V.K. u Akademska četvrt

Studenti ekonomije zbunjeni novim načinom upisa godine: 'Nemojte paničariti, mjesta nisu popunjena'

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta oglasio se zbog problema nastalih zbog novog načina upisa smjerova.

12. rujna 2022 09:49
Studenti u strahu

Studenti u strahu Foto: MojFaks

Studenti svake jeseni prije početka akademske godine imaju obavezu prijaviti kolegije koje će slušati u narednom periodnu, odnosno, moraju upisati sljedeću godinu.

Obavijest dobili tek krajem ljetnih rokova?

Iako to za većinu prođe bezbolno, studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu našli su se u nedoumici, zbunjeni novim pravilima upisa u višu studijsku godinu.

"Upisi su ove godine napravljeni u tri kruga, a kako se nakon svakog kruga zaključavaju liste vjerojatno će bit' problem da ljudi s nižim prosjecima uspiju lakše upisati željeni smjer nego netko tko ima veći prosjek a ide na 2. ili 3. rok koji sada dolaze. Također je isto problem što nakon upisa na 1. krugu, više se ne mogu polagati predmeti na jesenskim rokovima ili dekanskom roku“, pojašnjava nam situaciju anonimni student Ekonomskog fakulteta koji kaže da su studenti dobili obavijest o novom načinu upisa tek krajem ljetnih rokova.

vezano Marko Primorac novi je Ministar financija Vijesti Profesor Primorac s Ekonomskog fakulteta postaje sljedeći ministar financija: Evo tko je on

"De facto se tjera studente koji imaju uvjete za upis više godine da se odmah upišu i plate nepoložene predmete jer inače riskiraju da neće ostati mjesta na smjerovima koji ih zanimaju", iznosi svoje viđenje novonastale situacije naš sugovornik, ali dodaje i kako misli da nekim studentima ovakvi upisi odgovaraju.

"Nekim ljudima ta situacija i odgovara, na primjer student koji je imao možda manji prosjek, a već na ljetnom roku stekao uvjet upisa 4. godine od 165 ECTS bodova pa nije bilo neke velike sloge oko potencijalnih žalbi", pojašnjava za MojFaks.

vezano Slika nije pronađena Postani student Od jeseni 3501 novi brucoš na ovom sveučilištu: Najviše mjesta za ekonomiste, dva studija ne primaju nove studente

U slučaju da ne ostane mjesta...

"U slučaju da ne ostane mjesta, u referadi su rekli da ili upišemo smjer na kojemu je ostalo mjesta ili da upišemo izvanredno smjer koji nas zanima, a to za sobom povlači gubljenje prava i plaćanje participacije u punom iznosu", tvrdi za MojFaks.

Zbog novonastale panike među studentima, nedavno se po pitanju upisa oglasio i Studentski zbor Ekonomskog fakulteta.

"Razumijemo da je novi način upisa uzrokovao paniku i nezadovoljstvo među studentima EFZG-a. U komunikaciji smo sa Upravom Fakulteta, čitamo sve vaše poruke i komentare i ažurno ćemo vas obavještavati o situaciji", smiruju studente u svojoj objavi na Facebooku.

Iz Zbora također naglašavaju da su i neki njihovi članovi u istoj situaciji s upisima smjerova, pa da pomno prate svaku odluku fakulteta, ali da mjesta za paniku nema.

vezano Ekonomski fakultet u Zagrebu Akademska četvrt Nezadovoljni povratkom na fakultet! Studenti ekonomije sasuli 'drvlje i kamenje': 'Što je s nama koji nemamo smještaj u Zagrebu?'

Zbor tvrdi da smjerovi još nisu popunjeni

"Zbog toga vas obavještavamo još jednom da nema potrebe za panikom, mjesta nisu popunjena i nema potrebe za obeshrabrivanjem. Pojavile su se razne netočne informacije o popunjenosti smjerova. Morate imati na umu da broj osoba u WhatsApp grupama za određeni smjer ili izborni kolegij nikako nije mjerilo popunjenosti", naglašavaju iz Studentskog zbora.

Za sam kraj su zamolili studente da se ne oslanjaju na dezinformacije koje su počele kružiti po studenti Facebook grupama te naglašavaju kako će svaku točnu i provjerenu informaciju podijeliti sa zabrinutim studentima.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Brucošica pitala, stariji kolege odgovorili: Ovo su najveće greške koje rade studenti ekonomije

Konačne rang liste bit će objavljene na stranicama Fakulteta danas, u ponedjeljak, 12.09. 2022. na ovom linku.

"S vama ćemo uvijek biti otvoreni, što znači da ćemo dijeliti i dobre i one lošije vijesti. U ovom slučaju stvarno nema potrebe za negativom. Želimo vam puno sreće na ispitnim rokovima!", pišu za kraj.

Još vijesti