M. P. u Vijesti

Aplikacija koja nije aplikacija i još jedan projekt našeg ministarstva koji − ne radi

„Kretanje cijena“ aplikacija je koja bi trebala pomoći potrošačima

22. veljače 2023 16:43
Kretanje cijena

Kretanje cijena Foto: Kretanje cijena/Screenshot

Građanima je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio novu aplikaciju „Kretanje cijena“ koja služi za praćenje cijena u maloprodaji za oko 350 artikala. Na listi su se našli trgovački lanci Tommy, Konzum i KTC, a cijene će se moći usporediti svakih 15 dana, prenosi tportal.hr.

Cilj aplikacije je utjecati na povećanje cijena i trend kretanja inflacije, građani će moći odrediti koji trgovački lanac ima korektne cijene, a to je od velike važnosti u ovim kriznim vremenima kada cijene svakodnevno rastu. Također, u cilju je zaustaviti neopravdana poskupljenja koje su u Hrvatskoj za jedan posto skuplje od europskog prosjeka, stoji na službenim web stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Kako prenosi tportal.hr, savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević rekao je da je stranicu posjetilo preko 25.000 korisnika. Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da su zadovoljni radom stranice i aplikacije, a dodaju i da su nabavljači najavili dizanje cijena.

Internetsku stranicu „Kretanje cijena“ nazvali su terminom aplikacija, ali ona se ne može skinuti na mobitel. Pokušali smo  pristupiti internetskoj stranici, ali zbog trenutne velike posjećenosti otežan je pristup sadržaju.

Kretanje cijena Kretanje cijena Foto: Kretanje cijena/Screenshot

Navedenoj aplikaciji uspjeli smo pristupiti preko mobitela kako bi istražili mogućnosti. Na naslovnoj stranici možete pretražiti trgovca, kategoriju i pretražiti određeni proizvod, a ponuđeni filteri su: pojeftinilo, poskupilo, na akciji i zadržalo cijenu.

Osim navedenih filtera, proizvode možete pretražiti po iznosu postotka promjene cijene u odnosu na 31. prosinca 2022. godine. Svi proizvodi posloženi su abecednim redom, a na naslovnoj stranici prikazane su cijene riže, suncokretovog ulja, brašna, kruha i toaletnog papira u trgovačkim lancima koji su na listi.

Naslovna stranica Naslovna stranica Foto: Kretanje cijena/Screenshot

Aplikacija je korisna za provjeru i uspoređivanje cijena u trgovačkim lancima, a samim time i za dobivanje informacije gdje je određeni proizvod najpovoljniji. Međutim, za pristup internetskoj stranici trebat će vam ipak malo više vremena.

 

Još vijesti