V.K. u Vodič za brucoše

Zagrebački student izgubio pravo na menzu – evo kako se snašao: 'Tek sad shvaćam koja je ljepota iksice'

Koliko je iksica vrijedna 'kartica' zna svaki student, ali i svi oni koji izgube pravo na nju. Jedna od najboljih stvari koje nam donosi vlasništvo nad ovom karticom je povoljna prehrana u menzi. No, što ako ju nemate? Kako se 'pokrpati'?

1. rujna 2021 14:44
Iksica

Iksica Foto: MojFaks

Ovisno o tome odakle stižu studenti (Zagreb ili ostatak Hrvatske), postoji nekoliko razina prava na prehranu koju ostvarujete na ovoj vrijednoj kartici. Naime, ovisno o tome iz kojeg mjesta dolazite, živite li u domu ili ne, imate određenu razinu prava i iznos subvencije. Također, postoji i nekoliko situacija u kojima ćete izgubiti pravo na subvenciju prehrane, a to je, među ostalim, nedovoljan broj sakupljenih ECTS bodova.


Manjak ECTS bodova kao glavni razlog gubitka subvencije


Pravo na subvencioniranu prehranu ne ostvaruju studenti koji upisuju sljedeću akademsku godinu ili novi studijski program na istoj razini studija, a da su stekli manje od 18 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini. Pravo ne ostvaruju ni oni studenti koji steknu manje od 36 ECTS bodova u dvije uzastopne akademske godine, a više o pravima i uvjetima smo već pisali.


>>>Ništa od peglanja iksice do jeseni: Znate li kada vam bez obzira na prava ne vrijedi iksica?<<<


Razgovarali smo sa studentom Filozofskog fakulteta koji je izgubio pravo na subvencioniranu prehranu, stoga se raspitao o svim mogućim solucijama koje mu se nude s obzirom na trenutnu situaciju.


Cijene od 500 do 2000 kuna za iksicu


"Tek sljedeći tjedan selim u dom, ali neću imati prava na iksicu jer nisam sakupio dovoljan broj bodova. Nikada dosad mi se to nije dogodilo, ali znam dosta ekipe koja je izgubila to pravo, bilo jer predugo studiraju ili zato što nisu sakupili tih 18 ECTS bodova u akademskoj godini", govori nam ovaj student Filozofskog fakulteta.


"No, srećom, u kontaktu sam s jednom djevojkom, koja svoju iksicu ne koristi pa mi je svoju dala 'za džabe'. Još sam ju uljudno upitao, 'Koliko cijeniš svoju iksicu?' jer sam čuo da se cijene kreću od kojih 500, pa sve do 2 tisuće kuna, ovisno o razini prava na njoj", kazao je za MojFaks.


>>>Iskaznica za koju se plaća i do 1700 kuna! Ako i vi kupujete X-icu, ove stvari MORATE ZNATI<<<


"Shvaćam kolika je ljepota imati iksicu!"


S obzirom na to da je iksicu dobio besplatno, student za sebe kaže da je pravi sretnik. "To je jako velika razlika u cijeni, pa mi je ovom njenom odlukom, takoreći, sjekira pala u med", kaže nam kroz smijeh student.


Kako nastavlja, prvo je provjerio koji se odgovori nude na internetu. "Ukucao sam nekoliko ključnih pojmova kako bi se bolje informirao na portalima za studente, kao i potrebni bodovni prag i slično. Zanimalo me mogu li imati i nakon 26. godine života. Sada shvaćam kolika je ljepota imati iksicu!", tvrdi student.


>>>Umjesto kobasa i šnicli – salate: Studentske menze u Berlinu izbacuju meso s menija<<<


Također, velika je razlika u cijeni menija na iksicu i bez nje, posebice ako studenti u menzi jedu više puta dnevno. "Cijena je nekakvih 22,23 kune za meni koji je s iksicom ispod 7 kuna. Ako se uzima nešto izvan propisanog menija, cijena je nekad i oko 30 kuna. Svakako je povoljnije s iksicom. Računam da bi to u najviše bilo oko 90 kuna dnevno jer ne uzimam samo meni, što bi opet spustio na kojih 50 kuna ako malo manje jedem", kalkulira.


Cijena iksice kao cijena sobe – pitanje je kategorije


Kako nam dalje pojašnjava, bitno je mjesto stanovanja osobe koja je u vlasništvu iksice, pa se na temelju toga i računa koliko košta iksica, s obzirom na to da iksica osobe s prebivalištem u Slavoniji ili Dalmaciji košta puno više jer na njoj ima više prava – tri obroka dnevno. S druge strane, Zagrepčani imaju pravo na jedan obrok, "skoro dva", kaže.


"Ova studentica je iz Siska i imam pravo na tri obroka, pa kada stignem u dom, moći ću jesti normalno, još su se danas i otvorile menze!", kaže za MojFaks. "Što je više obroka dostupno na iksici, cijena je veća. To je i za smještaj 'na crno' u domu. Pitanje je kategorije", uspoređuje.


>>>Ne može ni sendvič zauvijek! Top tema post-studentskog života: Kako se prehraniti bez menze?<<<


S obzirom na to da su danas menze otvorile svoja vrata, studenti su zasigurno presretni jer konačno mogu pojesti topli obrok po povoljnoj cijeni. Oni koji nemaju iksicu i nisu te sreće, ili će naučiti kuhati s vremenom, ili će morati plaćati tarife po kalkulacijama našeg sugovornika.