V.K. u Vijesti

U studentskom časopisu objavili 'Vodič kako krasti u dućanu': 'Studenti žive jedva iznad granice siromaštva'

Urednik časopisa kaže da ne misli povlačiti članak.

8. rujna 2022 14:59
'Suptilna umjetnost krađe'

'Suptilna umjetnost krađe' Foto: shutterstock by Andrey_Popov

Svatko se teško nosi sa poskupljenjima, a studentima koji su u inače poznati po skromnome budžetu, postalo je gotovo neizdrživo.

Studentski časopis koji izlazi već 90 godina na Sveučilištu u Queenslandu, Semper Floreat, nedavno se pronašao na udaru velikih kritika kada su objavili članak u kojemu navode 15 koraka kako se izvući iz krađe.

vezano Kupio je samo konzerve i nešto osnovno... Nakon predavanja Student se požalio na račun iz trgovine: 'Potrošio sam 1100 kuna, a evo što sam kupio...'

Namjera članka bila je za studente koji se teško nose s trenutnom krizom i povećanjem troškova života i doživio je velike kritike čak i njihove ministrice obrazovanja u Queenslandu, Ignazia Graziella "Grace" Grace. 

Neki su na njihovoj strani

"Trebali bi ga povući", izjavila je ministrica koja se nije složila s člankom, a slično mišljenje ima i opozicija. "Jednostavno ne možemo imati situaciju da se ljude potiče na činjenje kaznenih djela, inače dolazimo u situaciju anarhije", dodao je Christian Rowan.

vezano Hrana iz menze Vijesti Što se događa u menzama? Studenti gladni, neki se čak i otrovali: 'Prijete mi izbacivanjem iz doma'

U međuvremenu, gradski vijećnik stranke Zelenih, Jonathan Sriranganathan rekao je da je članak shvatio u kontekstu krize troškova života. "Ako je netko stjeran u kut i jedini mu je izbor krasti od Woolworthsa ili umrijeti od glasi – iskreno, u toj situaciji mislim da je to etički opravdano", dodao je, a prenosi 9news.

Gotovo svaki peti Australac krade u supermarketima nepoštenim ponašanjem na samoposlužnim blagajnama, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno u Australiji.

vezano Ukrali su 334 čokolade! Vijesti Dečki od 20 i kusur godina ukrali 334 čokolade u Osijeku: Slijedi im kaznena prijava

S druge strane, glavni urednih časopisa William Kugelman uzvratio je kritičarima navodeći "klasni rat" koji je mnoge studente pozicionirao jedva iznad granice siromaštva.

Studenti žive u siromaštvu, ovo je klasni rat

"Stojimo pri svojoj odluci da objavimo hipotetski vodič za sigurnu krađu u trgovinama pod nazivom: 'Suptilna umjetnost krađe u trgovinama' kao pomoć studentima u svijetu u kojem su troškovi života u porastu", piše urednik.

vezano Smrznuto, jeftino i brzo Vijesti Šokantno istraživanje: Jedna četvrtina diplomaca ne zna kuhati nakon završetka faksa

Magazin je također uključio i odgovor anonimnog autora u kojem on pojašnjava trenutnu situaciju u kojoj se nalaze studenti, mladi, ali i cijela država.

"U stambenoj smo krizi, imamo najviše troškove života i najniže stope plaća od Drugog svjetskog rata, a ipak najbogatiji postaju sve bogatiji – prisiljavajući ljude da žive u šatorima, konsolidirajući svoje monopole na stanovanje, izgladnjujući ljude na stagnirajućim razinama podrške središnje veze i neadekvatnim minimalnim plaćama", piše u odgovoru i dodaje da ljudi spajaju kraj s krajem.

vezano Ukrali su 334 čokolade! Vijesti Dečki od 20 i kusur godina ukrali 334 čokolade u Osijeku: Slijedi im kaznena prijava

"Studenti se zadužuju desetke tisuća dolara, a mnogi zbog toga žive u siromaštvu. Ovo je klasni rat, a radnička klasa je napadnuta. Nemamo drugu opciju nego ustati i uzvratiti udarac", stoji u pismu.

Nakon kritika, Sveučilište u Queenslandu ogradilo se od svog studentskog časopisa. Glasnogovornica sveučilišta rekla je da sama institucija nije uključena u produkciju nezavisnih studentskih novina koje izlaze već 90 godina.

izvor: 9news.com.au

Još vijesti