažnije informacije jesu da su pripreme besplatne za sve polaznike i održavat će se online u periodu od 27. veljače do 17. travnja 2021. godine u 15 nastavnih cjelina.

"Unutar svake nastavne cjeline obrađuje se teorijski uvod i rješavaju zadaci. Teorijskim uvodom su obuhvaćeni svi glavni pojmovi koje bi maturanti trebali znati prilikom polaganja mature, dok su zadaci prilagođeni onima s prethodnih državnih matura. Unutar projekta će se provesti ulazni i izlazni test, pod anonimnim šiframa, koji su zamišljeni kao simulacija mature te daju uvid polaznicima o vlastitom napretku", poručuju organizatori.


...Marko i Luka s PMF-a pripremaju vas za NAJTEŽE I NAJPOPULARNIJE ispite na maturi: 'Fizika? Možda je opširna, ali 90% zadataka je lakše od onih u školi...' ...


Sve nastavne cjeline će se izvoditi u dvije grupe, jutarnjoj i popodnevnoj, u trajanju od dva školska sata, kako bi se prilagodili školskom rasporedu učenika.

Više informacija o rasporedu je dostupno na web stranici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Prijave su otvorene za Split putem linka: bit.ly/pripremesplit te za Zagreb putem linka: bit.ly/pripremezagreb. Kontaktirati ih možete i putem e-maila: kontakt Split:  pripremepmfst@gmail.com i kontakt Zagreb: pripremepmfzg@gmail.com.