V.F. u Vijesti

Ništa od vatrometa za doček u Zagrebu: Iz Ureda gradonačelnika javljaju da su pronašli alternativu

Sve više hrvatskih gradova odustaje od vatrometa.

29. prosinca 2022 14:23
Vatromet za doček Nove godine

Vatromet za doček Nove godine Foto: Truk via Pixabay

Već smo pisali o tome kako mnogi hrvatski gradovi odustaju od pucanja vatrometa za Novu godinu iz solidarnosti prema životinjama. Od vatrometa su do sada odustali Rijeka, Osijek, Pula, Zabok, Rovinj, Opatija, Poreč, Čazma, Samobor i Labin.

Popisu se priključio i Zagreb pa tako na dočeku Nove godine neće biti vatrometa. Umjesto toga, građani će 31. prosinca u ponoć uživati u šarenim konfetima, vizualnim efektima i glazbenom programu, prenosi Dnevnik.hr.

„Iako smo još prošli tjedan komunicirali da idemo s novogodišnjim vatrometom jer je on već bio ugovoren, ipak smo ovaj tjedan uspjeli pronaći drugo rješenje, zahvaljujući razumijevanju koje je ugovorena tvrtka pokazala, te joj na tome zahvaljujemo“, piše u priopćenju gradskih vlasti.

Gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću su početkom prosinca pisali i Prijatelji životinja te ga zamolili da umjesto vatrometa pronađe neku alternativu.

„Kako i sam Zagreb tijekom zimskih mjeseci bilježi veliko onečišćenje zraka, ispucavanje pirotehnike to stanje samo još pogoršava“, napisali su Prijatelji životinja u dopisu.

Vatromet može izazvati veliki stres kod životinja, a smeta i ljudima koji su osjetljivi na buku i onima s PTSP-om. Osim toga, negativno utječe i na okoliš jer ispušta visoke razine ugljikovog dioksida.

Iz Ureda gradonačelnika su rekli kako znaju da vatromet negativno utječe na okoliš, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima, kao i slobodnim životinjama, posebno pticama.

Osim toga, svake godine za vrijeme dočeka mnogi kućni ljubimci bježe od svojih vlasnika, a hitne veterinarske ambulante zaprimaju velik broj životinja.

Izvor: Dnevnik.hr

vezano Idealno za doček u podne! Vijesti Slobodno obucite haljine i košulje: Evo kako vrijeme nas očekuje za Novu godinu

vezano Mladi na partyju. Laganini Gdje ćeš dočekati Novu godinu? Donosimo popis koncerata na trgovima diljem Hrvatske!

Još vijesti