V.K. u Vijesti

Studenti napravili novo idejno rješenje za kovanicu od 1 eura: Evo kako izgleda!

Nakon skandala s plagiranjem, odabrano je novo idejno rješenje za izgled kovanice od 1 eura na kojoj je kuna.

4. svibnja 2022 15:41
Pobjednici natječaja su studenti: Zekan, Šunde i Čemeljić

Pobjednici natječaja su studenti: Zekan, Šunde i Čemeljić Foto: HNB

Podsjetimo, pisali smo o skandalu koji je nastao nakon predstavljanja prvog idejnog rješenja za kovanicu od 1 eura koja bi imala dizajn kune. 

Škotski fotograf tvrdio je da se nedavno diplomirani dizajner poslužio njegovom fotografijom malene zvijeri kune kako bi izradio svoje idejno rješenje za potrebe natječaja kojime su se tražili prijedlozi dizajna eurokovanica koje će nositi simbolički prepoznatljiv pečat ove zemlje.

 

Nakon optužbe o krađi dizajna, student s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci je povukao dizajn, Akademija se na društvenim mrežama pokušala ograditi od svog bivšeg polaznika, da bi kolege ipak stale na njegovu stranu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Akademija se ogradila od bivšeg studenta zbog 'krađe' dizajna kovanice, studenti uzvratili: 'Bilo bi super da nas naučite nešto o tome'

Nakon što se drama oko dizajna kune utišala, Hrvatska Narodna banka danas je objavila kako su izabrali novo idejno rješenje: također od studenata!

vezano Slika nije pronađena Karijera Student s Prometa dizajnirao najbolji dizajn kovanice s likom Nikole Tesle: Pogledajte kako izgleda

Koautori su FER-ovci

„Autor izabranoga idejnog rješenja najuspješnijega likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura za motiv životinje kune sa šahovnicom u pozadini za naličje eurokovanice od 1 eura jest Jagor Šunde“, piše na njihovim službenim stranicama.

Jagor Šunde napravio je novo rješenje. Jagor Šunde napravio je novo rješenje. Foto: HNB

Jagor je 2019. godine upisao preddiplomski studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studij prekida 2022. i školovanje nastavlja u inozemstvu.

Kuna na kovanici 1 eura Kuna na kovanici 1 eura Foto: HNB

Koautori ovog rješenja su David Čemeljić, redovni student treće godine preddiplomskog studija računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Fran Zekan, također student FER-a.

Koautori kovanice su studenti FER-a Koautori kovanice su studenti FER-a Foto: HNB

Studenti su za novo idejno rješenje dobili nagradu u iznosu od 70 tisuća kuna.

 

Još vijesti