M. P. u Vijesti

Uskoro u Hrvatskoj: Prisega kojom Bolt staje na kraj s bezobraznim vozačima

U planu je i dodatno unaprijediti sustav AI parkiranja

2. ožujka 2023 16:01
Romobili

Romobili Foto: andrijapajic/Shutterstock

Bolt je predstavio Prisegu o sigurnosti romobila i uveo ocjenjivanje kako bi stao na kraj bezobraznim vozačima, trenutno se testira u Portugalu i Njemačkoj, a uskoro će se proširiti i na druga tržišta, uključujući i Hrvatsku. Dokument se temelji na devet točaka, a u cilju je razvoj sigurnije mikromobilnosti, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Studiju o sigurnosti provela je konzultantska tvrtka „Steer“, u želji da riješe ključne industrijske probleme. Prisega je stvorena zbog sigurnijeg korištenja e-romobila u gradovima, a još jedan problem koji je otkriven u istraživanju je vožnja u pijanom stanju. Naime, više od polovice zabilježenih nesreća s romobilom bilo je povezano s drogom ili alkoholom, stoji na zimo.dnevnik.hr.

S obzirom na navedenu situaciju, Bolt je obećao proširiti svoj test kognitivne reakcije koji sprječava vožnju u pijanom stanju te pokrenuti edukativne kampanje o rizicima koje povlači vožnja pod utjecajem alkohola ili droga.


Iz Bolta su javili kako planiraju dodatno unaprijediti svoj sustav AI parkiranja, kao i zvuk koji emitiraju romobili kako bi pješake upozorili na približavanje romobila. Sustav procjene ponašanja vozača temelji se na: tandemsku vožnju, česta nagla kočenja i proklizavanja, sudare i nepropisno parkiranja. Svako ponašanje označeno je bodovima, a ocjenjuje se nakon pet vožnji, prenosi zimo.dnevnik.hr.


Navedene značajke uvedene su u cilju podizanja ljestvice sigurnosti usluge, a iz Bolta se nadaju da će mjere donijeti poboljšanje.

Još vijesti