V.F. u Vijesti

Kad piješ, ne vozi: Ova država uvodi besplatne taksije za goste noćnih klubova koji su previše popili

Žele suzbiti prometne nesreće i smrtne slučajeve.

11. kolovoza 2023 14:58
Vožnja u alkoholiziranom stanju je veliki problem u Italiji

Vožnja u alkoholiziranom stanju je veliki problem u Italiji Foto: Canva

Kad piješ, ne vozi. To je nešto što smo čuli i davno prije nego što smo počeli piti alkohol i dobili vozačku. Vožnja pod utjecajem alkohola nikada ne može biti opravdana, a svejedno možemo na dnevnoj bazi čuti vijesti o vozačima koji su doživjeli prometnu nesreću jer su vozili pod utjecajem alkohola.

Zbog toga talijanska vlada namjerava pokrenuti probnu inicijativu s ciljem da se pijanim osobama ponudi mogućnost korištenja besplatnih taksi usluga.

Italija trenutno testira strategiju za nuđenje besplatnih vožnji taksijem sudionicima zabava kako bi smanjili broj vožnji u pijanom stanju i smrtonosnih nesreća. Ova probna inicijativa trebala bi trajati do sredine rujna i provodit će se u šest noćnih klubova u različitim regijama zemlje, od Puglie do Toskane i Veneta, prenosi Mint.

U okviru ovog programa, osobe koje se po izlasku iz ovih objekata pokažu pijane podvrgnut će se alkotestu. Ako njihovi rezultati testa prijeđu zakonsku granicu, bit će pozvan taksi da ih preveze kući. Financiranje ovog pothvata osigurava ministarstvo prometa, uz potporu Mattea Salvinija, koji je talijanski ministar prometa, zamjenik premijera i čelnik stranke tvrde desnice.

„Besplatni taksi na kraju noći za one koji su previše popili“, objavio je ministar na društvenim mrežama.

Italija je, nažalost, svjedočila brojnim nesrećama u kojima su sudjelovali pojedinci koji su vozili pod utjecajem alkohola. Unatoč mjera poput velikih novčanih kazni, nesretni slučajevi se nisu znatno suzbili. Sada, uvođenje besplatne usluge taksija ima potencijal pozitivno promijeniti situaciju.

Vožnja u pijanom stanju predstavlja ozbiljan problem u Italiji, prema izvješću Europskog vijeća za sigurnost prometa (ETSC) iz 2020. Istraživanja su pokazala da je razina prihvaćanja vožnje u pijanom stanju u Italiji visoka u usporedbi s drugim zemljama EU.

Izvor: Mint

Još vijesti