V.F. u Vijesti

Doček u tišini: Ovi hrvatski gradovi neće imati vatromet za Novu godinu

Gotovo svi veliki gradovi su odustali od vatrometa.

14. prosinca 2023 14:26
Ništa od vatrometa za Novu godinu

Ništa od vatrometa za Novu godinu Foto: Canva

Mnogi ljubitelji vatrometa će i ove godine ostati razočarani jer mnogi hrvatski gradovi odustaju od njega.

Na ovogodišnjem dočeku čak 44 hrvatska grada i općine, računajući i Zagreb, neće imati vatromet, već će ga zamijeniti ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama, kako bi se od negativnih posljedica zaštitile životinje i okoliš.

„Približava se još jedan kraj godine koji zbog pirotehnike može za mnoge životinje biti smrtonosan, a za neku djecu popraćen stravičnim ozljedama. Pirotehnika uznemirava ljude i životinje, zagađuje okoliš. Ona plaši, ozljeđuje, uzrokuje invalidnost kod ljudi, a životinje i ubija“, kaže Lorena Herceg iz udruge Prijatelji životinja.

 Veliki hrvatski gradovi neće imati vatromet

„Gdje god ima pirotehnike, bilo da se radi o petardama, raketama ili vatrometu, događaju se i stradavanja ptica i divljih životinja“, dodaje Lorena Herceg.

U Hrvatskoj vatromet ove godine neće imati Rovinj, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Zagreb, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Dubrovnik…

Kako kaže Lorena Herceg, Split se još službeno nije pridružio gradovima i općinama koje neće koristiti vatromet, ali vjeruje da će kao drugi najveći grad slijediti primjere Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Rijeke, Osijeka i ostalih, piše Poslovni dnevnik.

Što sa Splitom?

Međutim, neslužbeno se doznaje da će Split i ove godine imati vatromet. Na Hinin upit hoće li se pridružiti ostalim gradovima koji će ga zamijeniti svjetlosnim efektima iz grada još nisu odgovorili.

„Od policije očekujemo strogu provedbu i kontrolu zakonske zabrane korištenja petardi. Sljedeći korak u zakonodavstvu svakako bi trebao biti ograničenje pirotehnike samo na dan novogodišnjeg dočeka, a ne kako je sada definirano, od 27. prosinca, u dane kada se ništa ne slavi“, ističe Herceg.

Prvi grad u Hrvatskoj koji je 2019. odlučio odustati od vatrometa za Novu godinu bio je Mali Lošinj. Gradonačelnica Ana Kučić je tada objavila da se priključuju destinacijama u Europskoj uniji koje će u novu 2020. ući bez vatrometa. Mali Lošinj je odustao od vatrometa jer su tijekom godina vlasnici ljubimaca to tražili.

Još vijesti