P.S. u Vijesti

Ublažavaju se kriteriji za dobivanje studentskih stipendija: Ovaj hrvatski grad jedan je od rijetkih koji to uvodi

Grad Rijeka odlučio je predložiti izmjene pravilnika o dodjeljivanju studentskih stipendija

14. kolovoza 2023 13:46
Djevojka s eurima u rukama.

Djevojka s eurima u rukama. Foto: frantic00 via Shutterstock

Od nove akademske godine, 2023./2024., riječki studenti će imati veće i bolje šanse za ostvarivanje prava na studentske pomoći, odnosno stipendije koje dodjeljuje Grad Rijeka.

Naime, grad je ustupio mogućnost javnosti da putem javnog savjetovanja iskažu svoje mišljenje po pitanju promjene pravila vezanih uz ostvarivanje prava na dobivanje studentskih stipendija.

Promjene koje su uvedene odnose se na tri kategorije studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju, a to su stipendije socioekonomskih skupina, stipendije darovitih studenata i stipendije deficitarnih zanimanja.

Samim time, Grad Rijeka poziva sve da se uključe i sudjeluju u javnom savjetovanju po pitanju promjena pravila, a svi noviteti su doneseni u korist studenata s obzirom na to da će se pojedina pravila ublažiti u odnosu na prethodne godine.

Promjene s prebivalištem

Kada se radi o stavci prebivališta, uvodi se novo pravilo da pravo na stipendiju mogu ostvariti svi koji imaju prebivalište na području grada Rijeke. Do sad je vrijedilo da pravo na prijavu ostvaruju samo oni koji imaju prebivalište na području njihova grada u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci do dana objave javnog natječaja, kako piše Svjetionik.

Smanjuje se broj ECTS bodova

Drugi novitet odnosi se na ostvareni broj ECTS bodova, odnosno predlaže se da se smanji njihov minimalni broj. Tako bi se broj ETCS-a, nakon javnog savjetovanja, trebao smanjiti s dosadašnjih 55 na 50.

Naposljetku, trebala bi se promijeniti i stavka vezana uz ostvarivanje prava na stipendiju iz različitih izvora, s obzirom na to da do sada učenici i studenti za vrijeme sklapanja ugovora o stipendiranju nisu mogli primati stipendije iz drugih izvora.

Javno savjetovanje - prijedlozi i primjedbe

Tako će se produljiti rok prijava za ostvarivanje stipendija, upravo zbog stipendija iz drugih izvora čiji natječaji još uvijek traju, ili su završili, ili se čekaju njihovi rezultati.

Javno savjetovanje o ovim mogućim promjenama traje do 31. kolovoza, zato se svi zainteresirani, a pogotovo oni na koje se ove promjene odnose, pozivaju na davanje prijedloga i primjedbi ususret novim pravilima o ostvarivanju prava na studentske stipendije.
 

Još vijesti