L.B. u Vijesti

Gledate li u mobitel ili tablet dok je sunčano? Evo zašto ovo nije dobra ideja i koje su posljedice

Sjedite na sunčanoj terasi i provjeravate društvene mreže ili čitate omiljenu e-knjigu? Provjerite zašto je to opasno!

16. rujna 2022 12:19
Snažan obljesak sunca mogao bi ozlijediti vaše oči.

Snažan obljesak sunca mogao bi ozlijediti vaše oči. Foto: Olesya Kuznetsova via Shutterstock

Dvoje mladih pacijenata pretrpjelo je ozbiljna oštećenja retine zbog snažnog odbljeska sunčeve svjetlosti prilikom gledanja u mobitel.

vezano Slika nije pronađena Laganini Godinama jeo samo čips, krumpiriće i kruh – oslijepio sa 17 godina i uništio zdravlje

Retina je sloj tkiva sa stražnje strane oka, najosjetljiviji na svjetlost. Ovaj dio oka zaslužan je za vidnu percepciju finih detalja, što nam je prijeko potrebno prilikom čitanja, na primjer.

Oba pacijenta bila su sigurna da nisu gledali direktno u sunce, zbog čega su liječnici zaključili da je za oštećenje oka kriv odbljesak sunčeve svjetlosti s ekrana pametnih telefona koje su taj dan koristili, piše The Sun.

20-godišnjakinja je provela nekoliko sati na plaži tijekom kojih je čitala na svom mobitelu, zbog čega je zadobila dugoročno oštećenje mrežnice oka. Ispočetka se oštećenje očitovalo u problemima prepoznavanja određenih udaljenih objekata. Zbog oštećenja, razvila je i trajnu centralni skotom slijepu točku koja se javlja u središtu vidnog polja.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Studentu otkazalo srce zbog energetskih napitaka – u bolnici proveo 58 dana

30-godišnjak koji je četiri sata čitao sadržaj na tabletu na sunčanoj terasi turističkog resorta prošao je "bolje": sa zamućenjem vida i nesposobnosti da percipira objekte na velikoj udaljenost. Nasreću, vid mu se potpuno oporavio.

Španjolski okulisti i oftalmolozi upozoravaju na potencijalne rizike izlaganja očiju direktnoj sunčevoj svjetlosti, o čemu su pisali u časopisu Journal of Medical Case Reports.

Apeliraju da svi nose zaštitne sunčane naočale s adekvatnim filterima dok čitaju u okruženju s povišenim solarnim zračenjem, kao što su plaže ili uz površine vode koje reflektiraju sunčevu svjetlost.

vezano Znanstvenici upozoravaju da se radi o globalno prisutnom problemu... Nakon predavanja Ovo je najgora posljedica čestog 'buljenja' u pametni telefon – dokazano na studentima

Pretrage očiju oba pacijenta potvrdila su da oboje imaju solarnu makulopatiju (retonopatiju), stanje uzrokovano direktnim gledanjem u sunce. Ovo su prva dva slučaja ove vrste makulopatije uzrokovane sunčevom svjetlosti reflektirane od ekrana mobilnog uređaja, upozoravaju liječnici.

Nijedan pacijent nije primio terapiju za poremećaj vida i oštećenje očiju, no za dva mjeseca od incidenta, muškarac se potpuno oporavio. Što se djevojke tiče, dio njenih simptoma popravio se nakon pet mjeseci. Međutim, skotom u njenom desnom oku ostat će prisutan trajno.

vezano Studentima je teže no ikada. Laganini Slomljena studentica iskreno: 'Od studiranja sam psihički oboljela i dobila tahikardiju, smršavila 10 kilograma…'

Liječnici navode da se solarna makulopatija može povući sama od sebe, jer oko zacjeljuje iznutra prema vanjskom dijelu. No, ako je sunce oštetilo vanjski dio retine, kao u slučaju 20-godišnje djevojke, jedna od posljedica je trajna slijepa točka u vidnome polju.

izvor: thesun.co.uk

Još vijesti