P.S. u Vijesti

Noć muzeja 2024. godine u Zagrebu: Evo popisa svih muzeja koji će biti besplatni ove godine

Noć muzeja tradicionalno se održava svake godine krajem siječnja u mnogim hrvatskim gradovima.

24. Siječnja 2024 11:50
Muzej gljiva i Muzej čokolade u Zagrebu

Muzej gljiva i Muzej čokolade u Zagrebu Foto: Gobarsko društvo Novo mesto/Muzej čokolade/Facebook

Kao i prethodnih godina, već tradicionalno se krajem siječnja održava manifestacija, mnogima srcu draga. Radi se o događaju „Noć muzeja“ koji omogućava besplatan ulazak u mnogobrojne muzeje diljem Hrvatske u toj jednoj večeri.

Naravno, to ne vrijedi za sve muzeje, već za one koji sudjeluju u projektu „Noć muzeja“, ali nemaju svi besplatan ulaz. Muzej čokolade će i na ovaj dan naplaćivati ulaznice, ali uz popust, tako da će akcijska cijena ulaznice iznositi 6 eura i 50 centi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by msu zagreb (@msuzagreb)

Ove godine ovaj se događaj održava u petak, 26. siječnja, a počinje u popodnevnim satima. Početak ovisi i od muzeja, s obzirom na to da negdje kreće ranije, već oko 17, dok negdje kasnije, oko 18 ili 19, kako piše DiVan.

Ukoliko se ovog petka nađete u Zagrebu i odlučite besplatno razgledati muzeje, donosimo vam popis svih onih koji će biti dio „Noći muzeja 2024. godine“, ali i organizirano vrijeme unutar kojeg će se u svakom muzeju održati razni programi poput radionica, predavanja i tribina.

1. Arheološki muzej: 18:00 – 01:00

Arheološki muzej u Zagrebu ove će godine povodom Noći muzeja organizirati aktivnosti koje će zasigurno biti zanimljive posjetiteljima. Tako DiVan spominje radionice uz izložbu rimskog zlatnog prstenja, a ujedno će se obilježiti i 30 godina arheološkog parka andautonija.

vezano Grčki bogovi su bili prave „kraljice drame“. Laganini Misliš da si maher za grčku mitologiju? Riješi kviz i provjeri svoje znanje!

2. Muzej grada Zagreba: 18:00 – 01:00

Osim razgledavanja Muzeja grada Zagreba, tamo će se pružiti prilika i za pogledati izložbu pod nazivom Laterna plinska, tak' imam te rad' kojom se obilježava čak 160 godina postojanja plinskih rasvjeta u Zagrebu, koje još uvijek možemo vidjeti na Gornjem Gradu.

Osim izložbe, posjetitelji ovog muzeja imat će priliku posjetiti i druge izložbe, predstavljanje novih knjiga, ali i igru na principu escape rooma. Naziv igre je Blago Crne Kraljice gdje svi sudionici moraju riješiti zagonetke unutar muzeja!

3. Muzej policije: 18:00 – 01:00

Osim stručnog vodstva po muzeju, ovdje ćete imati priliku i aktivirati pojedine elektroničke mogućnosti koje se inače odrađuju u policijskim postajama.

Tako ćete u Muzeju policije moći aktivirati e-osobnu iskaznicu ili e-putovnicu, ali i čuti zanimljiva predavanja o euronovčanicama, osobnim iskaznicama, kao i povijesnim događajima specijalne jedinice policije.

4. Muzej gljiva: 17:00 – 02:00

Muzej gljiva nudi stručno vodstvo tijekom cijele večeri za posjetitelje, a od 18 sati će se u muzeju nalaziti i determinatori kojem možete postaviti bilo koje pitanje, kako naovid DiVan.

5. Etnografski muzej: 18:00 – 21:30

Osim plesnih izvedbi, Etnografski muzej ove godine također nudi potragu u sklopu izložbe Intimni prostori svakodnevice, a tragovi i krajnji reziltat će pokazati interesantne činjenice o uređenju domova u povijesti.

6. Muzej suvremene umjetnosti: 19:00 – 21:00

MSU ove godine nudi zanimljivo i nezaboravno iskustvo u sklopu radionice Drugačiji i jednaki. Tako će posjetitelji kretati se po muzeju, ali s povezom na očima i gledanjem kroz simulacijske naočale.

7. Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović: 19:00 – 22:00

Ovaj memorijalni centar će osim sturčnog vodstva, posjetiteljima ponuditi i kratkometražni film iz zlatnog doba hrvatske košarke.

8. Hrvatski državni arhiv: 18:30 – 22:00

Na Marulićevom trgu posjetitelji će imati mogućnost vidjeti izložbu vezano uz hrvatsku glagoljicu, a učenici će moći sudjelovati u još jednoj igri - lovu na skriveno blago.

9. Hrvatski školski muzej: 18:00 – 00:00

Hrvatski školski muzej će, osim stručnog vodstva i zanimljivih predavanja, organizirati i radionicu krasopisa. Tamo će svi moći naučiti pisati nalivperom koja su se nekada koristila. No, za ovu radionicu mjesta su ograničena, tako da se za nju možete prijaviti e-mailom na adresu idumbovic@hsmuzej.hr

10. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika: 17:00 – 22:00

Kako piše DiVan, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika organizira sedmi po redu Bijenale slikarstva uz gostujuću izložbu litvanskih umjernika pod nazivom Floating Identity: Betweeen a Recognisable Image and Abstraction.

11. Romski edukacijsko-kulturni centar: 18:00 – 01:00

Romski edukacijsko-kulturni centar svojim će posjetiteljima pružiti mogućnost da uživaju u koncertu Končanog orkestra u trajanju od dva sata. Spominju se i neka iznenađenja za publiku tako da ovo ne smijete propustiti!

12. Klinika za psihijatriju Vrapče: 18:00 – 00:00

Bolnica Vrapče u svojim prostorima ima i vlastiti muzej koji će biti otvoren povodom Noći Muzeja. Osim toga, otvorit će se i galerija koja je posvećena umjetnosti u sferi mentalnog zdravlja ljudi.

13. Muzej čokolade: 10:00 – 23:00

Muzej čokolade ove godine nema besplatan ulaz, već nudi akcijsku ponudu ulaznica u iznosu od 6 eura i 50 centi za sve uzraste. Oni će organizirati izložbu pod nazivom Re/interpretacija ljubavi gdje će se prikazivati izložba keramike, porculana i stakla.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muzej čokolade Zagreb (@chocolatemuseumzagreb)

14. Lovački muzej: 17:00 – 23:00,

Osim stručnog vostva, Lovački muzej nudi mogućnost i dovođenja kućnih ljubimaca za koje, također, garantiraju dodatan sadržaj. Nadalje, bit će provedena i radionica izrade hranilica za ptice na kojoj mogu sudjelovati djeca i mladi.

15. Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke: 18:00 – 22:00

Noć muzeja će u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke obilježiti i 110 godina od početka izdavanja njezinog romana Republikanci, pa će tim povodom biti organizirana i nagradna igra. Posjetitelji muzeja će pri dolasku morati odgovoriti na nekoliko pitanja, a dobitnici će se izvlačiti u ponedjeljak, tjedan nakon Noći muzeja.

vezano Na popisu se našao i Zagreb Laganini Hrvatski grad se našao na listi najpovoljnijih destinacija za mlade

16. Muzej selfija: 18:00 – 22:00

Muzej selfija svojim posjetiteljima omogućuje besplatan posjet i razgled svih sadržaja, kao i dodatno fotografiranje te snimanje videa sa svim mogućim rekvizitima koje imaju u muzeju.

17. Tehnički muzej Nikola Tesla: 18:00 - 23:00

Jedan od najpoznatijih zagrebačkih muzeja ove godine ima raznolik program - osim zanimljivih predavanja uz pokuse koji će se izvoditi tijekom večeri, organiziraju se i predavanja u planetariju. Teme tih predavanja će se bazirati na zvijezde tijekom zime, zvijezde sa sjevernog pola, karakteristike najpoznatijih zvjezda i slično.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tehnicki muzej Nikola Tesla (@tehnicki.muzej.nikola.tesla)

No, Tehnički muzej ističe kako se besplatne ulaznice za planetarij i demonstracijski kabinet Nikole Tesle, mogu podići bez rezervacije od 9 sati ujutro u petak. Broj ulaznica je ograničen, a po osobi ih možete podići najviše četiri.


 

Još vijesti