V.F. u Vijesti

„Još nisu upalili grijanje ili samo meni ne radi?“ − najnovije informacije o početku grijanja u zagrebačkim studentskim domovima

Studenti zagrebačkih domova se već neko vrijeme smrzavaju u sobama.

2. studenog 2022 13:52
Grijanje

Grijanje Foto: Yevhen Prozhyrko, Shutterstock/Shutterstock

Zagrebački studenti su već neko vrijeme po cijele dane i noći umotani u dekice jer se grijanje u domovima još uvijek nije upalilo. Facebook grupe ovih domova su pune objava s upitima o paljenju grijanja. Studenti se tako žale da im je u sobama prehladno, pogotovo ujutro i preko noći. Iako je HEP Toplinarstvo još 25. listopada najavilo da kreće sa sezonom grijanja, ono u studentskim domovima još uvijek nije uključeno jer se smatra kako su temperature vani previsoke.

„Zna li se kada će se napokon upaliti grijanje? Jako mi je hladno! Ali baš jako“, „Trebamo reagirati ako ne puste“, „Jel radi grijanje“, „Još nisu upalili grijanje ili samo meni ne radi? Već danima nosim cijeli ormar na sebi“, „Zna li se kada će pustiti grijanje“, svakodnevni su komentari na Facebook grupama studentskih domova. Koliko joj je hladno, ispričala nam je i ova studentica.

„Naravno da mi je hladno, pogotovo ujutro i navečer, a tek poslije tuširanja nikako se zagrijati. Moram obući ogrtač, čarape i još se dekom pokriti. I naravno da predugo čekaju. Tijekom dana je u redu i nije potrebno grijanje, ali opet mislim da predugo čekaju pa ljudi će se razboliti i ovako su već svi živi šmrcavi. Apel studentskom centru da je krajnje vrijeme da se uključi grijanje“, rekla nam je stanarka studenskog doma Stjepan Radić.

Da je u sobama prehladno, pogotovo preko noći, potvrđuje nam i stanarka s Lašćine.

„Iskreno, po prirodi nisam zimogrozna pa mi do sada nije bilo ni toliko hladno. Uvijek mi je vruće i često otvaram prozor jer volim svježi zrak. No, ovu noć, moram priznati da mi je bilo hladno. Spavam pored prozora, mali prozor je uvijek otvoren zbog zraka i noćas mi nije bilo ugodno. Spavala sam u trenirci, a ne u pidžami i prvi puta sam izvukla deku koju sam donijela od kuće. Kada sam se zabundala, bilo je bolje, ali nismo svi isti. Ima ekipe kojima je bilo hladno i unazad nekoliko tjedana pa smatram da se zbog njih to trebalo uvesti i ranije.“

Hladno je i studentima s Cvjetnog, kako nam priča stanarka doma.

Radijator mi je uključen otkako sam se uselila, ali grijanje još uvijek ne radi. Čak razmišljam i o kupnji grijalice. Cimerica i ja smo stalno pokrivene u krevetima i ne otvaramo prozor. Vani je preko dana toplo, ali u sobama je baš hladno. S tim da smo vani svi u jaknama, a unutra nitko ne nosi jaknu. Malo su pretjerali s tim čekanjem, smrznut ćemo se“, žali se.

Osim toga, stanari studentskog doma Stjepan Radić neprestano se žale i na nedostatak tople vode u pojedinim paviljonima pa se tako da već danima tuširaju u hladnoj vodi.

Čini se kako je agoniji konačno došao kraj jer je Studentski odbor Cvjetnog naselja inzistirao na žurnom paljenju grijanja, a nedugo nakon što su objavili da se grijanje od sutra pali, istu je informaciju objavio i Studentski odbor Sava. Mnogi su stanari zagrebačkih domova to dočekali s oduševljenjem i olakšanjem. Tako stanari studentskih domova već sutra mogu očekivati tople radijatore. Također, iz Studentskog odbora Sava kažu kako nije došlo do sustavnog problema s toplom vodom već se radi o pojedinačnim kvarovima pa su zamolili stanare da svaki kvar prijave na porti doma pa će ga djelatnici doći popraviti.

Koliko bi se još trebalo čekati na paljenje grijanja da Studentski odbori nisu reagirali? To se ne može znati s obzirom na to da će temperature preko dana još neko vrijeme ostati visoke. Nadajmo se da ćemo već od sutra studenti „uživati“ u toplim radijatorima i tuširati se u toploj vodi.

Još vijesti