V.F. u Vijesti

TikTok mijenja svoje sigurnosne značajke: Bit će lakše prijaviti štetan sadržaj, a regulirat će i oglašavanje

Žele smanjiti količinu štetnog sadržaja.

16. kolovoza 2023 13:45
Planiraju uvesti strože regulacije

Planiraju uvesti strože regulacije Foto: Canva

TikTok je društvena mreža koja je posebno popularna među mlađim generacijama. I sami moramo priznati da je lako izgubiti sate života gledajući videe na ovoj platformi. Mnogi od tih videa su smiješni, a neki čak i korisni i poučni. Ipak, svjedoci smo štetnog sadržaja koji se ondje nakuplja. Primjerice, čak i oni koji nemaju TikTok vjerojatno znaju za razne izazove koji su izvan zdrave pameti.

Mnogi korisnici TikToka su djeca i tinejdžeri na koje štetan sadržaj može vrlo lako utjecati. Upravo zbog utjecaja negativnog sadržaja, TikTok je promijenio svoje sigurnosne značajke kako bi bio u skladu sa zakonom Europske unije o digitalnim uslugama. Promjene se odnose na rješavanje štetnog internetskog sadržaja i prakse oglašavanja, piše ICT Business.

Regulacija oglašavanja i prijava sadržaja

Ove nove značajke će biti pokrenute ubrzo, već u nadolazećim tjednima. Korisnici će moći lakše prijaviti sadržaj za koji smatraju da je nezakonit. Pri prijavi će im se ponuditi lista kategorija između kojih mogu izabrati. Lista uključuje uznemiravanje, govor mržnje i financijski kriminal.

Ako sadržaj zaista krši smjernice zajednice, bit će uklonjen globalno. U protivnom će ga dodatno procijeniti namjenski pravni tim. Smatra se da će to rezultirati manjom izloženošću sadržaju u zemlji u kojoj je prijavljen.

Osim toga, iz TikToka su najavili da će svojim korisnicima ponuditi mogućnost isključivanja personaliziranih ili ciljanih preporuka. Također, korisnici u dobi između 13 i 17 godina neće vidjeti prilagođeno oglašavanje na temelju svojih aktivnosti na platformi dok su računi onih mlađih od 16 godina prema zadanim postavkama privatni.

Izvor: ICT Business

Još vijesti